muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

Esquerra Republicana demanarà a Cort que consideri la recuperació del topònim 'Ciutat'

Guillem Morro.

Davant el comunicat fet públic per l'equip de Govern de l'Ajuntament, Esquerra Republicana considera que ens trobam davant una «oportunitat històrica de recuperar el nom que la Ciutat havia tingut des de la vinguda del Rei Jaume I fins al decret de Nova Planta. Oportunitat que caldria no deixar passar».

La Junta de Govern ha explicat recentment que ha aprovat elevar al ple la proposta relativa a la derogació de l'article 1 de la Llei 6/2012 de modificació de la Llei 23/2006 de Capitalitat de Palma de Mallorca. Això suposa que aquest acord es tramitarà a la Mesa del Parlament perquè duguin a terme aquesta derogació i la ciutat recuperi la denominació genuïna de Palma.

Segons Guillem Morro, historiador i president d'Esquerra Illes,«tan postissa és la denominació 'Palma de Mallorca' que va voler imposar l'anterior govern de José Ramón Bauzá i el PP com la denominació 'Palma' que es va imposar el 1715. «La rectificació – ha explicat Morro - ve a compte del desbarat fet des del més ranci espanyolisme de matriu franquista d'assimilar la capital amb l'illa i deixar-la tal com ens la va imposar l'absolutisme borbònic. L'única satisfacció que tendria sentit lògic i històric seria la recuperació del topònim de 'Ciutat de Mallorca', o simplement 'Ciutat', com encara ho deien els nostres besavis».

«Històricament parlant, la denominació Ciutat va associada a les llibertats, constitucions i autogovern que ens foren sostretes per la força de les armes borbòniques. El nom de Palma sempre tendrà el mal record de les llibertats robades i de la nomenclatura imposada pel Borbó. Aquests canvis de toponímia obeïen al desig malaltís de la nova política borbònica de despullar de la personalitat històrica i esborrar les seves arrels identitàries als pobles vençuts, és a dir, als territoris de la Corona d’Aragó».

Morro explica que «així va succeir amb Xàtiva, ciutat a la que, després de devastada i sembrada de sal, li canviaren el nom pel de San Felipe (en honor a Felip V). Així també ho proposà el Bisbe de Sogorb al Borbó respecte de Barcelona i de les principals capitals catalanes (sortosament no es dugué a terme) i així és va fer amb la secular Ciutat de Mallorca. Per tant, de satisfacció, cap ni una, el que ens cal és reivindicar el nom de Ciutat».

En conseqüència, Esquerra Republicana proposa a l’equip de govern de l’Ajuntament que reconsiderin la decisió i demanin nous informes a la Universitat i als experts competents.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per tanmateix, fa mes de 5 anys

Que consti que el comentari anterior, firmat per un altre Tanmateix, no és meu.

Valoració:-1menosmas
Per Tanmateix, fa mes de 5 anys

El que realment sap greu és que un partit polític perdi el temps amb aquestes bajanades, quan hi ha molts altres temes a resoldre. Si ER (perdó la gestora que ara controla ER antidemocràticament digitada des de Barcelona) segueix fent aquests ridículs espantosos mai serà el partit majoritari que hauria de ser.

Valoració:0menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 5 anys

Me deman... Quants dels que opinen per aquí deven ser historiadors?

Valoració:0menosmas
Per Pepet, fa mes de 5 anys

Un genio aquest Morro. Que el facin membre de la Real academia de la historia.

Valoració:5menosmas
Per Mateu, fa mes de 5 anys

Totalment d'acord amb na Jennifer.
És com si a Alcalá li posassin Complutum o Bilbilis a Calatayud.
Perquè a Madrid els sembla més bo de dir, au.

Valoració:-1menosmas
Per Un poc de cultura, fa mes de 5 anys

Aixo no te sentit
Palma no es un toponim imposat per cap Borbo, se diu aixi ença que Cecili Metel funda Palma al 123 aC.
Menys historia Catalana i mes historia Balearica!

Valoració:-13menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 5 anys

Totalment d'acord amb na Jennifer, en Llonguet i "Idò sí". A Eivissa també sa capital es distingeix de s'illa dient-li Vila, encara que es nom original és també Eivissa. En aquest darrer cas, a diferència de Mallorca, no hi ha malauradament un nom alternatiu per a sa capital i no estaria malament que s'oficialitzàs es nom de Vila d'Eivissa. A Mallorca, on sí que hi ha tal nom alternatiu, resulta que se'l rebutja, qui ho entén?

Valoració:2menosmas
Per Idò sí, fa mes de 5 anys

El nom medieval de Palma no era "Ciutat", sinó "Mallorca", com l'illa, tal com València és el nom de la ciutat i del regne homònim. La gent del poble dia "ciutat", referint-se a Palma, perquè no hi havia cap altra ciutat a l'illa. Multitud de documents parlen de la ciutat com a "Mallorca", i a diversos pobles encara es conserva el nom de "camí de Mallorca", pel camí que duia a Palma. Anomenant-la "Palma", en el segle XVIII, li volgueren retornar del nom que suposaven que li havien donat els romans, i pel que fa a la "Medina Mayurqa" dels moros, significa "ciutat de Mallorca". En tot cas, així com València, sense cap afegit, és el nom de la principal de les "Valències" que hi ha a diversos llocs, i el mateix passa amb Barcelona, Palma sense cap afegit ha de ser el nom de la nostra ciutat, i les de menor importància han de dur a darrera uns mots que les identifiquin. No convertiguem el nom de Palma en un nom de segona categoria!

Valoració:-1menosmas
Per Guiem, fa mes de 5 anys

I perque no anam un poc mes enrera i li posam Medina Mayurca , que amb sos germans Ali i Ya-Ya ha estat un des periodes mes esplendorosos de Mallorca independent .

Valoració:-12menosmas
Per nofret, fa mes de 5 anys

Ja seria gran cosa recuperar Ciutat de Mallorca i deixar de ser Palma, nom fals posat en homenatge al Cesar Carles V, que tants de mallorquins va fer penjar a les Germanies. Bona iniciativa.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris