algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
14°

L'ampliació del BIC a Palma congela les llicències d'obra

Patrimoni revisarà un a un tots els permisos i anul·larà les ampliacions de volum d'edificis i enderrocaments fins que Cort no aprovi el pla especial

49790

Imatge d'una façana en obres d'un carrer del centre.

Ferran Aguiló - T. Ayuga.

La protecció de tot el centre històric de Palma com a Bé d'Interès Cultural (BIC) suposarà la paralització temporal de totes les llicències d'obra a la zona. La proposta, aprovada dilluns per la Ponència Tècnica de Patrimoni, afecta 1,47 quilòmetres quadrats, el total de la ciutat intramurs.

La segona setmana de juliol, el departament de Patrimoni del Consell notificarà de manera oficial a l'Ajuntament de Palma l'inici de l'expedient de nova delimitació. Serà a partir d'aquell moment que Cort no podrà atorgar més llicències d'obres i les ja aprovades es congelaran fins que el Consell les revisi una per una.

"Això no significa que no se'n puguin fer, sinó que serà Patrimoni qui s'encarregarà d'atorgar els permisos fins que l'Ajuntament de Palma aprovi el pla urbanístic especial", aclarí ahir el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà. És més, fins que Palma no tingui una nova normativa urbanística, d'acord amb el Pla Territorial, no es podrà esbucar cap edifici, ni ampliar-ne el volum o parcel·lar-lo en tot el nucli històric de Ciutat. "És una mesura de protecció de l'entorn perquè no ocorrin desastres com el de la Gerreria", avisà Cerdà.

En aquesta mateixa situació es troba el Jonquet, que d'ençà de juny del 2008 (quan se n'inicià la declaració de BIC) el departament insular n'és el responsable patrimonial. "En el cas de la barriada del Jonquet, hem concedit el 90% de les llicències d'obra sol·licitades; sols un 10% estan paralitzades, una xifra mínima si tenim en compte l'activitat de l'indret", especificà el responsable insular de Patrimoni.

El nou Pla General de Palma, que segons anuncià ahir la batlessa, Aina Calvo, es començarà a redactar per setembre, haurà de tenir en compte aspectes importants com la unificació de façanes, la retolació dels comerços i el soterrament del cablatge en tot el conjunt del centre històric. Seran elements clau que, a parer de Cerdà, unificaran i revaloraran la ciutat. "Caldrà seguir criteris estètics i de funcionalitat i no fer una regulació que impossibiliti l'activitat al centre, tan important per a la nostra economia i el turisme", afegí. Tot i això, la proposta tècnica de Patrimoni haurà de ser aprovada el divendres dia 2 de juliol per la Comissió de Patrimoni Històric del Consell.

L'ampliació de BIC no inclourà la protecció del parc de la Mar, avui declarat entorn de protecció. Segons Gabriel Cerdà, els tècnics decidiren deixar-lo fora per "si en un futur se'n volgués modificar l'actual traçat, amb l'autovia inclosa, o retornar la mar fins gairebé arran de la murada", precisà el responsable insular, qui manté que la norma ha de tenir visió de futur.

Així doncs, la nova declaració de BIC en categoria de conjunt històric engloba el perímetre definit pel traçat de les avingudes Gabriel Alomar i Villalonga, Alexandre Rosselló, plaça d'Espanya, avingudes Joan March, Comte de Sallent, Alemanya i Portugal. La protecció actual, aprovada l'any 1964, preveu uns límits de protecció molt més reduïts i, segons els tècnics, havia quedat del tot obsoleta.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ana, fa mes de 10 anys
Dinero no para nuevas obras pero sí para reahabilitación
Valoració:-4menosmas
Per toni, fa mes de 10 anys
Ja era hora que qulacú posa's seny a Palma.
El que no pot ser és posar en el centre de Palma un edifici de vidres.
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris