cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
16°

El Col·legi d'Advocats també demana la derogació de l'Ordenança Cívica de Palma

La Comissió de Drets Humans del Col·legi d'Advocats ha demanat aquest dilluns la derogació de l'Ordenança Cívica de Palma

Arxiu UH

La Comissió de Drets Humans del Col·legi d'Advocats ha demanat aquest dilluns la derogació de l'Ordenança Cívica de Palma.

Aquest òrgan expressa el seu rebuig a l'aplicació de l'Ordenança Cívica «com a mitjà per a restringir l'ús dels espais públics per part de tots els ciutadans amb plena llibertat». Manifesten, a més, la necessitat de derogar l'Ordenança Cívica o de proposar-ne la reforma perquè «es respectin els principis constitucionals de llibertat, justícia, igualtat i pluralisme polític».

Des d'aquesta comissió denuncien la criminalització de determinades conductes que sent atípiques penalment, com pot ser l'exercici de la prostitució, es persegueixen ara des del Dret Administratiu.

Per últim des de la Comissió de Drets Humans del Col·legi d'Advocats diuen que «l'ús dels espais públics ha d'estar orientat sempre per la llibertat dels ciutadans, amb les restriccions mínimes necessàries per garantir la seguretat».

Els efectes

Les conseqüències d'aquesta regulació «tan poc respectuosa amb el principi general de llibertat» han començat a notar-se: restriccions a determinats artistes de carrer, privatització d'espais abans públics, control policial arbitrari de les activitats en via pública i criminalització d'algunes conductes que són en principi atípiques penalment, però que ara es persegueixen per la suposada desobediència a l'autoritat.

L'alternativa a l'Ordenança Cívica

L'Ajuntament de Palma, igual que moltes altres capitals de província i municipis, ha aprovat l'anomenada Ordenança Cívica, amb la suposada finalitat d'ordenar l'ús de l'espai lliure públic.

Des del Col·legi d'Advocats manifesten que «aquest objectiu es podia aconseguir aplicant les diferents normes que preveu la Llei de Règim Local, que estableix la competència municipal sobre l'ús i la seguretat del domini públic». I hi afegeixen que s'ha optat, en la majoria de les ordenances aprovades, «per una concepció restrictiva de la llibertat en l'ús de l'espai públic, entrant a regular de manera minuciosa activitats com la música de carrer, els espectacles de carrer, la publicitat (ja regulada també en les Ordenances de Publicitat Dinàmica)..., de manera que se sotmeten totes aquestes activitats a una intervenció administrativa rigorosa i, amb freqüència, arbitrària».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris