algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 12°
12°

L'“austeritat” d'Isern pel català és just d'un 0,003%

El servei de dinamitzadors lingüístics costa uns 200.000 € d'un pressupost municipal consolidat de 586 milions

126478

Imatge d'arxiu de la clausura de tallers de català a alumnes de la barriada de Son Gotleu.

J. TORRES

La retallada del programa dels dinamitzadors lingüístics que farà el batle popular de Palma, Mateu Isern, en nom de l'austeritat, just equival a un 0,003% del total del pressupost municipal. L'any 2010, aquest projecte lingüístic només suposà 207.762 euros d'un pressupost consolidat que s'eleva als 586 milions. La xifra és molt inferior a la que anuncià el PP en campanya, quan assegurà davant els seus militants i ciutadans de Palma que aquesta iniciativa costava prop d'un milió d'euros.

Amb les xifres damunt la taula, l'eliminació del departament de Política Lingüística no és, segons PSM-IV-ExM, "una decisió d'austeritat, és una decisió política. El PP vol incomplir el que li toca complir per la Llei de normalització lingüística a les institucions de les Illes", recrimina el regidor de la coalició, Antoni Noguera. Per això, i davant la manca d'una regidoria o direcció general de política lingüística a Cort, PSM-IV-ExM ha engegat una campanya conjunta amb l'Obra Cultural Balear a través del Facebook per mobilitzar la ciutadania a favor del català.

La iniciativa, sota el nom "Volem una Palma cultural i en català", pretén pressionar la institució del PP perquè no maltracti la llengua catalana i no en silenciï l'ús. La coalició considera que la supressió de la Direcció General de Política Lingüística és un error greu i inacceptable, i demostra que un dels objectius del PP és perjudicar l'idioma propi de les Illes i posar entrebancs al procés de normalització lingüística. El mateix regidor constata que queda molta feina per assolir la plena igualtat entre el català i el castellà, i recorda que, segons l'Estatut, el Govern té l'obligació legal de promoure tant el coneixement com l'ús de la llengua catalana. Per això, en el proper ple de juliol, la coalició presentarà una moció perquè el PP respongui què pensa fer amb aquest servei.

El partit de l'oposició també té previst mantenir reunions amb entitats per preparar el terreny i crear "un clima de resposta social davant la societat civil perquè el PP no es carregui la llengua", manifestà Noguera. El servei de dinamització funciona des de final de 2008. La seva tasca ha estat treballar entre la població escolar i amb nouvinguts amb l'objectiu d'assessorar-los i integrar-los a través del català. Aquesta iniciativa, adreçada a tots els ciutadans, tenia tres àrees de treball, que intervenien en diferents col·lectius socials: la territorial, amb tres persones que feien feina a Son Gotleu, Camp Redó i Santa Catalina; la intercultural, amb dos dinamitzadors que treballaven amb els nouvinguts; i l'escolar, amb dos més que centraven la seva tasca en la població juvenil, a través dels instituts.

L'èxit del servei féu que s'ampliàs al Coll d'en Rabassa, Arxiduc i al centre històric. Ara el PP no només es carrega aquesta feina, sinó que realitza declaracions, sense fets ni proves, insinuant una segona operació Pícnic. Si no ho demostra, serà calúmnia.

 

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Català, sí; bilingüisme, no, fa mes de 9 anys

Català, única llengua oficial

Valoració:7menosmas
Per Rafa, fa mes de 9 anys

Far right, aunque tú seas fascista, y por mucho que te pese, tienes que aceptar que vives en un país constituido en un estado social y democrático llamado España.
¿Has pensado en emigrar?

Valoració:1menosmas
Per Far Right For Majorca superioritat, fa mes de 9 anys

No volem igualtat entre el català i el foraster. Volem superioritat absoluta i incondicional de la llengua catalana.

Valoració:28menosmas
Per martorell, fa mes de 9 anys

ni en broma em diguin catalá, som mallorquins i res pus, pero catalans no ho som.
Que aquets cuatre moixos s,en vagin tambe a aragó a reclamar els paises catalanes, a mem com els hi va.
Amunt mallorca no catalana, mallorquins i espanyols

Valoració:-41menosmas
Per martorell, fa mes de 9 anys

No puntueu ni contesteu comentaris fets en una llengua altra que el català; ha començat la guerra: no es pot confraternitzar amb l'enemic que ens vol destruir. Per molta comentera que facin. Sabem que costa aguantar-se; però hi ha d'haver un canvi, a aquesta gent no li importen les nostres rèpliques, és molt més contundent el nostre silenci. Per a una situació d'emergència, accions d'emergència. Que aquí s'hagi d'escriure en català és una qüestió prèvia i que els demostrarà que aquesta llengua és útil, necessària i imprescindible.

Valoració:12menosmas
Per Pere, fa mes de 9 anys

A "Idò sí": D'on dimonis te creus que cobra el sou tot el personal de l'INSTITUTO CERVANTES???? (i és sols un petit exemple). I què, has escrit cap comentari demanant que els fotin fora???

Valoració:15menosmas
Per Pere, fa mes de 9 anys

Cada dinamitzador/
no era ni mileurista,/
per tant sembla bastant trista/
aquesta insinuació/
del PP amb la corrupció,/
o amb les ganes de brou./
El català és el que cou;/
la resta són cançonetes./
Ell amb dues graneretes/
podríem pagar el seu sou./

Aquesta és la glosa d'ahir del nostre mestre Xurí. Siau bons entenedors i no hi poseu més raons!

Valoració:40menosmas
Per idò sí, fa mes de 9 anys

És bó queles ONGs i els moviments activistes culturals es belluguin per fer els possibles per tal de que la gent de les Illes Balears i Pitiuses estimem i valorem
la nostra llengua i facem tot el que sestigui de la nostra part per tal de donar-li la major utilitat vehicular. Ara bé, això no justifica certes despeses i, sobreto, el que alguns presidents de ONGs culturals cobrin el sou amb càrrec a les partides dels pressupostos institucionals.
El mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterer, les modalitats catalanes pròpies de les Illes Balears, son instrument per entendrens i per arrelarens, al temps de fer-nos solidaris amb els nou-vinguts i els que decideixen utilitzar el castellà com a llengua vehicular. Tot i això seguirem posant a la seva disposició mitjans per fer-los adient la utilització de la llengua pròpia si decideixen fer-ne ús

Valoració:-13menosmas
Per Rafa, fa mes de 9 anys

200.000 Euros??? Mateo, hay que recortar más por ahí.

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris