algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 19°
24°

Compte enrere perquè 'Palma' deixi de ser 'Palma de Mallorca'

Hi tornarà a haver canvi de nom per a la capital de les Balears. El Ple del Parlament ha pres en consideració de la Proposició de llei, presentada per l’Ajuntament de Palma, de derogació de l’article 1 de la Llei 6/2012, de 6 de juny, de modificació de la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma de Mallorca, en el sentit de substituir al títol i a tot el text de la Llei la denominació de Palma de Mallorca per Palma. Ara, la iniciativa legislativa prosseguirà la tramitació parlamentària i es remetrà a la comissió corresponent per, finalment, sotmetre’s a debat i votació en un segon plenari que aprovarà o rebutjarà la iniciativa.

L'Ajuntament de Palma va aprovar el mes de gener el canvi de toponimia. Així, 'Palma de Mallorca' tornarà a ser 'Palma', sense l'afegitó.  La proposta compta amb els informes favorables dels serveis jurídics municipals, el cronista de la ciutat i dels serveis lingüístics de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Cal recordar que va ser el PP qui l'any 2012 va introduir una modificació en el text de la Llei de capitalitat, on, en contra del que diu l'Estatut d'Autonomia, va establir el nom de 'Palma de Mallorca' com l'oficial de la ciutat. 

'Palma de Mallorca', un nom 'foraster'

El juny del 1998, el lingüista, professor de la Universitat de les Illes Balears i expert en toponímiaGabriel Bibiloni, escrivia en un article:«'Palma de Mallorca' és un nom recent, foraster [...] els espanyols sentiren -i senten- la necessitat de diferenciar 'Palma', 'Las Palmas' i 'La Palma', noms amb els quals sempre s'han fet un embolic considerable. I aquesta qüestió [...] és l'origen de l'esguerro 'Palma de Mallorca'. Un nom que sempre en general, però sobretot al llarg del segle XIX i fins ben entrat el XX, ha estat més d'ús exterior que no pas fet servir pels mallorquins».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per IB3 en català!, fa mes de 5 anys

19h 11', 21-5-2016: IB3 emet una altra pel·lícula en foraster.

Valoració:-1menosmas
Per Volem IB3 en català, TV3 i Esport3, fa mes de 5 anys

En aquests moments, quan són devers les cinc de l'horabaixa del 21 de maig del 2016, a la televisió en obert hi ha una desena de pel·lícules en foraster (les dels canals espanyols i la d'IB3); però, quina casualitat!, en la nostra llengua no podem triar perquè només es veu TV3CAT. L'altra pel·lícula que fan en la nostra llengua és a TV3 i aquest canal (com també Esport3) el tenim prohibit.

Valoració:-1menosmas
Per Tomeu, fa mes de 5 anys

Tot son ganes de barallar. Els d'aquí deim Palma per que ja sabem a quina Palma ens referim. Els d'afora, fan servir Palma de Mallorca, si volem especificar a quina Palma fan referència. El tema està en que els d'esquerres diuen una cosa. Els de dretes una altra. I sa veritat ... tot es lo mateix ... Palma o Palma de Mallorca.

Valoració:-7menosmas
Per A estas alturas, a tocar los cojones al Papa, fa mes de 5 anys

No tengo que cumplir ya los 45 y desde que tengo uso de razón siempre he escrito "Palma de Mallorca" en cartas, formularios oficiales y cualquier tipo de solicitud o escrito. Y eso es algo que seguiré haciendo hasta que me muera. O me canse. O sea que la cuetra atrás os la podéis meter por el culo.

Valoració:0menosmas
Per Idò sí, fa mes de 5 anys

No, Roberto, els peninsulars no es pensen que Palma sigui el nom de l'illa i Mallorca el nom de la ciutat. El que creuen és que la nostra illa és "la isla de Palma de Mallorca".

Valoració:8menosmas
Per Roberto García Martínez, fa mes de 5 anys

Jo crec que sa confusió que tenen els "forasters" en general es mes amb els noms; Quasi tots pensen que Palma es com es diu s'illa y Mallorca sa ciutat, veig, per lo tant, una discusió inútil mes dirigida amb intencio de crear polémica que a esclerir fets...

Valoració:-4menosmas
Per Pau Ribal, fa mes de 5 anys

"Huy és Mallorca una de les nobles ciutats del món, poblada tota de catalans, tots d'onrrat lloch." - Crònica de Ramon Muntaner. segle XIV

Valoració:5menosmas
Per Nuria, fa mes de 5 anys

Josep. algú ens hauria de demostrar documentalment que el canvi es va fer pel motiu de diferenciar d'altres Palmas. Pot ser, erò no ho sé cert. a mi m'agrada dir que soc de Mallorca. Que podem decidir el que volem, ho demostra que l'Ajuntament i el Parlament ho muden cada vegada que volen. En això ja ho som d'independents.
Ara et semblarà un invent, però és un pas ver: fa precisament devers mig any, a Càdis, visitant un Museu em varen demanar d'on era, quan vaig contestar de Palma, l'al·lota de la recepció em replicà: de Palma del Rio. Au, ja n'hi ha prou fins d'aquí un parell d'anys. Alerta amb el li

Valoració:-2menosmas
Per Josep, fa mes de 5 anys

Mallorquí, banalitzar el feixisme per deshumanitzar un col·lectiu te converteix en algú o molt ignorant o molt dolent. O totes dues coses.

Valoració:9menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 5 anys

Visca Palma de Mallorca lliure de feixisme pancatalanista.

Valoració:-10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris