algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Cort s'estalviaria fins a 690.000 € si es passàs al programari obert

En l'actualitat, els ordinadors del Consistori fan servir el paquet ofimàtic de Microsoft, l'Office, que costa devers 300 € per cada aparell. Si el canviassin per l'OpenOffice.org, no haurien de pagar-lo

126436

Un ordinador amb l'OpenOffice.org, un paquet ofimàtic obert i de franc que es pot descarregar en català i que és capaç de substituir l'Office.

E.B.

Si l'Administració municipal deixàs de fer servir el paquet ofimàtic de Microsoft, l'Office, es podria estalviar els gairebé 300 euros que paga per cada llicència mitjançant el contracte amb T-Systems, l'empresa que en gestiona els ordinadors. Segons fonts de l'Institut Municipal d'Innovació (IMI), Cort disposa de devers 2.300 ordinadors, de manera que es gasta uns 690.000 euros en total cada pic que n'ha de renovar les llicències de l'Office.

És evident que aquests aparells de l'Ajuntament de Palma no poden quedar sense cap paquet ofimàtic, perquè conté programes bàsics com el processador de textos, eines per gestionar bases de dades i fulls de càlcul o per dur a terme presentacions de diapositives. L'Office de Microsoft, però, no n'és l'única opció. Hi ha alternatives com l'OpenOffice.org, un paquet gratuït, molt semblant al de Microsoft i amb les mateixes funcions, que és de codi obert.

En un moment de crisi com el d'ara, tots els partits i administracions parlen de retallades i d'austeritat. Doncs bé, tenen a mà una manera d'estalviar que podria ser efectiva i que, de passada, duria més feina a companyies tecnològiques de les Balears. El cas és que, tot i que no s'hauria de pagar res pels nous programes, sí que caldria adaptar les bases de dades que es fan servir ara i formar els funcionaris. Se'n podrien encarregar empreses més petites i d'aquí.

Segons la fins ara regidora de Funció Pública, Guadalupe Pulido, l'anterior equip de govern no descartava aquesta passa i l'estudiava. Amb tot, en cap moment no es va fer res per aplicar el canvi. L'obstacle principal, afirmava, és la seguretat. Ara bé, el programari de codi obert o lliure ofereix més garanties en aquest sentit que no pas el de codi propietari, com ara l'Office. El codi font és el mecanisme intern d'un programa, les instruccions que el fan funcionar. Els programes de Microsoft amaguen aquestes instruccions perquè ningú no els pugui copiar. En canvi, eines com l'OpenOffice.org fan públic el codi font: així, qualsevol pot veure com és. Per tant, si un tècnic de qualsevol lloc del món hi troba un error, el pot donar a conèixer i aviat s'hi troba un remei. En aplicacions com les de Microsoft, en canvi, ningú que no sigui de la multinacional no hi pot cercar ni solucionar errors, perquè no té accés al codi font. En la pràctica, doncs, són manco segurs.

Hi ha administracions públiques d'alguns països com el Brasil que ja han passat part de les eines informàtiques al codi obert o lliure i, de fet, el PSM-IV-ExM i Esquerra proposaven en la campanya que els ordinadors de Cort utilitzassin programari lliure. Ambdós partits entenen que el canvi abaratiria costos per a l'Administració. Si es fes la passa amb els paquets ofimàtics i funcionàs, més endavant es podria estudiar canviar el sistema operatiu d'alguns o tots els ordinadors de Windows a alguna distribució de Linux. Això implicaria una transformació molt més profunda, però també obriria la porta a estalviar més doblers.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris