cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
19°

Cort retalla el seu pressupost i en destina un 15% a pagar els bancs

Isern presenta els comptes de l’Ajuntament de Palma per al 2013 amb una davallada del 5,5%. La tisorada afecta totes les àrees, però té especial rellevància a Joventut, Turisme i Cultura

24046

Martínez i Isern durant la presentació dels pressuposts municipals de 2013.

Ferran Aguiló - J.B.

La dita diu que la banca sempre guanya. I ahir es féu realitat, un pic anunciats els pressuposts de l'Ajuntament de Palma amb vista al 2013.

I és que dels 363,9 milions d'euros que tindrà Cort per afrontar l'any que ve, fins a 55 milions d'euros seran destinats a pagar el deute financer acumulat. Quasi 37, de fet, s'abonaran íntegrament a les entitats financeres en concepte d'amortització del deute, mentre que els altres 18 serviran per abonar-ne els interessos.

El batle, Mateu Isern, defensà que "cal pagar els venciments dels bancs, no hi ha cap altra possibilitat". Així mateix, criticà que "ara ens toca pagar allò que l'anterior equip de govern es va gastar".

Un cop descomptada la partida per als bancs, que és el 15,5% de tot el pressupost, quedaran 308 milions d'euros per fer funcionar el Consistori durant el 2013. Es tracta d'un 5,5% manco de doblers que els que s'han tingut enguany, fet pel qual es preveuen noves retallades.

Tot i que ahir no es desgranassin els comptes de cada regidoria, no n'hi ha cap que se salvi de la poda econòmica. Totes les àrees davallen, encara que amb diferent intensitat. I és que, percentualment, les més afectades són les de Joventut (-32%), Turisme (-22%), Educació (-21,9%), Cultura (18,9%) i Urbanisme i Habitatge (-18,8%).

Per contra, les àrees que menys davallen són Participació Ciutadana (2,85%), Salut (-44%) Govern Interior i Funció Pública (-5,5%), Hisenda (-6,1%) i l'àrea de Mobilitat (-6,3%).

Pel que fa a Benestar Social, àrea de la qual el batle Mateu Isern sempre ha fet bandera, perd un poc més de 2,5 milions d'euros de pressupost (-8%).

El màxim mandatari de la Sala explicà que, abans de preparar els comptes, hagueren d'optar entre dues vies per quadrar els nombres: o augmentar els ingressos, o davallar la despesa pública. I fidels a l'estratègia conservadora a tot Occident, el PP de Cort ha optat per no impulsar la inversió pública (amb el resultat d'estimular l'economia local), sinó reduir la despesa (que previsiblement la contraurà).

Isern reconegué haver optat per abaixar els imposts municipals, fet que suposarà renunciar a 8,2 milions d'euros en recaptació fiscal. "Estam reduint la pressió fiscal", ho justificà Isern, tot matisant: "Però donam els mateixos serveis que ja s'oferien".

El PP, de fet, intenta complir així la promesa de no augmentar els imposts, que dugué a la campanya electoral de maig de 2011. Tot i així, els conservadors la vulneraren en els primers pressuposts que elaboraren.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris