nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Més de 60 càmeres vigilen d'amagat el trànsit urbà de Palma

Des de les instal·lacions, una dotzena de persones intenten que el pas dels vehicles sempre sigui fluid

30952

Un dels tècnics controla el trànsit, tant en els monitors com en els ordinadors.

Pere Bota.

Potser no es veuen o passen desapercebudes, però més de seixanta càmeres de vigilància controlen els punts calents de la circulació de Palma. La seva tasca és evitar els embossos a les artèries principals de Ciutat, a més de gestionar qualsevol incidència del trànsit de cotxes per tot arreu. Tanmateix, darrere les càmeres es troben una dotzena de treballadors del Punt de control de trànsit, ubicat en una sala del quarter de Sant Ferran, seu de la Policia Local de Palma.

Els budells del trànsit de cotxes, per tant, es controlen des d'aquesta sala. 40 monitors de televisió, que, a més a més, intercanvien les imatges d'una càmera a una altra, són els múltiples ulls d'aquests professionals. I sí, són els responsables d'intentar disminuir els embossos de vehicles. Com ho fan? Jugant amb els semàfors. Ells tenen el control permanent dels senyals lluminosos i poden activar llum verd, vermell o l'intermitent taronja.

Cicle semafòric

David Trillo, un dels operadors informàtics de la unitat, explica: "Cada semàfor té un cicle de 94 segons. Uns 70 són en verd per als cotxes i la resta, per als vianants. Això no obstant, podem modificar aquest cicle i fer-lo més curt". Per exemple, a la nit. No debades, el trànsit nocturn (tant de cotxes com de vianants) és molt inferior i no cal tanta regulació. En general, assenyala David Trillo, ja saben quan hi haurà trull. "Per exemple, a l'entrada i a la sortida de l'escola sempre es generen embossos i quan hi ha temporada de rebaixes també, sobretot els dissabtes!".

"Efecte nigul"

També descriu l'efecte nigul: "El dia que fa mal temps, durant l'estiu, centenars de turistes vénen a Palma, perquè no poden anar a la platja i, realment, es col·lapsa l'accés a Ciutat, especialment pel passeig marítim". Per tant, els embossos davant la Seu són quasi matemàtics. Trillo conta altres curiositats: per exemple, el pas de les ambulàncies. "Quan el servei 112 ens alerta que una ambulància ha de creuar Ciutat i que frisa per arribar a Son Dureta -abans- i Son Espases, perquè la vida del pacient està en joc, posam els semàfors a favor seu. Els anam posant en intermitent a mesura que passa perquè es trobi tota la circulació oberta". De vegades, també els toca avisar la Policia Local quan veuen in situ un accident per les pantalles o just els instants després d'haver-se produït. Tranquils, però: les imatges que enregistren no serveixen per posar multes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris