muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
16°

La reforma queda en no-res per la renúncia a les expropiacions

Desapareixen projectes com els nous bulevards, zones verdes i el Museu de la Mediterrània, per la decisió de no efectuar expropiacions de cases a la Platja de Palma

122350

Les Pedreres, rehabilitació per fer-ri un passeig.

R.L.

El projecte per reconvertir la Platja de Palma du camí de quedar en un senzill retoc. No debades, els anuncis efectuats per Àlvaro Gijón, gerent del Consorci que en gestiona la reforma, han fet davallar les expectatives de manera considerable. Així i tot, la gran modificació respecte del pla de Margarita Nájera (PSIB) és la renúncia a les expropiacions. Segons Gijón, "s'ha volgut convertir en regla general d'un cas que havia de ser molt puntual". Gijón, certament, es reuní fa deu dies amb alguns líders veïnals de la zona i els anuncià que Cort no hi expropiarà habitatges particulars. Representants dels residents com Soledad Sarabia (Fepae) i Enrique Salvà (Plataforma de veïns i comerciants de la Platja de Palma), considerats propers als populars, lloaren la rectificació.

Tanmateix, renunciar a la figura de l'expropiació, que els arquitectes i els urbanistes consideren com l'eina legal per modificar l'entramat urbà, és la darrera estocada al projecte de reconversió. No debades, l'aplicació de la dita figura era del tot necessària per construir els bulevards en diferents nuclis de la Platja de Palma. La rellevància d'aquests passejos és que connectaven l'interior de la barriada amb el litoral, generant una sortida directa a la mar.

A Can Pastilla, per exemple, estava estipulat l'enderrocament de 91 habitatges al carrer d'Horaci. L'espai alliberat havia de tornar una línia recta amb sortida a Cala Estància. I l'esponjament generat, a més a més, havia de convertir en eix cívic el barri. El projecte, però, ja havia quedat del tot descartat. Un altre bulevard que no naixerà mai és el del carrer de Marbella, amb el qual es pretenia esponjar aquesta via perquè fos una moderna rambla comercial. Ubicat a la zona de les Meravelles, també ha caigut.

Ja a l'Arenal, i fregant amb el municipi de Llucmajor, es troba el torrent dels Jueus. La brutor s'acumula en aquella conducció de ciment amb sortida a la mar. La construcció recull l'aigua pluvial i la canalitza cap avall i, si bé no genera cap problema de salut pública, sí que és un handicap estètic. Idò el PRI planejat per Margarita Nájera preveia tomar 100 cases, a fi d'esponjar la zona i crear un gran eix cívic al dit torrent. La iniciativa, evidentment, s'ha retirat. Ara bé, Gijón ja ha anunciat que no renuncia a la canalització de l'aigua de pluja. El drenatge de l'àrea costanera es durà a terme gràcies a la instal·lació de diverses estacions d'impulsió. Així es pretén eradicar, a més a més, les habituals inundacions que pateix aquest nucli.

Entre les actuacions suprimides figura també la plaça triangular que s'havia de crear a l'Arenal, concretament a la part anomenada la Porciúncula, i que afectava 28 habitatges. Una altra 'catedral' que ja no es construirà serà el centre d'interpretació de la Mediterània. Segons Gijón, "el projecte no té gaire sentit, no és prioritari". Ell planteja que al mateix solar, ubicat a Can Pastilla, es creïn un gran parcament i una zona verda, "de manera que quan entris a Can Pastilla vegis la mar, i no un gran edifici que tapi tota la vista". La llista de projectes emblemàtics que poden caure es completa amb les Fontanelles. Cal pensar que aquesta àrea humida pot de- saparèixer si finalment lleven la protecció ambiental que la salvaguarda. Hi volen construir un centre comercial damunt.
Endemés, l'eliminació del tramvia de la badia de Ciutat altera completament el pla de reconversió ideat.

El Partit Popular sí que hi mantindrà la rehabilitació d'hotels i d'habitatge

El PP fa comptes continuar algunes de les propostes del PRI anterior, l'anomenat pla Nájera. Per una banda, es tracta de la rehabilitació d'edificis. Segons ha anunciat Gijón, la reforma començarà amb la millora integral de tres blocs d'habitatges: un a Can Pastilla, un altre a l'Arenal i el tercer a les Meravelles. L'objectiu és iniciar-hi obres i animar els veïns quan en vegin el resultat. Així mateix, els populars tenen com a prioritat la canonada per recollir l'aigua de pluja, a fi que no s'aboqui a la mar directament pel torrent dels Jueus. A parer de Gijón, és un projecte "important", amb un cost de gairebé 20 milions d'euros.

No fins al 2012

Esperen començar les actuacions cap a l'octubre de 2012, quan hagi acabat la propera temporada turística. A més, el PP manté la intenció de remodelar el passeig marítim de tres nuclis diferents: Llucmajor, Can Pastilla i les Meravelles. La tercera cama, a banda d'habitatges i infraestructures, són els hotels. El nou Consorci encarregat de la reforma ha pensat eliminar-hi places, però no les 20.000 (-50% del total) que proposava el pla Nájera. De la mateixa manera, preveuen que els establiments de tres estrelles augmentin un nivell en la seva categoria.
El PP també vol tirar endavant el projecte de biohotel de les Pedreres i algues mesures d'estalvi energètic.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris