muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Torna l'homenatge a Aurora Picornell i 'les roges del Molinar'

Després de dos anys sense fer-se, l'entitat Es Molinar en Moviment ha tornat a organitzar l'homenatge a Aurora Picornell i 'les roges del Molinar'.

L'acte serà aquest mateix dijous a les 20 h al Teatre del Mar i hi intervindran l'historiador David Ginard i la regidora d'Alternativa per Pollença i activista Marina Llobera. També hi haurà un concert per part del cantautor del Penedès Cesk Freixas. L'entrada tendrà un preu de 5 euros.

Qui varen ser les 'roges del Molinar'?

Les roges des Molinar varen ser afusellades el 5 de gener de 1937. Eren un grup de dones que vivien al barri del Molinar de Palma: Aurora Picornell, que va néixer l'any 1912 i fou afusellada al cemeneiri de Porreres, amb Catalina Flaquer Pascual i les seves filles Antònia Pascual Flaquer i Maria Pascual Flaquer, i Belarmina González Rodríguez.

D'Aurora Picornell s'ha dit que era la Passionària de Mallorca. Fou una de les principals dirigents del Partit Comunista d'Espanya, i havia militat a la Lliga Laica de Mallorca i al Socorro Rojo, també va ser companya de l'agent internacional comunista Heriberto Quiñones, que també fou assassinat. Un destí semblant seguirien els pares i els germans d'Aurora Picornell.

David Ginard va escriure fa uns anys un llibre sobre Quiñones: Heriberto Quiñones y el Movimiento Comunista de España, editat per Edicions Documenta Balear. Llorenç Capellà conta al seu Diccionari Vermell que l'endemà un home entrà en un cafè exhibint uns sostenidors dient: són els sostens de n'Aurora. Aquestes dones formen part de la llista de desapareguts que l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica ha presentat a l'Audiència Nacional.


 

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris