algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
14°

Tot s’hi val en nom de la qualitat

Els establiments turístics albergaran locals comercials, de serveis, assistencials, docents o recreatius

29120

L'avantprojecte de llei del turisme de les Illes Balears recull per complet les reivindicacions històriques dels grans hotelers. La sintonia del president del Govern, José Ramón Bauzá, i el conseller de Turisme, Carlos Delgado, amb el sector turístic és total. Són moltes les coses noves d'una llei que faculta els hotelers a fer-ho quasi tot en nom de la qualitat.

Una de les principals novetats són els usos compatibles i secundaris al turístic. Es permet, en definitiva, que un hotel pugui disposar de locals comercials, docents, sanitaris, recreatius, administratius, religiosos...

En tot cas, la llei preveu que reglamentàriament es desenvoluparà el règim d'usos secundaris compatibles atenent a les limitacions de mida, ubicació i usos específics en els establiments.

La norma, així mateix, parla de "règim d'aprofitament per torns". Es tracta dels anomenats condhotels, tot i que com molts altres aspectes s'hauran de reglamentar. Es decidiran llavors les característiques, les condicions, els requisits i el període anual màxim d'aprofitament segons el tipus de local d'allotjament turístic.

També es parla dels establiments que anomena coparticipats o compartits. Es preveu que es puguin constituir en règim de propietat horitzontal o figures afins els establiments d'allotjament turístic amb categoria mínima de quatre estrelles o quatre claus, que estiguin oberts un mínim de vuit mesos a l'any. La llei preveu endemés que cada un dels propietaris de les diferents unitats d'allotjament es comprometin que l'immoble en conjunt sigui gestionat per una única empresa explotadora. Una altra novetat és que serà compatible que en un mateix immoble coexisteixin hotels i hotels apartaments, sempre que siguin de la mateixa categoria.

Pensió completa integral

La llei esmenta també els establiments comercialitzats sota la fórmula del tot inclòs. Ara bé, evita aquesta denominació i parla de "pensió completa integral". Es tracta dels locals que, a banda de l'allotjament, inclouen tots els serveis que s'ofereixen i, a més a més, el berenar, el dinar, el sopar i tots els consums d'aliments i begudes que es realitzin a dins.

La llei obliga els establiments que s'exploten sota la modalitat de pensió completa integral que adoptin les mesures que siguin necessàries per impedir que surtin aliments a l'exterior del recinte.

Un altre aspecte nou és la creació d'empreses turístiques mixtes. Es tracta, en definitiva, que els explotadors d'hotels de cinc o més estrelles puguin oferir els seus serveis als titulars d'habitatges o unitats d'allotjament residencial en un àmbit concret. Tot seguit, la llei preveu la possibilitat que els hotels de cinc o més estrelles puguin vendre fins al 50% de les unitats d'allotjament per destinar-les a residències turístiques unifamiliars. Queda fixada una superficie mínima de 75 metres quadrats.

Urbanisme a la carta
Els hotelers, per millorar el seus establiments, ho poden fer quasi tot. Per exemple, a l'article 83 es diu que "les sol·licituds de modernització d'establiments turístics", tant en rústic com en urbà, "quedaran excepcionalment excloses dels paràmetres de planejament territorial, urbanístics i turístics que, estrictament, n'impedissin l'execució". Ara bé, això sí, sempre que l'objecte d'aquesta modernització sigui "potenciar la desestacionalització, la cerca o consolidació de nous segments del mercat...". Deixa clar, en qualsevol cas, que la millora no podrà servir per incrementar el nombre de places, però sí per redistribuir-les.

Els hotelers ho podran fer gairebé tot, però, a més a més, l'avantprojecte diu que el consell de govern podrà aprovar que les obres, reformes, ampliacions, demolicions i reconstruccions podran suposar un increment superior a un 10% i inferior a un 40% de l'edificabilitat i l'ocupació, sempre que vagin destinades a l'obertura de nous establiments de categoria no inferior a cinc estrelles. Requereix, en tot cas, que el projecte "tingui un marcat interès i una notòria conveniència per la singularitat, importància i significació per estar elaborats per arquitectes, enginyers o artistes de renom i prestigi internacional".

Això a banda, els hotelers disposaran d'una sèrie de beneficis que no tindran els propietaris d'altres edificacions. En aquest sentit, poden demolir i tornar a construir, tot i que l'edificació ja estigui en contra del planejament urbanístic vigent.

 

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Margo, fa mes de 9 anys

"Pensió completa integral", a la merda s'oferta complementaria! Cuants de petits negocis han tancat i tancaran! Playa de Palma no es Punta Cana, no hauria de ser necesari el tot inclos, per molt que ho demanin els tour operadors. El tot inclos fa mal a molts altres negocis y a molts turistes "desfasats", sense mesura, que se pasen tot el dia gats, con que es gratis, idò dóna-li!!! , despres mos queixan des turisme d'esperdenya que tenim, des "balconing" de per devers Palma Nova, de ses breges de Punta Ballena......

Valoració:0menosmas
Per observer, fa mes de 9 anys

Nostradamus, estas de broma, no?

Valoració:6menosmas
Per Nostradamus, fa mes de 9 anys

Invertir en millorar el Catalá, mes publicacións, mes cátedres, en poques paraules mes estudiosos de LA NOSTRA LLENGUA...aixo dona doblres, llocs de feina, prjeccio internacional, etc, etc, etc....

Valoració:-6menosmas
Per jbm, fa mes de 9 anys

I aquell de sa màfia russa que els va fer de guia a Moscou, quan va passar alò des Rasputín, deu haver d'invertir en res de tot això???

Valoració:11menosmas
Per Rafel, fa mes de 9 anys

O sigui, els hotelers més rics i els demés negocis a la ruïna.

Valoració:19menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris