algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

El pregó de la festa de l’Estendard esdevé un al·legat bilingüista

L’escriptor Eduardo Jordá pronuncià el primer discurs del 31-D sota el nou mandat del PP, en el qual barrejà castellà

25640

L'escriptor Eduardo Jordá encetà ahir la festa de l'Estendard amb una defensa encesa del bilingüisme a Ciutat. "La capacitat estereofònica de Palma em meravella: amb l'oïda esquerra sent en català, amb la dreta en castellà". Jordá, de fet, arribà a segregar Ciutat entre els catalanoparlants ("el centre") i els castellanoparlants ("la perifèria").

Tan intens fou el clam bilingüista que fins i tot el dugué a la pràctica, amb mig pregó en llengua pròpia i l'altre mig en castellà. El batle, Mateu Isern, també s'animà a intercalar les dues llengües en les seves paraules de clausura de l'acte.

Però el seu al·legat també es barrejava i confonia amb el discurs identitari: "Quan em demanen d'on som, si dic que som espanyol, o mallorquí, o hispà -o el que sigui-, sé que estic faltant a la veritat. Jo som palmesà. I res pus". Jordá assegurà que aquest gentilici és l'únic en el qual se sent còmode, tot i que també manifestà sentir-se indistintament "mallorquí i espanyol i europeu. I català i castellà".

Les identitats múltiples de Jordá, de fet, ja es pogueren observar en el llibre Libertad o coacción. Políticas lingüísticas y nacionalismos en España, en què l'escriptor arribà a assegurar que "el catalanisme polític era desconegut fins que va ser importat per un grup d'universitaris que estudiaren a Barcelona abans de la mort de Franco". També digué, potser per fer befa, que "Balears i Catalunya són els llocs del món on hi ha més sociolingüistes per quilòmetre quadrat".

Tanta insistència en l'ús de les dues llengües acabà per buidar d'història el pregó. Jordá no féu cap referència a la figura del rei Jaume I ni a la Conquesta, malgrat que l'Estendard commemora la presa de la Ciutat de Mallorca el 31 de desembre de 1229. El pregoner, de fet, evità emmarcar el seu discurs en aquesta efemèride històrica i el conduí, a partir dels seus records d'infantesa i joventut, cap a les formes i el pensament del PP actual. L'any passat, en canvi, la pregonera i també escriptora Llucia Ramis optà per envestir contra tota la classe política.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per Català mallorquí, fa mes de 9 anys

El senyor ziga zaga aquest és una mica pesat ha copiat el mateix comentari 30 vegades. Si ets un foresterot que has apres a escriure català, enhorabona. Però no siguis pesat.
VISCA LA TERRA

Valoració:8menosmas
Per Ziga-Zaga!!!,,,, fa mes de 9 anys

«Països Catalans, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó». ....

Alcaldies:
Salses: Partit Socialist (francès)
Guardamar: Partit Popular
Fraga: Partit Popular
Maó: Partit Popular

Ostres nanu! No pareix que els ciutadans d´aquesta suposada "nació catalana" sentin un gran fervor patriòtic, oi?

Caramb! adhuc canviant de llengua, els països catalans segueixen sent un invent.
Hem begut oli, nois!

Valoració:-6menosmas
Per Pere Joan, fa mes de 9 anys

Molt bé!!! Mirau si és mentida i un engany tot el que ens conten del bilingüisme, que no respon més que a una ultra-nazionalista defensa de la cultura, o no sé si di incultura, espanyola.
Si volen bilingüisme, que en els actes amb els militars, guàrdies civils, polítics venguts d'Espanya, etc. etc., trobo que haurien de fer servir les dues llengües. Però ja sabem que això no passarà mai!!!!
De n'Isern de Mallorca no puc dir més que és un ignorant i un 'polític' de mitja pell que ha demostrat que no en té ni p. idea de la cultura de Mallorca. Al mateix nivell estan els representants del Govern i del PSOE.
Els hauríem d'escupir a tots a la cara.

Valoració:1menosmas
Per Salvem Mallorca!, fa mes de 9 anys

Ja vos haurreu adonat, si llegiu de tan en tant els seus insufribles articles al DM, que és d'aquells personatges reaccionaris i ultranacionalistes que es difressen de ciutadans del món. Per ells el centre del món és a Madrid, segurament a Génova o ca n'Esperacita, i presumeixen de viatgers, però l'únic que saben fer és prejutjar els altres des de la seva òptica miope-messetària. No poden entendre altres formes de veure el món perque estan limitats pel seu sentiment unitari unificador a l'espanyola. defensen el toros i les sevillanes, però no toleren que els altres parlem altres llengües o que volguem esser diferents. Pobre home... tothom necessita els seus 5 minuts de glòria, encara que sigui petita i immerescuda!

Valoració:7menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

ah perfecte, idò que el posin al bilingüisme, això voldrà dir que la llengua pròpia, es a dir la catalana,serà legislada exactament al mateix nivell que la forastera, la castellana. Mentres no estiguin legislades al mateix nivell en tots els aspectes (per posar un exemple qualsevol, poder anar al cine i triar la pel.licula en català o en castellà, amb el mateix nombre de còpies amb una llengua, la d'aquí, que amb l'altra, la de fora), que no ens prenguin el pèl, que ser mallorquins no vol dir ser beneits, encara que ells creguin que son termes sinonims.

Valoració:5menosmas
Per joel, fa mes de 9 anys

Pedro Pablo Conesa: a més d ´aprendre mallorquí al carrer,podries haver dedicat una miqueta del teu temps a culturitzarte sobre història de Mallorca,però no al carrer.Llavors potser comentaries amb més criteri.

Valoració:3menosmas
Per Deià, fa mes de 9 anys

Per què escriviu Mateu Isern si el seu nom és Mateo? Per què no escriviu amb el mateix criteri Josep Ramon Bauza? El batlle de Palma nom Mateo, de la mateixa manera que el governador nom Jose Maria i el president del govern espanyol nom... ara no me'n record.

Valoració:10menosmas
Per Melisegeni, fa mes de 9 anys

Escriptor?

Valoració:17menosmas
Per rafa, fa mes de 9 anys

Ya era hora de que las instituciones representasen a todos los ciudadanos, no solo a determinados lobbys minoritarios

Valoració:1menosmas
Per Margo, fa mes de 9 anys

I això es tot?, no hi ha més réplica argumentada? Idò m'envaig a dormir, bona nit.


P.D.: catalanistes , espanyolistes, i demés herbes que hi ha per mig, anau alerta demá en so cotxo i en so beure ! Pasa-ho bè però sense fer massa dois.
Bon cap D'Any a tothom!!

Valoració:-17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris