algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
15°

Cort no contractarà ningú en dos anys, però evita acomiadaments

Ahir presentaren als sindicats l'esborrany de pla d'austeritat, que prohibirà la incorporació d'interins per cobrir les baixes i les vacants per jubilació

54360

Els Bombers de Palma també es veuen afectats per les mesures d'estalvi, com també pel control d'horari d'entrades i sortides.

Miquel Àngel Canals(M.À.Cañellas)

La recepta per emmagrir les administracions públiques, impulsada pel PP d'ençà que accedí al poder el 22-M, arribà ahir a l'Ajuntament de Palma. Ara bé, la retallada és bastant inferior a la plantejada pel president Bauzá amb vista a les empreses públiques. Cal pensar que Cort, bàsicament, advoca per no haver de contractar ningú per suplir les vacants i baixes que arribin a sorgir. Així mateix, té pensat suspendre durant dos anys el borsí d'interins.

En tot cas, no sembla que l'amenaça dels acomiadaments sobrevoli el programa d'ajust municipal. Tant és així que els sindicats reaccionaren ahir amb una sorprenent cautela i es conjuraren per evitar fer declaracions irades a la premsa. No debades, el Consistori palmesà tan sols els presentà un esborrany del pla d'estalvi.

Ara, les centrals amb representació a la junta de personal tenen tota la setmana per analitzar les mesures pensades per Irene San Gil, edil de Funció Pública, i formular les pròpies contrapropostes, atès que segons garantiren des de Cort, només es tracta d'un document de feina a partir del qual negociar. "Hem mostrat la voluntat d'arribar a un acord consensuat", assegurà ahir la regidora San Gil. El pla esmentat preveu l'estalvi de 10 milions d'euros durant els dos anys que en durarà l'aplicació. En aquest sentit, el Consistori també volgué remarcar que es tracta de "mesures extraordinàries" que deixaran de tenir efecte en acabar el període de dos anys.

En línies generals, el programa segueix la idea d'impedir l'augment de l'Administració municipal evitant tota nova contractació. A més, fomenta el decreixement de personal, però no mitjançant acomiadaments, sinó amortitzant llocs de feina a mesura que quedin places vacants.

Jubilació i excedència

De fet, la gran via d'estalvi econòmic arribarà de no cobrir les places que quedin vacants ja sigui per jubilació, defunció o excedència voluntària. De la mateixa manera, es pensa reduir el personal interí en places vacants per baixes laborals. Això significa que Cort no contractarà cap substitut per a una treballadora embarassada ni per a un empleat amb una malaltia greu. D'altra banda, l'àrea de Funció Pública també plantejà davant els sindicats la possibilitat de suspendre dos anys la convocatòria de borsins d'interins. Aquesta mesura seria gairebé una conseqüència lògica, en el cas que s'aprovi no agafar ningú per suplir les baixes laborals i vacants permanents.

Hores extra

Funció Pública proposà igualment una reducció generalitzada d'hores extraordinàries, que passaran a compensar amb dies lliures. Així mateix, posà damunt la taula la idea de llevar alguns complements laborals recollits en negociacions anteriors. De fet, la idea és suprimir tot tipus de complement que surti del salari base d'un treballador públic. Per acabar, proposaren així mateix l'extensió total de les mesures de control horari. Es tracta d'instal·lar màquines amb lectors de targetes, que els empleats han d'utilitzar per entrar i sortir del lloc de feina. El PSIB ja universalitzà bastant aquestes mesures, llevat dels cossos funcionarials extraordinaris. Parlam de la Policia Local, com també dels Bombers de Palma.

Sindicats i oposició, amb cautela

Cautela. Aquesta és l'expressió més precisa per descriure la reacció dels sindicats a l'anunci d'ahir. Avesats a les grans declaracions de rebuig en els mitjans de comunicació, els delegats sindicals que formen la junta de personal han acordat abaixar al mínim la confrontació amb Cort. La raó és que veuen en l'equip negociador de la Sala, encapçalat per la regidora Irene San Gil, un contrincant "sensat".

San Gil, certament, els assegurà diverses vegades que les mesures només són "un document per fer feina", o sigui, que hi ha marge per a la negociació. Les centrals, per tant, consideren viable arribar a un acord que no sigui gaire lesiu per als seus interessos. Segons Antoni Salom (USO), "són mesures restrictives, evidentment, però almanco s'hi veu un ànim negociador". El seu company Pedro Castro, representant de CCOO, assegurà que "encara és prest per tenir cap anàlisi detallada de totes les propostes", però coincidí amb Salom que "la magnitud de la retallada no s'acosta ni de lluny a la del Govern balear". L'oposició també reaccionà amb cautela. Antoni Verger, regidor de PSM-IV-ExM, manifestà que "tothom entén que s'han de racionalitzar els recursos i els doblers, però és necessari negociar-ho amb els sindicats i amb la resta de partits de Cort".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Foraviler, fa mes de 9 anys

Jaja, m'encanta! Està PROHIBIT contractar, vaja exemple que transmet l'Ajuntament de Palma.

Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris