muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín:
10°

Roba solidària a la Mercè

El vestidor del convent dels mercedaris, a Palma, serveix peces de roba a moltes persones que no poden cobrir les seves necessitats bàsiques

28954

El local on emmagatzemen la roba es troba al costat de l'església.

T. Ayuga.

L'obra social dels mercedaris de l'església de la Mercè fa més de 25 anys que ajuden els més necessitats a través de la donació de roba. El vestidor de la Mercè és un espai de pas per a milers de peces de vestir que hi arriben per cercar una segona oportunitat i acaben en mans de gent en situació molt precària. Els inicis, però, estan vinculats a l'ajuda dels reclusos de la presó de Palma.
Els religiosos s'encarregaven de dur als interns allò que necessitaven i que obtenien gràcies a la caritat dels ciutadans. Amb el temps, la seva tasca s'ha ampliat també a la resta de la població més necessitada.
Els dilluns i dimarts són els dies per ordenar tota la roba que ha arribat durant la setmana anterior a la parròquia. Nou voluntaris són els encarregats de seleccionar, plegar i ordenar les peces, les sabates i tot allò que els fan arribar els ciutadans. "Seleccionam la roba i la que està tacada o en molt mal estat no la donam", explica Mariela Juncadella, una de les voluntàries. Algunes d'aquestes persones fa més de vint anys que es dediquen a aquesta tasca de voluntariat.
Tot i realitzar una feina solidària, les normes són molt clares. Només es dóna roba un cop al mes per persona i tothom s'ha d'identificar per fer-li fer una fitxa on s'apunta tot allò que s'endú.
Als darrers anys, la quantitat de persones que van a cercar roba no s'ha aturat de créixer. Segons el coordinador del vestidor, el pare Carmelo Portugal, "a mitjanit ja hi ha gent que espera; això m'impressiona". I és que fins a les 8 del matí no obren les portes del local annex a l'església, on tenen la roba. Cada divendres aquest espai, que només tanca el mes d'agost, obre les portes perquè tot els qui ho necessiten entrin i cerquin allò que més els convé. Com explica el pare Carmelo, "el que feim és posar munts de roba i que cadascú cerqui el que li va bé, perquè així tothom s'emporta allò que més li agrada". Atenen unes 52 persones, encara que "prop d'una vintena en queda fora, sense que els puguem atendre", segons Portugal.
Fa tres anys que la gent els començà a demanar aliments i això propicià que, a part de la roba, decidissin entregar una bossa amb aliments bàsics. Durant aquestes festes, per poder fer aquestes dies un poc més especials, "també donam alguns productes nadalencs, com torró, però no arribam a més, ni per ajudar a pagar lloguers", comenta el coordinador de l'obra mercedària.
Pel que fa a la gent que va a cercar-hi ajuda, si abans eren només reclusos o persones que vivien al carrer, el pare Carmelo reconeix que "ara la majoria dels que vénen són immigrants de molts països diferents i famílies senceres amb fills".
Segons el religiós, "sense la feina dels voluntaris això no seria possible. Els estam molt agraïts per la tasca que fan i, per això, tancam a l'agost, perquè puguin descansar, que hi tenen tot el dret".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris