algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
17°

L’obra aturada del palau de congressos costa 580.933 € mensuals

La constructora ha reclamat aquesta quantia a l’Ajuntament de Palma i al Govern pel manteniment de la infraestructura. Mentrestant, cap empresa privada no vol reiniciar el projecte

522

Les obres del palau de congressos començaren el 2008 i s’aturaren el mes de juliol passat.

JOAN TORRES

Mantenir aturades les obres del palau de congressos costa a l'erari públic 580.933 euros mensuals. Així ho indicà el conseller de Turisme del Govern, Carlos Delgado, en comissió parlamentària, per explicar la situació actual d'aquesta infraestructura a instàncies de l'oposició.

El Govern i l'Ajuntament de Palma decidiren no continuar-ne les obres el 20 de juliol passat, després de declarar desert el concurs per gestionar-lo i de la manca de resposta de la iniciativa privada. La decisió de fa tres mesos, però, ha suposat una despesa extra que a dia d'avui assoleix els 1,5 milions, una quantia que reclama l'empresa constructora, Acciona, en concepte de manteniment de la infraestructura.

Aquesta xifra correspondria al lloguer de maquinària, personal i vigilància privada que encara hi ha al palau de congressos, malgrat que la feina no hi continuï.

Per això, Delgado reconegué ahir la necessitat de trobar-hi una solució tan aviat com sigui possible, malgrat admetre que la situació és "complicadíssima". En tot cas, Govern i Cort no tenen intenció de reprendre-hi les tasques amb doblers públics, de manera que el projecte es mantindrà aturat fins que una empresa vulgui fer-se càrrec de la seva explotació. Això no obstant, "cada dia que passa sense solució s'acumulen costos que s'afegeixen al deute existent", manifestà el conseller.

Sobre aquesta qüestió, recordà que l'import del deute de les administracions amb l'empresa constructora corresponent a obra executada i no pagada és de 34 milions d'euros. A aquesta quantitat, cal sumar-hi 33 milions d'euros més de la part d'obra pendent d'executar. A més, per a l'equipament està prevista una despesa de 2,3 milions, més de la meitat de la qual correspon a butaques. D'aquesta manera, són gairebé 67 milions d'euros que encara queden per pagar d'una actuació amb un cost estimat de 108 milions.

Cap interessat

El deute és el "vertader problema", indicà el conseller, qui explicà que "s'estan valorant totes les possibilitats d'explotació, urbanístiques i de tot tipus", per cercar la viabilitat econòmica d'aquesta instal·lació. En aquest sentit, Delgado detallà que si bé es mantenen converses per correu electrònic i via telefònica amb diversos grups inversors perquè puguin tirar endavant les obres del palau de congressos, "de moment no ha fructificat cap d'aquests contactes encaminats a trobar una empresa que vulgui gestionar-lo".

Així ho féu saber en resposta a les preguntes realitzades pel diputat del grup socialista, Jaume Carbonero, qui reclamà una major aportació d'inversió privada. En concret, demanà més implicació al sector hoteler, ja que "seran els que més es beneficiaran d'aquesta infraestructura", afirmació amb la qual va estar d'acord el conseller.

El socialista admeté la dificultat de gestionar la situació i subratllà "el greu problema d'imatge que suposa mantenir una obra inacabada en un dels espais més emblemàtics de la ciutat". Per part seva, la diputada de PSM-IV-ExM, Joana Lluïsa Mascaró, lamentà la pèrdua de congressos que ja estaven emparaulats i suggerí que, si cap empresa no s'interessa per l'explotació de la infraestructura pagant un cànon, que se cedeixi a alguna que n'assumeixi la gestió a canvi d'acabar les obres. Segons el seu parer, el deute addicional que suposa mantenir la feina aturada "urgeix una solució immediata, ja que ens preocupa encara més".

L'explotació del palau de congressos i de l'hotel annex va sortir a concurs a principis d'enguany, encara que sense èxit. Quedà desert en la primera convocatòria, mentre que en la segona, en la qual es rebaixaren les exigències, només Meliá Hotels presentà una oferta econòmica que no s'ajustà al plec de condicions. Fou llavors que Cort i Govern decidiren aturar les obres, iniciades l'any 2008.

Arquitecte

D'altra banda, Delgado va explicar que l'empresa de l'arquitecte Patxi Mangado, que va dissenyar el projecte, ha cobrat tots els honoraris (9,8 milions d'euros), un "fet inusual" que el conseller atribuí a "les condicions pactades per l'anterior direcció de l'empresa pública Palau de Congressos", en referència al Pacte de Progrés al Govern i a l'Ajuntament de Palma.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per QUE PAGUIN ELS CORRUPTES I AMBICIOSOS, fa mes de 8 anys

Idò que polítics corruptes juntament amb aquesta constructora ambiciosa se'n facin càrrec.

Valoració:1menosmas
Per bartomeu, fa mes de 8 anys


Per a mi la millor idea seria recaudar doblers per al seu finançament establint una línea de bus turístic que faci un tour pel Palau de congressos, Palma Arena, Parc de les Estacions(fet tres vegades), maqueta de l'òpera Matas etc

Valoració:4menosmas
Per Oracle, fa mes de 8 anys

Fins que els polítics no responguin amb el seu patrimoni dels desastres que fan,
no aturaran, el poble seguirà pagant i sense pagues extra.

Valoració:7menosmas
Per ianekin, fa mes de 8 anys

Això si que és fer els ous enterra! Vaja negoci de na Peix Frit, sigui com sigui sempre ens toca pagar els plats romputs. Coi, que ho pagui qui ho ha fet o que ho esbuquin. M'agrada la idea de deixar les runes de monument.

Valoració:4menosmas
Per biel, fa mes de 8 anys

Tenim camins: A. Esbucament inmediat i deixar els enderrocs com un monument als politics de les Balears. Aquest es el millor, costi el que costi, es el que el poble podria entendre... B. Regalar-ho a Acciona abans que no s'ho quedi a travers des judtjat, el mèsl logic. C. Vendrer-ho a qualsevol preu i que l' acabi un altra. Això ja es mès dificil perquè ningù el vol.D.Els 580.000 euros mensuals descontar-los dels sous dels politics. ( aixì si que trobarien aviat una soluciò.....

Valoració:5menosmas
Per pep, fa mes de 8 anys

això son cent milions de pessetes! i ens han llevat la paga de nadal

Valoració:13menosmas
Per Berenguer, fa mes de 8 anys

fins ara ho deia amb sarcasme i mig de broma.

Però ja n'estic convençut: HEM DE TOMAR AQUEST DESASTRE. ÉS UN FORAT NEGRE QUE ENS DURÀ A LA PERDICIÓ.

Valoració:18menosmas
Per Black&Decker, fa mes de 8 anys

La declaració de'n Delgado l'ha feta amb els collons damunt el cap o ja se'ls ha llevat?

Valoració:24menosmas
Per Concísa, fa mes de 8 anys

PpsoE, coberts de glòria i nosaltres, de me...

Valoració:18menosmas
Per BOTO, fa mes de 8 anys

També passarà el mateix amb els obresdel tren de Llevant? seriabo saber-ho

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris