algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

“La declaració de BIC a Palma retardarà la sortida de la crisi”

El president dels promotors, Gabriel Oliver, es mostra indignat per la nova protecció del nucli antic. En canvi, el degà del Col·legi d'Arquitectes, Lluís Corral, opina que el sector no ho notarà

Els promotors immobiliaris han rebut amb alarmisme la protecció de tot el centre històric de Palma com a Bé d'Interès Cultural (BIC). El president de l'Associació de promotors de les Balears (Proinba), Gabriel Oliver Cerdà, creu que és una mesura molt poc oportuna que fins i tot "endarrerirà la sortida de la crisi econòmica". Tot i això, el degà del Col·legi d'Arquitectes, Lluís Corral, refreda el sobresalt i no espera que el sector immobiliari en resulti afectat, ni per bé ni per mal.

La decisió d'ampliar la zona BIC -que ja existia al nucli històric- presa per la Ponència tècnica de Patrimoni del Consell encara l'han de ratificar els polítics en la Comissió Insular de Patrimoni i Urbanisme. Oliver, però, ja es mostra indignat, perquè creu que ara s'hauria "d'incentivar qualsevol obra i inversió que doni feina, no paralitzar-les". Ho diu per la suspensió temporal de les llicències d'actuació al centre que implicarà la catalogació de zona BIC.

Quan el Consell notifiqui aquesta declaració a Cort -un fet que hauria de passar la segona setmana de juliol-, el Departament de Patrimoni del Consell assumirà les llicències d'obra. Fins que no s'enllesteixi el nou Pla General d'Ordenació Urbana, l'Ajuntament no en podrà atorgar cap més i totes les que s'hagin de donar o les que s'hagin lliurat quedaran suspeses, atès que Patrimoni les haurà de revisar primer d'una en una. A partir d'aquest moment ja no es permetrà cap intervenció que impliqui esbucar un edifici, parcel·lar-lo o canviar-ne el volum.

Oliver entén que tot plegat "genera inseguretat jurídica", encara que assegura que això passa cada vegada que una administració o l'altra pren una decisió d'aquesta mena. De fet, fins i tot culpa les institucions dels darrers problemes de cruis i d'estructura de les cases del nucli antic. Creu que en aquesta part de Palma hi ha una "protecció excessiva" i que, si Cort dóna una llicència i el Consell no ho fa, o al revés, "al final no es fa res, apareixen goteres, l'immoble es degrada i ja se sap què hi passa".

Tot i aquestes afirmacions, el president de Proinba afirma que no s'oposa al manteniment del patrimoni, "però fa deu anys que ja s'elaborà una relació de cases protegides on no és possible cap actuació", recorda, i troba que el centre de Ciutat "ja està preservat" i no cal prendre-hi més mesures.

Ara, no totes les opinions representatives del sector immobiliari i de la construcció són tan alarmistes. Precisament, aquesta llista de cases que cita Oliver és l'argument de Lluís Corral per treure ferro a l'assumpte. No creu que la declaració de zona BIC "tingui una incidència tan gran", perquè la catalogació de les cases del nucli històric ja hi restringí molt les possibilitats d'obra nova o d'esbucar, llevat dels edificis que "no tenen cap mena d'interès".

Corral opina que, més que en obra nova, la construcció s'ha d'enfocar cap a la rehabilitació, on hi ha molt de terreny per córrer. Recorda que a l'Estat tan sols entre un 10% i un 12% de les intervencions són de remodelació, mentre que en països com Alemanya aquesta xifra arriba al 60 o, fins i tot, al 80%. Amb tot, troba que l'àrea BIC tampoc no accentuarà aquesta tendència més que no ho feia la catalogació d'edificis.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pardalades, no thanks !, fa mes de 10 anys
Allò que retarda la sortida de la crisi és precisament el desgavell prococat pels promotors, que ens hi aficaren de cap i peus.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris