cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
20°

“El 85% del pla de Nájera es mantindrà”

Allò més humit de les Fontanelles és l'Aquàrium. Amb els doblers dels altres, tothom és molt ecologista”

32824

Àlvaro Gijón, Gerent del Consorci de la Platja de Palma i Tinent de batle a Cort.

E.Borràs

El nou gerent del Consorci de la Platja de Palma, Àlvaro Gijón, té tota la documentació d'un dels projectes més ambiciosos que s'han fet mai a Mallorca estesa en una llarga taula de reunions. Just acaba d'agafar el relleu de Margarita Nájera, però està convençut de la seva capacitat i es mostra molt segur de si mateix.

Número dos de Cort i regidor de Turisme, ara gerent del Consorci de la Platja de Palma... No és massa feina, tot això?
Jo crec que no. És molta feina i molta responsabilitat, però no crec que tingui més feina que els altres companys de Cort o els consellers. No sé per què hi ha tanta obsessió amb la Platja de Palma, no sé si és que gener gaire dubtes o la feina de la Platja de Palma està sobredimensionada. Si veiés que no fos possible, seria el primer que diria que he d'escollir.

El PSOE votà en contra vostre, precisament, pel càrrec que teniu a Cort. Heu començat sense consens.
El PSOE dóna receptes que després no s'aplica a si mateix. Si s'ha romput el consens, ho ha fet el Partit Socialista que, tres dies després de la primera junta rectora, nomenà de manera unilateral el delegat del Govern com a comissionat per a la Platja de Palma. Que el PSOE voti en contra nostre no és cap novetat, però té tres vots de nou. Aquesta és la realitat.

Quan teniu prevista la primera reunió amb els veïns?
Tenint en compte que l'agost és un mes complicat i que fa tres dies que he començat la feina, esper que la primera setmana de setembre ens puguem reunir no tan sols amb els veïns, sinó també amb els hotelers, comerciants, touroperadors... i, cosa que és més important, amb el senyor Mesquida.

La relació amb els veïns va ser complicada durant la legislatura passada.

El problema ha estat voler fer una regla general d'una cosa que era molt puntual: les expropiacions. No es pot començar un projecte de tanta envergadura espantant els qui manco hi tenen a veure: els residents. Primer cal reformar les infraestructures, els hotels, les zones verdes i, finalment, si n'arriba el cas, els edificis. Aquí es va voler començar pel final. Va ser un error i la realitat és la que és: 1.300 al·legacions i el projecte aturat. Començaré fent tot allò que s'ha de fer abans d'arribar a les possibles expropiacions que, en tot cas, han de ser mínimes i quan ja no n'hi hagi més remei.

Això implica refer tot el Pla de Reconversió Integral (PRI) de Margarita Nájera?
No, implica posar l'objectiu en una altra banda del PRI. El problema és que s'ha posat l'objectiu on no s'hauria d'haver fet. Hi ha molta cosa bona al PRI. Jo diria que, possiblement, el 85 o el 90% es mantindrà. Tot el que es refereix a sostenibilitat, medi ambient, millora de la planta hotelera, tomar hotels obsolets... això continuarà. Bé, hi ha un altre detall amb el qual no estic d'acord: el tramvia. No es farà.

Ja ho vàreu afirmar abans de la campanya.
L'altre dia, pel Twitter, Antoni Noguera (regidor del PSM) m'assegurava que no fomentam el transport modern. Sí que ho feim, però és una qüestió de nombres. En aquest mateix trajecte, amb autobusos elèctrics com els que es de- senvolupen ara, podem dur els mateixos passatgers que amb el tramvia i exactament amb el mateix nivell de contaminació, però amb una desena part del cost. Em diuen que els doblers vénen de Madrid, però es poden fer moltes més coses amb 300 milions i aquests doblers els pagam nosaltres també: els pagam tots.

Així, doncs, tampoc no s'hi farà cap metro.
No, evidentment. No estam en un període per construir infraestructures d'aquesta classe. Amb tot, 48 hores abans que Jaume Matas presentàs el metro, jo havia afirmat per televisió que no creia que fos un bon mètode de transport per a Palma. La realitat, però, és que ja hi ha una estació intermodal preparada i, si s'ha de fer res, té més sentit ara advocar pel metro que pel tramvia.

Quin és el vostre primer objectiu?
El meu objectiu fonamental és que el projecte de la Platja de Palma arranqui d'una vegada. Fa més de vuit anys que se'n redacten plans, se'n fan dibuixos, es miren plànols i es discuteix amb la gent. Cal començar per on hi hagi consens i, sobretot, finançament, perquè estam en una situació econòmica lamentable: només arribar, m'he trobat que ens falten deu milions d'euros que el senyor Manera es va gastar supòs que en nòmines o en despesa corrent del Govern, tal com va fer amb els vint milions del palau de congressos.

D'on havien d'arribar aquests doblers?
Eren dels fons estatutaris. Hi havia vint milions per al palau de congressos i deu milions per a la Platja de Palma, però no hi són ni uns ni els altres. I això ho devem al senyor Manera i als socis del Govern que ho permeteren.

De quin fons disposau per executar la reforma?
Dimarts, em vaig asseure amb Margarita Nájera i aquesta va ser la primera pregunta que li vaig formular. Em contestà que el Consorci té assegurats els doblers pel pressupost general de l'Estat i per fons estatutaris, encara que li vaig recordar que dels fons estatutaris no ha arribat res. M'assegurà que del pressupost de l'Estat hi ha 84 milions d'euros a l'any, però no els he vists enlloc. Per això vull anar a Madrid, per parlar-ne amb el director general de Turisme, el senyor Mesquida. Ho hauré de fer per setembre, perquè ara no hi ha ningú a Madrid, fa massa calor i tots són a Mallorca.

Temeu que, en la situació actual, Madrid no estigui per gastar-hi tant?
Potser som molt innocent, però crec que Madrid els assegurarà independentment que ara governi el PP. Mesquida s'ha caracteritzat per la defensa dels interessos de les Balears i crec que ho continuarà fent. I si no és així ho lamentaré, però no em preocupa gaire, perquè per novembre hi ha eleccions i confii que les guanyi el PP.

Per quina actuació és més urgent començar?
Jo distingiria tres menes d'actuacions. Una és la rehabilitació d'edificis, ja n'hi ha un programa i va endavant. Després, hi ha les infraestructures i n'hi ha una de prioritària: la canonada per recollir l'aigua de pluja. Com que no existeix, s'aboca a la mar directament pel torrent dels Jueus. No té problemes sanitaris, però quan el torrent du aigua tèrbola, fa la sensació que no és una platja de qualitat. És un projecte important, de més de vint milions d'euros, però calen cinc mesos de tràmits i llavors comença la temporada turística. La meva idea és iniciar-ne les obres per octubre de 2012. Després, hi ha la reforma d'hotels. Si ajuntam tot això amb la renovació dels accessos i del passeig marítim de Llucmajor, Can Pastilla i les Meravelles, donarem una empenta a la reforma. Si més no, es veurà que alguna cosa està canviant.

Les Fontanelles s'urbanitzaran?
No ho sé. Hi ha un decret de paralització del Govern anterior que ara decaurà: legalment, no feren res per evitar-ho. Els propietaris han presentat una demanda a l'Executiu per 200 milions i una altra a Cort en la qual reclamen 18 milions d'euros. No sé què passarà: ho hauríem de demanar -supòs- al conseller Biel Company, perquè du Territori. El que em crida l'atenció és que el senyor Antich i el senyor Carbonero, que el 1988 eren a l'Ajuntament de Palma i decretaren que aquesta zona humida fos urbana, vint anys després ho aturassin i afirmassin que calia protegir-ho. La seguretat jurídica és tan fonamental per a la Platja de Palma i hem de donar tantes garanties a qui hi vulgui invertir, que hauríem de cercar altres excuses per paralitzar el projecte. Jo estaria encantat que es protegís, però avui no és cap zona humida. Allò més humit que hi ha a les Fontanelles és l'Aquàrium. Quan es juga amb els doblers d'altri, tothom és molt ecologista.

I amb els edificis emblemàtics, les catedrals, què passarà?
Doncs s'hauran d'estudiar. N'hi ha una que és descartable, a l'entrada de Can Pastilla, que era el Museu de la Mediterrània. Crec que aquest projecte no té gaire sentit, no és prioritari. La meva idea sobre l'entrada de Can Pastilla és que quan hi arribis vegis la mar, amb un gran aparcament i una zona verda, no amb un gran edifici que tapi tota la vista. El que sí que s'ha de fer és el de les Canteres, que era un biohotel i instal·lacions esportives, i arreglar la zona del torrent dels Jueus.

Mantindreu l'obligació d'augmentar la categoria mínima dels hotels?
Sí, però no en els mateixos termes: s'han de consensuar. És necessari millorar la planta hotelera, però ara n'hi ha una normativa europea que classifica els hotels per punts de qualitat, no tan sols pel nombre d'estrelles. També s'hi considera si tenen restaurant, aire condicionat, Wi-Fi, etc.

S'han de tomar hotels?
Volem executar la reforma perquè des de fa dues dècades, encara que vénen els mateixos turistes, cada any gasten manco. El turista que vingui ha de gastar més i això es pot aconseguir millorant la planta hotelera. No estic d'acord, però, a fer desaparèixer tantes places com deia el PRI anterior. Se n'hauran d'eliminar algunes i tancar hotels, perquè n'hi ha que no tenen possibilitats de millorar, però trob una barbaritat declarar que hi sobren 20.000 llits. És com si a Coca-cola li diguessin que, per millorar la qualitat, ha de deixar de vendre deu milions de litres cada any. El PRI s'ha basat a dir que hi ha 40.000 llits i que, si se'n suprimeix la meitat, els 20.000 visitants que vinguin consumiran el doble, però això no m'ho crec.

Quan es començaran a veure canvis en l'aspecte general de la Platja de Palma?
Quan Madrid asseguri que tenim doblers. Abans, estam lligats de peus i mans.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Groguet, fa mes de 9 anys

Com és que amb la vostra mania de catalanitzar els noms dels colonitzadors no escriviu "Àlvar Xixó"?

Valoració:-7menosmas
Per Xesc, fa mes de 9 anys

Diu que no volen fer el 'Museu de la Mediterrània' perquè tapa la vista de la mar: Idò en què pensaven quan varen decidir fer el Palau de Congressos?

Valoració:4menosmas
Per bernat, fa mes de 9 anys

Només és un POLITIC més. Vuit de paraules i CAR en actuacions.

Valoració:4menosmas
Per El metge emprenyat, fa mes de 9 anys

M'agrada el titular. Ja el podrien fer conseller de salut i com a mínim mantindriem el 85 % i ens deixariem d'experimenets i de caos

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris