algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

Desmantellat l’abocador de Son Olivaret després de retirar 130 tones de residus

Imatge de les feines de neteja de la zona de Son Olivaret

EMAYA

A principis d’aquest mes de novembre s’iniciaren les actuacions per desmantellar l’abocador il·legal del camí de son Olivaret, que acaben de finalitzar amb la retirada de 130 tones de residus.

Es tracta d’un dels abocaments incontrolats més greus i emblemàtics del terme de Palma, situat al camí de Son Olivaret, a Sant Jordi. Al llarg de més de 200 metres d’aquest camí de terra que comunica Sant Jordi amb la parcel·lació de Son Oliveret s’han abocat durant anys residus de tot tipus: electrodomèstics, pots de pintura, pneumàtics, mobles, fustes, canonades de PVC, bateries, vidres, etcètera.

Una llarga filera de residus al llarg del camí suposava un obstacle per a la circulació, un greu perill d’incendi per al pinar i els habitatges veïns i un important problema de contaminació de les terres i els aqüífers.

Aquest abocador tenia diverses denúncies dels Agents de Medi Ambient a causa del greu impacte ambiental; davant la manca d’actuació de l’anterior consistori, el grup municipal de MÉS també va denunciar l’abocament l’octubre de 2014.

Fa uns mesos l’actual la regidoria d’Ecologia, Agricultura i Benestar Animal de l’Ajuntament de Palma va reconèixer la seva obligació d’actuar subsidiàriament malgrat que no era el titular del camí on s’han produït els abocaments. Tampoc no s’havia pogut determinar la propietat de la zona per les successives parcel·lacions i segregacions de la finca de Son Olivaret.

Davant aquesta situació i per posar-hi remei, Emaya va iniciar les accions per eliminar aquest punt negre. En una inspecció sobre el terreny s’observà la presència d’amiant, un material perillós la retirada del qual requereix l’actuació d’un gestor autoritzat. Això obligà Emaya a licitar els treballs de desmantellament de l’abocador i contractar una empresa autoritzada que, una vegada tramitats tots els permisos necessaris, va iniciar a principi d’aquest mes les feines de retirada de residus.

Els treballs de retirada dels residus han costat a Emaya 4.900 €, i el tractament dels residus recollits uns 8.500 €. En total el cost de desmantellament de l’abocador de Son Olivaret ha suposat a l’empresa pública municipal uns 13.400 €.

Una vegada finalitzats els treballs de retirada de residus, s’actuarà ara per prevenir nous abocaments, incrementant la vigilància a aquesta zona per part dels controladors ambientals d’Emaya i dels agents de Medi Ambient de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, als quals s’ha sol·licitat col·laboració.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris