cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
18°

Antoni Noguera: «La legislatura que ve, serà la de la normalització lingüística a Palma»

El regidor de l'Ajuntament de Palma i candidat a la batlia de Palma per MÉS per Palma, parla sobre el futur de Cort i de les pròximes eleccions.

Heu anunciat que convertireu Cort en un Ajuntament de parets transparents...
Sí, hi ha un compromís absolut amb la tolerància zero contra la corrupció. Nosaltres representam els polítics amb les mans netes, que volem fer un Ajuntament amb parets transparents, que vol dir que el ciutadà sàpiga, per primera vegada en la història de la democràcia, que fa el polític en cada moment. Publicant les agendes, i sobretot en què es gasten i perquè es gasten els doblers. Publicarem a la web els ingressos i les despeses de l'Ajuntament. Volem introduir les auditories ciutadanes, que és molt innovador i suposa una radicalitat democràtica que simplement fins ara no hi hagut. Veim que la desafecció amb la política és general. La gent fa la reflexió que la política, en els darrers anys, no és que hagi influït positivament en el seu projecte de vida sinó tot el contrari, hi ha influït negativament, que la política, fins i tot, ha arribat a frustrar nombrosos projectes de vida i nosaltres volem invertir aquesta prioritat. Volem ser un Govern de la gent i per a la gent.

Parlau del “model de Ciutat que volem”, també deis que no teniu tele però que sí que teniu programa, quins són els eixos principals d'aquest programa?
Sabem que hi ha molta gent que viu la política a través de Cuatro, la Sexta, TeleCinco... i és vera que té una visió una mica esbiaixada de la realitat de Ciutat i de la realitat del País, però en qualsevol cas, nosaltres tenim una altra forma de fer política. A les persones, als barris, als pobles, als col·lectius, els intentam transmetre tres grans idees de projecte per Ciutat. La primera és la tolerància zero contra la corrupció.

En aquest sentit, fins i tot, parlau de fer fora la màfia...
Sí, la màfia del Palma Arena, la màfia del Palau de Congressos, la màfia de Son Espases, la màfia del 3%, la màfia d'un partit que ha emmerdat Ciutat durant molt de temps. La veritat és que nosaltres volem generar un missatge de confiança en els ciutadans i sobretot un compromís molt clar de fer net.

Com et comentava el primer eix és tolerància zero contra la corrupció, una ciutat molt més participativa. Després un segon eix: implantar les noves indústries, economia creativa, economia del petit comerç, també economia social, cooperatives i banca ètica i després un tercer eix: model de Ciutat que volem. Barri a barri, un transport públic de qualitat i sobretot una ciutat molt més neta.

Dins el segon punt, feis referència a l'aposta pel petit comerç, resulta que Palma ha perdut petit comerç a uns nivells espectaculars, cosa que, a més a més, resta vida social en el casc antic i a les barriades també.
La veritat és que aquesta legislatura ha estat la de la barra lliure de les grans superfícies. Hi ha un exemple molt sagnant que és el Palma Springs a ses Fontanelles. La destrucció de la darrera zona humida de Palma. 70.000 m2 de ciment, grans multinacionals que fan els seus productes a països que exploten els treballadors. Al final aquest model comercial de grans superfícies implica la despersonalització de Ciutat. Nosaltres el que volem és fomentar tot aquell petit comerç que genera singularitat. Aquests darrers mesos, aquests darrers anys, hem assistit al tancament de botigues emblemàtiques. Cada vegada que es tanca un comerç Palma perd un poc de vida. I hi ha una cosa molt més greu, que no és tan mediàtic com els comerços emblemàtics, que són tots aquells comerços de barriada que tanquen. Un barri amb un comerç tancat, significa un barri sense gent pel carrer, sense vida i sense valor afegit.

El que sí que han sorgit aquests darrers anys són les terrasses. Terrasses vinculades a bars o altres tipus de comerç de serveis. Fins a quin punt això dóna vida i alegria i fins a quin punt provoca malestar en els ciutadans que vivim cada dia a Palma?
Crec que les terrasses són positives, sempre que es respecti un equilibri amb l'espai lliure de les places i dels carrers i sempre que es respecti un equilibri entre activitat econòmica i benestar dels veïns. Nosaltres feim dues propostes. Primer, que cada espai lliure, cada barri o cada plaça o cada carrer de vianants tengui un 50% d'espai per als ciutadans i una segona, que a carrers com Fàbrica i Blanquerna es pugui aplicar un pla d'usos per regular l'activitat econòmica, que entre restaurant i restaurant hi hagi 15 o 20 metres. Sobretot per no frustrar el concepte d'eix cívic, que la gent hi pugui passejar, que els nins hi puguin jugar.


Si ens centram ara en els visitants, els turistes. Palma té un atractiu impressionant, té unes possibilitats de turisme patrimonial increïbles i en canvi sembla que els darrers anys hem optat per un turisme de souvenirs...
Sí, sí, és així. Aquí estam davant una oportunitat molt important. Volem que Palma sigui realment una ciutat cultural que pugui allargar la seva temporada turística. S'han de recuperar moltes zones de Palma que ara estan relegades, per exemple, la Palma visitada pels grans personatges, la Palma literària, del conjunt gòtic, del call jueu, estam davant una oportunitat que ens pot fer sentir que Palma sigui una ciutat molt més cultural.

Han posat els vidres del Palau de congressos, però continua semblant un monstre...
Un monstre de 100 milions d'euros de cost per als ciutadans. al final, el Palau de Congressos és la mostra i el símbol d'una manera de fer política, d'una madrilenyarització de la ciutat. El Palau de Congressos és germà del Palma Arena, de Son Espases, és germà de la mala forma de fer política i sobretot de dilapidar els doblers dels ciutadans. Nosaltres volem invertir radicalment aquestes prioritats i destinar els doblers a tot allò que serveixi per generar felicitat als ciutadans. El Palau de Congressos és un monstre del qual tots els ciutadans en som esclaus.

Els grans reptes de Palma són aconseguir una major cohesió social i eradicar la pobresa?
Crec que l'objectiu principal és que Palma sigui una ciutat que pugui donar segones oportunitats. Actualment tenim un model de serveis assistencialista que cobreix precàriament i malament les necessitats més bàsiques. Nosaltres plantejam un model de serveis socials que ataqui la crisi i sobretot se centri en dos aspectes per a nosaltres determinants: l'habitatge i la feina. Volem crear un model de serveis socials que agafi de la mà les persones desocupades de llarga durada i els digui a l'estació de la dignitat.

Vos referíeu a això quan afirmàveu que, quan governi l'esquerra s'ha de notar?
La veritat és que nosaltres tenim molt clar que no volem ser un tercer pacte de progrés. Volem ser un govern de transformació i que la Ciutat sàpiga que està governant l'esquerra. Això passa perquè, si hi ha un pacte d'esquerres, s'ha de fer amb un full de ruta molt ambiciós. Posar damunt la taula les qüestions cabdals que necessita aquesta ciutat i començar a construir aquest relat amb un document de línies vermelles, que no rebaixarem en cap dels casos.

D'altra banda i segons com vagin les coses podríeu acabar de batle de Palma...
Evidentment em present per a ser el batle republicà de la Ciutat.

Un referent que heu anomenat moltes vegades, que és Emili Darder, també va esdevenir batle perquè formava part d'un pacte d'esquerres.
Sí, sí, la veritat és que sí. El bipartidisme, en aquestes eleccions, passa per una situació fràgil i és veritat que la transformació de ciutat passa perquè MÉS per Palma tengui un paper certament hegemònic.

Què s'ha de fer per recuperar la llengua catalana a Palma?
Hi ha dues grans qüestions, primer que l'Ajuntament de Palma, com administració potent del país, com a la capital, recuperi un reglament de normalització lingüística que amb aquest govern d'Isern, el batle 'simpàtic', ha patit un retrocés del 10%, i en segon lloc, plantejar la llengua catalana com la llengua d'acollida, vertebradora i sobretot d'integració de Ciutat. Aquesta legislatura que ve, serà la legislatura de la normalització lingüística a Palma.

Els premis Ciutat de Palma estaran dins aquesta estratègia?
Sempre dic que aquests problemes són dels que ens duraran cinc minuts, perquè ja ho deim ara i ho direm quan entrem a governar: els premis Ciutat de Palma tornaran a ser el que eren i sobretot volem impulsar que siguin uns premis literaris de referència en català i que siguin dignes d'una capital de la Mediterrània.

Parlem de la participació ciutadana. Com es pot incentivar des de les institucions?
La veritat és que Palma està afectada per un model de democràcia participativa que no dóna lloc al ciutadà i és com si la democràcia fos anar a votar cada quatre anys per canviar un règim. Nosaltres, evidentment, apostam per un model de democràcia participativa. Hi ha alguns exemples que són simptomàtics, són innovadors, i que amb MÉS per Palma arribaran a Ciutat. Primer que els ciutadans puguin plantejar propostes en el plenari, segon que els ciutadans puguin decidir quines inversions volen pels seus barris amb pressuposts participatius i tercer, si els ciutadans ens trien i els ciutadans ens paguen, nosaltres com a regidors estam obligats a donar compte de la feina feta als ciutadans.

Una vegada passades les eleccions amb qui us veieu pactant? Quines són les línies vermelles dels pactes?
Qualsevol pacte que es faci en aquesta ciutat, passa per unes línies vermelles i unes línies verdes que són irrenunciables. Nosaltres no volem pactar a qualsevol preu. Nosaltres donarem dues opcions, el nostre full de ruta estarà damunt la taula, si aquest pacte no s'assembla 100 % a aquest full de ruta, no pactarem a qualsevol preu.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Tofol, fa mes de 6 anys

Arruix..!! de Ca nostra mallorquins renegats, traïdors ,
a MALLORCA en Bon Mallorquí ..!!

Catalá a Catalunya.. Barco ..!!

Valoració:0menosmas
Per Tofol, fa mes de 6 anys

Arruix..!! de Ca nostra mallorquins renegats, traïdors ,
a MALLORCA en Bon Mallorquí ..!!

Catalá a Catalunya.. Barco ..!!

Valoració:0menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 6 anys

Compatriotes:

Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...) *. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" ** i si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que ningú -evidentment mal educat- pugui actuar com si el català fos inútil i innecessari en el territori on és l'única llengua pròpia.

*S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són una burla cap a la llengua castellana ni tampoc cap als espanyols en general, sinó un "homenatge" adreçat només als espanyols que, avui (5-4-2015), continuen menyspreant el català i entre els quals hi ha aquells qui l'anomenen -i això no és broma- LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental).

**Un altre "homenatge", aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar una frase equivalent per tal d'amagar el nom de la nostra llengua.

Valoració:1menosmas
Per mallorquín, fa mes de 6 anys

La imposición lingüística es uno de los motivos por los que Més y los partidos catalanistas son tan marginales

Valoració:0menosmas
Per Amunt, fa mes de 6 anys

Ànims és l'hora de la gent jove a les intitucions, amb Antoni Noguera tenim un referent de com fer ses coses. Positivisme i a fer democràcia els 365 dies!

Valoració:6menosmas
Per Toni, fa mes de 6 anys

El meu vot serà per MÉS. No en tenc cap dubte que són la millor opció, per l'economia, per la cultura, pel medi ambient, per la gent amb necessitats...

Valoració:18menosmas
Per anticatalufet, fa mes de 6 anys

A ti te normalizaba yo pardal...

Valoració:-1menosmas
Per Pep Blai, fa mes de 6 anys

Naoj no sé si te n'adones que és una pregunta del periodista: Què s'ha de fer per recuperar la llengua catalana a Palma? De fet, és una pregunta normal després dels infinits atacs d'aquesta legislatura a la nostra llengua.

Salut

Valoració:10menosmas
Per naoj, fa mes de 6 anys

noguera:el meu vot no el tendreu per fer res que ja donam per descomptat.
No en mancaría d,altre,que no fomenteu la nostra llengua,però no cal fer publicitat d,aixó.

Valoració:-10menosmas
Per Salvador, fa mes de 6 anys

Ni PI ni MES. Ya está bien de adorar la lengua catalana, que ni siquiera es una de las nuestras. Hay otras cosas en la vida mucho más importantes que esa lengua, a la que los catalanistas han transformado en un DIOS INTOCABLE.

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris