cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

Recullen els fruits del seu esforç

Els horts urbans han canviat la vida dels nostres padrins i d'associacions de discapacitats

32622

Els membres d'Asprom amb els encarregats de l'hort i el regidor d'Infraestructures, Sebastià Sansó.

M. D.

Des de fa uns mesos, diferents col·lectius han conegut l'alegria de recollir el fruit del seu esforç. Els cinc horts urbans oferits per l'Ajuntament de Palma cada dia són gairebé plens de persones majors de 65 anys, com també de membres d'associacions de discapacitats. Aquests eren fins ara el perfil de persones que podien optar a una parcel·la d'aquests espais. Tanmateix, a partir del setembre, també ho podran fer els membres de les entitats dedicades a persones amb risc d'exclusió social.
Així ho explicà el regidor d'Infraestructures, Sebastià Sansó. "A més de cuidar de la seva pròpia parcel·la, que ja té la funció de rehabilitació", les persones en risc d'exclusió social "podran ajudar la resta de persones que tinguin alguna dificultat per dur pes, manejar carretons o donar servei als companys".
De moment, el Consistori no es planteja ampliar els 9.450 metres quadrats que s'oferien, ja que encara queden 67 parcel·les sense ocupar. Aquestes es presentaran a una nova convocatòria a partir "del setembre o octubre", a la qual podrà accedir la gent en risc d'exclusió social.

Un dia a l'hort de Son Parera
Tots els usuaris de l'hort urbà de Son Parera, situat al districte de la Platja de Palma, coincideixen amb el mateix: estan molt satisfets amb aquesta activitat i la recomanen a tothom. Així mateix, es mostren orgullosos de cultivar de manera ecològica, sense insecticides.
No tots en sabien, d'agricultura, d'altres varen rebre algun curset. La qüestió és que els que en saben molt ajuden els més principiants i entre tots aconsegueixen uns grans resultats. A més, l'Ajuntament disposa cada dimarts d'un tutor que passa el dia a l'hort.
Els membres de l'associació de discapacitats físics Asprom visiten cada dimarts i dijous la parcel·la. Estan molt contents amb la iniciativa, encara que lamenten que ja els han entrat tres vegades a fer malbé la collita. "No és que la robin o se la mengin, és que ens l'han destrossada", explica Martí, un dels membres d'Asprom.
L'associació mallorquina per a la salut mental Gira-sol també té un espai a l'hort de Son Parera. A més, aquesta iniciativa els servirà d'entrenament per a l'obertura d'una finca a Puigpunyent, en la qual els membres de l'entitat es dedicaran a l'agricultura ecològica. "La majoria hi té un grau d'implicació bastant elevat, els agrada molt", assenyala el tècnic en jardineria i agricultura Xisco Borreguero. "Haver après la tècnica també els ajudarà a trobar una feina", reflexionà Borreguero.
Per la seva banda, la plataforma de discapacitats Predif també es va apuntar a la iniciativa. Segons conta l'encarregat, Iván, "intentam que els membres de l'entitat siguin més autònoms"; per això, "els donam una clau perquè siguin responsables i puguin venir quan vulguin a l'hort". Una de les usuàries, M. Cristina López, es mostra encantada amb el menjar que li ofereix la parcel·la. En un principi, li va costar un poc, perquè "era molta feina", però recompensa "menjar totes les verdures i fruites que hi recol·lect".
La resta de l'hort l'ocupen el col·lectiu format pels més grans de 65 anys. Alguns, per iniciativa pròpia, i altres, per recomanacions, finalment es decidiren a sol·licitar una parcel·la a Son Parera. La majoria són veïns de la zona que s'hi adrecen el matí de prest o quan cau el sol, l'horabaixa, per cuidar les terres. Una d'elles, Sara, apunta que entre ells "ja són com una gran família". No es coneixien de res, però el dia a dia a l'hort els ha servit per crear un vincle d'amistat. Es mostrà molt entusiasmada per les collites de cadascú i exhibeix orgullosa els seus fruits.
El que més en sap ensenya el que menys i tots se senten realitzats pels fruits del seu treball. Allò que un dia començà sent una manera de passar el temps ara s'ha convertit en una part important del seu dia a dia.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris