nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
13°

Un grup dissident d’Al Qaeda reclama el segrest d’Enric Gonyalons

El Moviment Unitat per la Jihad a l’Àfrica Occidental reivindicà ahir el rapte en un missatge i una telefonada

124406

El cooperant mallorquí Enric Gonyalons, raptat a Tindouf.

R.L.(Arxiu)

Un grup dissident d'Al Qaeda al Magreb Islàmic (AQMI) reivindicà ahir en un comunicat el segrest del mallorquí Enric Gonyalons, la madrilenya Ainhoa Fernández i la italiana Rossella Urru. Tots tres foren raptats la nit del 22 al 23 d'octubre als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf (Algèria).

"Som el grup Jamat Tawhid Wal Jihad Fi Garbi Afriqqiya (Moviment Unitat per la Jihad a l'Àfrica Occidental), de l'oest de l'Àfrica. Reivindicam l'operació que va tenir lloc el 23 d'octubre a Tindouf, on van ser segrestats dos espanyols i una italiana", diu el missatge enviat al corresponsal de l'agència France Presse a Bamako (Mali). A més, un home que va dir que era portaveu d'aquest mateix grup va llegir el mateix missatge al corresponsal en una telefonada.

AQMI ja havia negat dijous que fos l'autor del segrest. Llavors el Govern espanyol no va voler comentar el comunicat d'AQMI en què negava que tingués res a veure amb el rapte. L'Executiu, a més, va demanar discreció. També cal tenir en compte que dimarts les autoritats mauritanes havien detingut dues persones a Noadibu que podrien estar-hi implicades. El Front Polisario, encarregat dels campaments de Tindouf, ja havia denunciat des del primer moment que els segrestadors eren estrangers i els va seguir el rastre fins a Mali.

Els tres cooperants coordinaven alguns projectes als campaments de refugiats saharians de Tindouf, on fins ara no hi havia hagut mai cap problema de seguretat.

Enric Gonyalons, de trenta-sis anys, és el coordinador de l'ONG basca Mundubat als camps i dirigeix un equip de quatre persones que reparteix aliments i hi fa formació professional. Gonyalons va anar a Tindouf el setembre del 2010 per dirigir un projecte de repartiment d'aliments als campaments algerians, on es refugien milers de saharians des de la Marxa Verda del Marroc contra el Sàhara Occidental. El projecte té el suport de la Unió Europea. Gonyalons era de Mundubat des de feia temps. El 1998, l'ONG, que també té projectes a Palestina i a l'Amèrica Llatina, va rebre el Premi Europeu de la Solidaritat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris