algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

Les Balears compten amb un total de 10.404 beneficiaris de la Llei de la Dependència

A nivell estatal, el nombre es redueix per segon mes consecutiu el novembre fins assolir les 741.713 persones

El nombre de beneficiaris de la Llei per a l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència a les Balears se situa en 10.404 persones a Balears, segons les últimes dades de l'Imserso recollides per Europa Press. En el cas de les Balears, la prestació econòmica per cures familiars és la que té major volum de beneficiaris, amb un total de 7.686 persones. Segons aquestes dades sobre la situació a començaments de desembre, s'han realitzat a l'arxipèlag un total de 22.234 dictàmens per valorar el grau de Dependència de les persones que sol·liciten prestació.

A nivell estatal, els beneficiaris dels serveis de Dependència es redueixen per segon mes consecutiu el novembre fins a assolir els 741.713, més de 740 persones menys que el mes anterior. Malgrat que la majoria de les persones beneficiàries que han mort són 'grans dependents', amb la consegüent rebaixa del cost, ja que requerien una major atenció, no s'han incorporat al sistema noves persones que ja tenien reconegut el dret a una prestació, ni s'han produït revisions del grau de dependència.

El 2011, la mitjana mensual d'increment d'atencions aquest any ha estat de 6.649, tres vegades menys que en anys anteriors, alguna cosa que a l'Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials resulta "preocupant", ja que assenyala que des de maig d'aquest any ha estat decreixent i l'últim mes negativa. En aquest sentit, dedueix que el ritme de mortalitat de dependents és més gran que el d'incorporació de noves atencions.

A més, indica que en la majoria de les comunitats autònomes s'ha paralitzat el desenvolupament de la llei. Al País Basc, Andalusia, Madrid i Castella i Lleó, el ritme de creixement el 2011 ha estat moderat, mentre que en altres, com Aragó, el País Valencià, Astúries, Navarra, Extremadura i Castella-la Manxa, ni tan sols no s'està mantenint la taxa de reposició.

Segons el parer de l'associació, els cinc anys d'aplicació de la llei constaten diversos aspectes "preocupants". D'una banda, destaca la "cronificació" de la llei, ja que un terç dels dependents segueix en espera de rebre una prestació a què té dret per llei; per un altre, les dificultats derivades del model de finançament o el "sobredimensionament" de les prestacions econòmiques per a cures no professionals davant els serveis.

Les comunitats autònomes que destaquen per tenir més persones a l'anomenat 'limbe de la dependència' són les Canàries, amb un 58 per cent, Galícia (45 per cent) i el País Valencià (42%). En el costat oposat se situa Castella i Lleó, on hi ha un 7 per cent de dependents en espera de rebre les prestacions que tenen de dret.

D'altra banda, les prestacions econòmiques per a cures no formals en l'entorn familiar assoleix gairebé la meitat del total de prestacions concedides, és a dir, un 45 per cent, que es tradueix en més de 400.000 atencions. Aquesta situació té com a conseqüència el fre de l'activitat empresarial del sector de les cures a persones i un impacte negatiu en les dones, ja que en la majoria dels casos són elles les que s'ocupen de cuidar els dependents, segons indica l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials.

Sistema de finançament

Així mateix, assenyala que el model de finançament de la Llei de Dependència té "trampa" en dues direccions: el Nivell Mínim Garantit, que estableix quanties "molt escasses", no cobreix el cost de les prestacions (com el d'una ajorna residencial), ni el finançament estatal cobreix el 50 per cent d'aportació de les administracions públiques. D'altra banda, apunta que segons s'avança en cobertura el dèficit de finançament augmenta amb el consegüent perjudici per a les administracions autonòmiques, que són les que han d'atendre els ciutadans.

Amb tot, aquesta entitat indica que per evitar que es paralitzi el desenvolupament de la Llei de Dependència, s'ha d'"eliminar" el 'llimb de la dependència' i exigir el compliment dels sis mesos en el procediment complet de la norma; modificar el model de finançament, de tal manera que es determini en funció del cost efectiu dels serveis i prestacions que es proporcionin i incentivar els recursos professionals de la llei.

 

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris