algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 14°
23°

La densitat de població de Son Gotleu multiplica per 14 la de Palma

25010

El batle, Mateu Isern, parlant amb una veïna de Son Gotleu durant la visita de campanya que hi va fer per les eleccions de l’any passat.

A Son Gotleu, hi viu catorze vegades més gent per hectàrea que a la mitjana de Palma, un 13% més d'immigrants estrangers que a la resta de la ciutat, un 12% més de població amb mancances educatives i un valor mitjà dels béns immobles 15.000 euros més baix que a la mitjana de la ciutat. Aquests són tan sols alguns dels indicadors de la barriada que consten en l'informe Dades per a un diagnòstic dels barris de Palma de l'any 2012, elaborat per l'Ajuntament.

No en va l'informe del barri explica que es va crear als anys seixanta per acollir l'onada migratòria que venia, sobretot, de l'Estat. Afegeix que la manca d'infraestructures, la petita mida dels habitatges i l'alta densitat de població convertiren la zona als anys noranta en "una de les més degradades socialment de Palma". I les coses no han canviat gaire. Els pisos continuen sent petits i hi ha una alta densitat de població. De fet, des del 2004, el nombre d'habitants ha crescut un 13,7%, dos punts per sobre de la mitjana de Ciutat. Encara que ara hi ha més infraestructures que als anys noranta, això no basta per millorar-ne les condicions.

D'aquí a dos mesos, farà un any dels incidents que enfrontaren palmesans d'origen subsaharià amb la Policia i alguns gitanos a Son Gotleu arran de la mort d'un jove nigerià. El batle, Mateu Isern, va estar tres setmanes a anar-hi. Ja hi havia passejat en campanya electoral per parlar-hi d'austeritat. Un mes després dels incidents, la solució de Cort se centrava en més Policia, més fanals i més neteja.

De l'informe es desprèn que, si a Palma hi viu una mitjana de 21 habitants per hectàrea, a Son Gotleu n'hi viuen 301. Si bé és cert que al còmput global s'inclouen zones gairebé despoblades o molt disseminades, com el Pil·larí, amb 2,2 habitants per hectàrea, i Sant Jordi, amb 1,8, també cal dir que barris com l'Arenal queden amb 29 i el Molinar, amb 59, per exemple.

Sigui com sigui, l'alta densitat no és l'única característica del barri. Un 59,6% dels ciutadans que hi viuen són immigrats i un 38,9% dels ciutadans de Son Gotleu ho són d'origen estranger. Aquestes xifres són força més altes que a la resta de la ciutat, on la immigració total queda en el 49% de mitjana i l'estrangera, en el 25,4%.

La degradació s'hi nota, per exemple, amb indicadors econòmics com el valor cadastral dels béns immobles. Si a Palma és, de mitjana, de 39.203 euros, a Son Gotleu queda en 23.928. La taxa d'activitats econòmiques també hi és molt més baixa: a Palma és del 12,7 i a Son Gotleu de l'1,8.

Altres indicadors donen una pista sobre on caldria actuar. La taxa de soledat anciana és, per exemple, del 31%, un 5% més alta que a Palma. I la d'instrucció insuficient -mancances educatives- defineix el 32,7% dels pobladors del barri, un 12,7% superior que a la resta de la ciutat. És més, a Son Gotleu només un 2,6% dels habitants tenen titulació universitària, mentre que la mitjana urbana és del 15,4%.

Amb tot, també cal dir que la crisi ha canviat algunes coses: la població ha tornat enguany a nivells del 2008 -hi ha 9.517 habitants- i respecte del 2010 hi ha 567 nascuts a l'estranger manco, tot i que els nivells d'immigració es mantenen un 121% per sobre del 2004.

La població nascuda a l'Estat es manté, mentre que els immigrants estrangers parteixen. Per certes persones i col·lectius amb por de la immigració, això pot semblar positiu, però en realitat és un mal símptoma: les condicions econòmiques empitjoren i el barri perd vida i dinamisme econòmic, per això se'n van.

El 2010 només s'hi demanaren cinc llicències d'activitat, no se'n demanaven tan poques des del 2002.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris