cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
24°

Isern posa traves als tretze casals gestionats per veïns

El PP reté les subvencions per a aquests centres amb l'excusa que han formulat subcontractes. Les entitats ho neguen i sospiten que Cort vol privatitzar-ne la cessió

54198

Imatge d'arxiu del Casal Joan Alcover, que és una altra de les entitats afectades.

P. BOTA

Els tretze casals de barri de Palma que són autogestionats per les mateixes associacions de veïns tenen problemes per cobrar la segona part de la subvenció semestral que els pertocaria. Les entitats haurien de rebre aquest finançament a principi de setembre, a tot estirar, per no veure's obligades a tancar les portes i deixar els seus barris sense activitats.

L'executiu municipal del PP els dóna llargues i, de moment, manté retingudes aquestes subvencions. Segons Joan Fortesa -el president de l'Associació de Veïns del Coll d'en Rabassa i portaveu de tots aquests casals-, per ara el govern de Mateu Isern no ha donat cap indici de continuar finançant aquests equipaments socials i s'excusa afirmant que aquests centres autogestionats han oferit algunes de les propostes mitjançant subcontractacions.
Això implica, segons Cort, rompre les bases per poder rebre el suport econòmic. El PP justifica que aquest finançament municipal va dirigit a les associacions de veïns que optaren per autogestionar els locals, per la qual cosa no poden subcontractar-ne activitats. També ha donat a entendre a les agrupacions afectades que si Cort considera, finalment, que n'han vulnerat les condicions, hauran de retornar els doblers de les ajudes que la Sala els anticipà.

Contràriament, els residents afirmen que no hi ha hagut subcontractes i que, en qualsevol cas, les associacions no han incomplit cap contracte. "No en tenim cap de signat amb Cort, tot i l'ajuda que en rebem", remarca Fortesa. Segons ell, l'únic que han fet les entitats és agafar monitors perquè hi organitzin activitats. La subvenció màxima que poden rebre aquests centres és de 28.000 euros. És el cas de l'associació del coll d'en Rabassa. N'hi ha d'altres, però, que perceben quantitats molt menors. La xifra que deu el PP als casals correspon a la meitat d'aquesta subvenció, és a dir, uns 14.000 euros pel cap alt. Cort anticipà la resta de doblers el mes de març perquè les associacions n'afrontassin les despeses.

Els veïns sospiten que el Partit Popular s'escuda en l'argument de les factures mal justificades i les subcontractacions per paralitzar aquestes ajudes i ofegar el teixit associatiu de Palma. "Aquesta excusa se l'han treta de la màniga. Hem començat a tenir problemes des que hi ha hagut el canvi de govern ", recrimina Fortesa. Els residents també pensen que la intenció del PP és ofegar les entitats perquè deixin la gestió dels casals i, així, poder-ne cedir les concessions a empreses privades que en cobraran els serveis a un preu més car. "Si a principi de setembre no tenim els doblers, haurem de tancar", declara Fortesa. Les associacions afectades han tingut tres reunions amb Cort. D'aquestes, dues han estat amb tècnics i la darrera amb el director general, Antoni Cardona. En canvi, encara és l'hora que la regidora de Participació, Sandra Fernández, atengui la demanda dels veïns.

El Pacte impulsà la fórmula de l'autogestió

A partir de l'any 2007, el govern del pacte reconduí la gestió externa que regia fins llavors per als casals de barri i hi impulsà -a través de l'àrea de participació que dirigia el regidor Eberhard Grosske d'EU- la fórmula de l'autogestió. Aquest nou model es caracteritza pel fet de donar més protagonisme al teixit associatiu en la direcció dels casals; per la conversió d'aquests en una seu d'activitats que tendeix a afavorir el treball en xarxa de les entitats de la barriada; el desenvolupament comunitari i la cohesió social del seu àmbit d'influència. En definitiva, es tractava de posar aquestes seus al servei d'un model social de ciutat que advocava clarament per enfortir el teixit associatiu i el protagonisme de la societat civil en l'abordatge dels problemes.

Per això, durant el mandat anterior es donà l'oportunitat al moviment veïnal de gestionar directament els centres. Aquest projecte és subvencionat directament per Cort. Així, dels 29 casals de barri que hi ha a Ciutat, 13 s'acolliren a aquesta fórmula, el 42% del total: Can Alonso (AV del Capitol), Can Cànaves (AV del Secar de la Real), Coll d'en Rabassa, Joan Alcover (AV de les Veles), Polígon de Llevant, Puig de Sant Pere, el Rafal Vell, Pla de Sant Jordi, Son Ferriol, Son Gotleu, Son Parera (el Molinar) i l'Hostalot. Ara, les associacions tenen por que el nou govern conservador no es vulgui carregar aquest model.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per coller, fa mes de 9 anys

Al Casal d'Es Coll d'en Rabassa, cada dia te més de 180 usuaris que gaudeixen de les seves activitats, tallers, cursos, etc. S'ha demostrat que aquesta autogestió per part dels veïns és altament eficient, molt més econòmica i molt més satisfatòria. Perquè és vol carregar-se una cosa que funciona?

Valoració:7menosmas
Per Francesc, fa mes de 9 anys

La mobilització, la lluita organitzada, es l´únic camí que podrà aturar-li els peus a n´aquesta colla. Call organitzar-se des de ja a les associacions de veïnats, als sindicats, a les escoles, a l´Universitat, en definitiva, a tot el teixit social

Valoració:11menosmas
Per mlest, fa mes de 9 anys

Això no és més que una manera de perjudicar l'associacionisme, que és un tema al qual el PP té alèrgia.

Valoració:5menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

a veure si poc a poc, la població mallorquina desperta, i se'n dona compte de quina casta de gent son aquests del pp.

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris