algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
22°

Una televisió social vol emetre des de l’antiga freqüència de RTV Mallorca

SaTevaVisió acaba de néixer com a canal de comunicació “participatiu”, gràcies a l’esforç dels voluntaris

La televisió cooperativa SaTevaVisió, nascuda a Palma fa poques setmanes, cerca la via per aconseguir emetre des de l'antiga freqüència de Televisió de Mallorca. Així ho revelen els seus impulsors, els quals s'adreçaran properament al Consell de Mallorca per gestionar aquesta possibilitat.

No debades, el tancament de Ràdio Televisió de Mallorca (RTVM), executat pel Partit Popular just en arribar al poder, no suposà l'eliminació de les freqüències. Tal com si fos un fantasma d'altres temps, l'aparell de TDT mostra encara un canal de televisió anomenat Televisió de Mallorca [M]. El canal, però, només emet un fons negre. "I encara ara hi ha molta gent que no ha llevat el nom del comandament", explica Neus Fernández, una de les impulsores d'aquest projecte ciutadà.

Així mateix, la xarxa radiofònica encara identifica la freqüència d'Ona Mallorca, tot i que faci quasi un any que se n'apagà l'emissió.

És precisament aquest espai el que SaTevaVisió vol conquerir. La freqüència de TDT de Televisió de Mallorca és propietat del Consell de Mallorca fins al 2016. "Allò que no pot ser és que es compràs una freqüència de TDT per 400.000 euros i ara es tudin així", critica Manu Luna, un altre dels fundadors, tot afegint: "I encara manco amb els doblers de tots els mallorquins".

Tant és així que volen evitar que el canal mostri el negre durant els quatre anys que li queden de vida legal. Però Luna matisa que no han de ser ells, exclusivament, els que la puguin utilitzar. "Nosaltres li volem donar utilitat, però no tenim més drets que altres col·lectius; és patrimoni dels mallorquins".

Fernández, a més, anuncià que la demanda al Consell es realitzarà amb el suport d'altres entitats socials, com l'Obra Cultural Balear, el GOBi la Federació de veïns de Palma.

De fet, n'hi ha un antecedent a les Illes Canàries, on el Govern autonòmic derivà una llicència que havia quedat buida a una productora privada.

Ara bé, que el PP aprovi una cessió de la freqüència no pareix versemblant, ara mateix. I és que aquesta maniobra suposaria donar veu a un grup de professionals que, de ben segur, resultarien molt crítics amb el panorama polític mallorquí.

Barri TV

Els impulsors del canal són un grup de persones lligades a Barri TV, una associació sense afany de lucre que des de fa gairebé cinc anys es dedica a la televisió social i participativa. Entre els motius per néixer en aquests moments, hi destaquen "la desaparició de mitjans de comunicació, tot augmentant la pressió, la precarietat i l'atur entre els seus professionals".

Però que sigui difícil no vol dir impossible. Un tercer impulsor del projecte, Manuel Sastre, explica: "Als països del nord d'Europa és molt habitual; de fet, devers el 10% de les freqüències són de televisions comunitàries". El model està construït sobre la base que l'estat paga el cost de l'emissió (la freqüència), mentre que els activistes de les televisions s'encarreguen de la despesa econòmica de la programació.

En tot cas, els audioactivistes posen com a exemple de superació el projecte de CineCiutat. "Un grup de gent volia cine en versió original i hi lluità. Nosaltres feim el mateix", conclou Jaume Rosselló, quarta pota del grup.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Ànims, fa mes de 8 anys

Tenc amistats que fan feina per aquest projecte, i puc assegurar que son persones competents i que actaen de bona fe i altruistament.

Valoració:13menosmas
Per Nadiu, fa mes de 8 anys

El que és segur és que com ara, llevat de TVC, a ses Illes tots es mitjans de comunicació són espanyols i espanyolistes (contant IB3), i no estaria gens malament un nou canal que pensàs i xerràs amb català (mallorqui, menorquí, artanenc, llorençí.....). I es deixés anar de forasters i forasterades, que n'hi ha tantes com bolets bords.

Valoració:24menosmas
Per Xebet-li, fa mes de 8 anys

Crec que si el PSM, amb el que cobra del Parlament, Consell i Ajuntaments, fos valent, posaría en marca (perdo, engegaria...) una televisio, i aixi sa daría conte de la seva cuota real de implantacio...un 2'5 per cent, tot lo mes!

Valoració:-14menosmas
Per Un d'enmig, fa mes de 8 anys

D'acord amb el comentari d'en José Luís i amb el de "mallorquinista".

Valoració:7menosmas
Per José Luis, fa mes de 8 anys

Televisió social i participativa? Des de el moment que optau per una determinada posició política, li estau donant l'esquena a una gran part del públic, el qual, en consecuència, vos donarà l'esquena a vosaltres. Per tant, el que sou és una televisió política, però no participativa. I de televisions polítiques ja en tenim massa!

Valoració:-19menosmas
Per mallorquinista, fa mes de 8 anys

TV nacional: Francament, abans de xerrar t'hauries de documentar. Gonella perque? perque utilitza s'article salat? Això és lo que fa rica una llengua, sa seva diversitat! En cap moment sa notícia diu que sa tevavisió renega de s'unitat linguisitca, o que serà en castellà...I si te es suport de s'OCB serà gonella? Per favor, potser que sigui mallorquinista, però d'aquí a gonella hi ha tot un mon

Valoració:10menosmas
Per Arnau de Santacília, fa mes de 8 anys

Serà la mort d'IB3.

Valoració:2menosmas
Per joan, fa mes de 8 anys

Una gran iniciativa, Cineciutat ho ha aconseguit, ara us toca a voltros.

Que tingueu sort!!!

Cap a una nació amb Estats (Federalisme)

Valoració:0menosmas
Per jrbs, fa mes de 8 anys

una vegada mes, el PP barroer mostrarà el llautò. I se veura que els motius economics no son el motiu.

Valoració:14menosmas
Per tonina, fa mes de 8 anys

L'enhorabona per l'iniciativa.Endavant!

Valoració:26menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris