nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
17°

El sineuers passen comptes amb els polítics

La Plataforma 29-M es reuneix amb els representants municipals per aclarir la polèmica sobre l'estàtua de Jaume II

127842

La Casa de Cultura del poble, acollí l'acte.

m.serra

Un mes després de la col·locació de l'estàtua de Jaume II, la Plataforma 29-M es tornà a reuní dimecres a la nit en assemblea a Sineu. Aquest cop, però, no estigueren sols i comptaren amb la presència dels representants polítics del PP, Sineuers Independents, PSOE i Esquerra, que formaven part del Consistori de Sineu quan esclatà la polèmica al voltant de l'estàtua de Jaume II. Malgrat que se'ls convidà perquè donassin la cara i es posicionassin sobre els fets, durant les dues hores que durà l'assemblea poca cosa s'aclarí i es féu més que present la impotència dels sineuers. L'assemblea acordà no realitzar cap actuació reivindicativa fins al proper 25 de juliol, dia en què se celebrarà un ple municipal en el qual els partits hauran de votar què fer amb l'estàtua. Es preveu que l'assistència al ple sigui massiva i s'estudia habilitar un espai per donar cabuda a tothom que hi vulgui ser present.

Tensió

Va ser una trobada tensa, en què es produí una clara confrontació entre Esquerra i SI, per una banda, i amb el PP per l'altra. La pregunta de qui va ser la persona que va convidar el Círculo Balear a assistir-hi no es va aclarir i motivà l'aparició de retrets. En aquest sentit, Julià Gayà, portaveu d'Esquerra, digué a Pere Joan Jaume, portaveu del PP, que "tot i que no pugui demostrar que vares ser tu, qui va convidar-los, hi ha lligams més que clars entre tu i el Círculo Balear, ja que aquesta és una institució molt propera a tu i se t'ha vist amb ells". Pere Joan Jaume, per la seva banda, negà que fos ell qui convidàs el Círculo a l'acte, i assegurà que no comparteix "les idees de la institució".

Les declaracions de Jaume crearen rebombori entre els presents i Pere Joan Jaume demanà respecte per poder continuar parlant. El portaveu del PP acusà la premsa "d'inventar-se que Patrimoni sancionaria l'Ajuntament per haver posat l'estàtua sense permís" i assegurà que "dins Patrimoni hi havia algú amb ganes de fer mal a l'Ajuntament de Sineu". No obstant, Pere Joan Jaume fou dels pocs polítics que donaren la cara fins al final de l'acte, ja que Josep Oliver Amengual (Cxl) i Julià Gaya (Esquerra) l'abandonaren quan s'inicià el torn de preguntes.

Donació

Una de les poques qüestions que sí que quedaren clares fou que la donació de l'estàtua no anà acompanyada d'un document que acreditàs les característiques de l'escultura i que l'única documentació de què disposa l'Ajuntament és l'acord de plenari del 28 de gener, en què s'acceptà la donació que en féu el promotor Joan Sastre.

Malgrat que durant l'assemblea es va fer referència en diverses ocasions al promotor cultural Joan Sastre, donant de l'escultura de Jaume II, aquest no hi intervingué, tot hi que hi fou present. Els exbatles de Sineu Andreu Matas (SI) i Josep Oliver Rebassa (PP) també hi assistiren, i Andreu Matas féu públic que ha presentat una denúncia per saber què va passar realment a Sineu, però no concretà on ho féu. Durant l'acte es feren propostes que no prosperaren, però que s'estudiaran en funció d'allò que passi al ple de dia 25. Entre aquestes, hi ha la de canviar l'escut de l'escultura de Jaume II, ja que aquest apareix amb tres barres i no amb quatre, i que la inscripció de l'escultura es canviï del llatí al català.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris