cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

Noguera denuncia que Palma és la capital més espoliada per l'Estat

El batle de Palma, Antoni Noguera, ha reclamat un sistema de finançament just per a la capital, ja que assegura que ha crescut molt en els darrers anys i aporta a l'Estat molt més doblers dels que rep.

«Si les Illes Balears és la comunitat autònoma que més pateix l'espoli del Govern espanyol, Palma és la capital més espoliada», ha manifestat en una de les seves cartes obertes a la ciutadania. Noguera ha criticat que l'Estat justifica el traspàs de recursos entre comunitats apel·lant a la solidaritat entre regions, mentre que les Illes Balears ha passat en 20 anys d'ocupar el primer lloc en renda per capita a ocupar el setè.

A més, ha remarcat que s'ha de tenir en compte els preus, ja que el cost de la vida a les Balears és més alt que a altres territoris, de manera que les Illes se situen sota la mitjana espanyola en renda per habitant. «Continuam sent la comunitat que aporta més recursos per habitant a l'Estat i no rebem el que necessitam, tot perpetuant d'aquesta manera l'episodi d'espoli fiscal», ha afegit.

En aquest sentit, ha explicat que si les Illes Balears aporta cada any a l'Estat el 14,5 per cent del seu PIB, és a dir, uns 3.500 milions d'euros que no tornen, això vol dir que cada ciutadà de les Illes fa una aportació neta de prop 3.500 euros. Si l'aportació de cada ciutadà es multiplica pels 400.000 habitants de Palma, els ciutadans de la capital envien 1.400 milions d'euros a l'any a Madrid.

El batle ha indicat que la capital del país és una ciutat que ha crescut molt en els darrers anys, de manera que cada vegada necessita més inversions en equipament públic, unes necessitats que «ara són superiors a les de les regions que reben la nostra falsa solidaritat sense tenir tanta demanda social».

L'alcalde de la capital ha tornat a advocar per garantir l'accés a l'habitatge i ha assenyalat que, si a hores d'ara Palma té un 1 per cent d'habitatges de protecció oficial, l'objectiu per als propers anys és arribar al 10 per cent i dedicar-lo al lloguer social públic, cosa difícil d'aconseguir «sense els recursos que generem i que de moment no retornen a la ciutat».

També ha posat l'accent en la despesa que generen els turistes que consumeixen recursos i serveis municipals, sobretot a l'estiu. Així doncs, ha assenyalat la importància d'un sistema de finançament just per impulsar la reconversió de zones turístiques madures com l'Arenal.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per M, fa mes de 3 anys

Miquel Àngel té raó. No la caguis, perque tanmateix els que volen el permís dels dos mesos, no voten a MÉS.

Valoració:1menosmas
Per Catalunya insular, fa mes de 3 anys

"Països Catalanopagants"

Valoració:6menosmas
Per Miquel Àngel, fa mes de 3 anys

A la fi un polític valent. Per favor Toni, no la caguis amb això dels 2 mesos de lloguer turístic permès

Valoració:2menosmas
Per jbm, fa mes de 3 anys

No són 141 milions, són 1.410 milions, si multiplicam els habitants per 3.500 euros. Ha de ser que es referesca a una altra cosa.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris