algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

“Tenir recursos per a Cultura ha estat una brega constant”

Si Salom té majoria absoluta, passarà olímpicament del consens amb la ciutadania i farà el segon cinturó”

El candidat de PSM-IV-ExM al Consell de Mallorca és l'actual conseller insular de Cultura i Patrimoni, Joan Font. Ataca el PP sense miraments i defensa el Pacte que ha governat aquesta legislatura, però ara, en campanya, no té por de fer els retrets que calguin als socialistes.

Quines són les vostres principals propostes per al Consell?
D'entrada, complir l'Estatut d'Autonomia, que les competències que ha de tenir el Consell es facin efectives, però ben dotades econòmicament. També cal una llei de finançament dels consells. Fa molts anys que la reclamam i és complicat tirar-la endavant, però sense recursos no es pot gestionar. Després, la gran prioritat, a causa de la crisi, són els serveis socials. No ha de quedar cap ciutadà desatès, tingui o no tingui recursos i vingui d'on vingui. També és prioritari posar en marxa un nou model econòmic que aconsegueixi que tinguem turisme de qualitat, sostenible i de cap a cap d'any. Ho podem fer posant en valor la nostra cultura i patrimoni. Tenim una riquesa excepcional que no hem estat capaços d'aprofitar.

Per què no heu pogut posar en valor el patrimoni?
Els recursos que hem tingut a Cultura no són suficients. Hem de destinar doblers a acabar la carta arqueològica, a l'excavació de jaciments, a la restauració d'edificis protegits... I s'ha de donar a conèixer el patrimoni potenciant rutes a tot aquest turisme de qualitat que pot venir a Mallorca.

Hi heu trobat a faltar una aposta clara per part del PSIB?
El PSIB s'omple la boca amb la defensa del patrimoni i la nostra cultura i, no vull dir que hi faci res en contra, però no n'ha fet una aposta ferma. El nostre departament ha sofert retallades. Ha estat una legislatura difícil, ens hem hagut de barallar contínuament i això no ha transcendit als mitjans perquè les coses entre socis de govern no s'han d'airejar. Tanmateix, amb aquest govern del Consell ha estat una brega constant tenir recursos per Cultura.

Com va la negociació amb el PSIB per la via connectora?
No les duc jo directament, però pens que estan aturades. El PSIB, baldament no ho digui, ja té clar que no contractarà les obres aquesta legislatura.

No temeu el que hi pugui fer Maria Salom si aconsegueix la majoria absoluta?
El PP amaga les propostes, però estic convençudíssim que si tenen la majoria absoluta faran el segon cinturó i Salom passarà olímpicament de parlar i de qualsevol mena de consens amb la ciutadania. De fet, això ha estat sempre la seva manera d'actuar.

I per evitar-ho no ho podríeu haver deixat més tancat?
Hauria estat ideal deixar l'obra contractada, però crec que qui ha pecat ha estat el PSIB. Havíem pactat una carretera convencional desdoblada amb els enllaços al mateix nivell, sempre que fos possible. No havien de presentar als mitjans un projecte molt diferent del que havíem pactat abans de mostrar-nos-el.

Veieu factible evitar una majoria absoluta de Maria Salom?
Per ventura em diran idealista, però després d'haver sabut tot allò que va fer la dreta durant la legislatura passada i les altres que va governar, perquè no em facis creure que va ser només la legislatura passada... No em cap dins el cap que els ciutadans tornin a donar la confiança a aquesta dreta que quan ha governat ens ha robat l'ànima a tots els mallorquins.

Si s'hagués reeditat una coalició de totes les esquerres, no hauria estat més fàcil d'evitar?
En política no sempre dos i dos són quatre. Les passades eleccions ens vàrem presentar amb una coalició que llavors era la millor possible, però amb la qual alguns dels nostres militants no es trobaven còmodes. No ho estaven amb una Esquerra Unida totalment espanyolista i estatalista ni amb una Esquerra Republicana que per darrere ens pegava ganivetades. La coalició que tenim ara és la millor possible i estic convençut que tindrà uns resultats molt més bons que no el Bloc el 2007.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris