algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
13°

Cort perd 41 milions d'ingressos per la construcció en dos anys

Però tanca el 2009 amb un dèficit inferior al milió d'euros i als 2,5 de l'exercici passat. Alcover ho explica per les mesures d'austeritat que s'han aplicat

L'Ajuntament de Palma baixà més d'un 50% la previsió d'ingressos en llicències de construcció el 2009. Aquesta dada corrobora el temor de l'impacte que està tenint aquesta crisi generalitzada. Però és que, a més, si es compara aquesta xifra amb la d'anys anteriors, la rebaixa d'ingressos s'accentua encara més.

Tant és així que el regidor d'Hisenda, Andreu Alcover, va confirmar ahir, durant la presentació de la liquidació del pressupost de l'any passat, que en només dos anys Cort ha deixat d'ingressar uns 41 milions en impostos immobiliaris, com ara els d'obres i les plusvàlues que generen les compravendes de pisos.

Alcover va explicar que si el 2007 Cort va ingressar 64,2 milions en llicències urbanístiques, imposts de construccions i plusvàlues, durant el 2009 la quantitat recaptada es va reduir fins als 23,5 milions. A més, i sense comparar aquests ingressos amb els d'altres anys, la previsió per a tot l'any 2009 era aconseguir recaptar al voltant de 47,7 milions. Aquesta xifra va quedar a la meitat i Cort va perdre 24,18 milions en aquests impostos i llicències d'obra, aproximadament més del 50% de la previsió inicial. A pesar d'això, Cort ha tancat la liquidació dels pressuposts de 2009 amb un dèficit inferior al milió d'euros (887.262 euros).

Segons el regidor d'Hisenda, aquesta xifra suposa un 0,186% del desviament del pressupost inicial i es troba molt lluny dels 20 milions d'euros fixats com a límit per la llei d'estabilitat pressupostària. Així mateix, suposa una disminució del 64,5% respecte del dèficit de 2,5 milions del 2008. Malgrat aquesta davallada en els imposts de construcció, Alcover va explicar que Cort ha assolit l'equilibri pressupostari gràcies al superàvit de 15 milions del 2007.

A banda, també, ha estat possible perquè el 2009 Cort va fer una reserva pressupostària d'uns 9 milions d'euros (una retallada que va afectar totes les àrees) i es va reduir uns 8 milions l'aportació de l'Ajuntament als organismes autònoms que tenien superàvit. A tot això s'hi afegeix que mitjançant el reial decret 5/2009, el Consistori va poder finançar amb deute el dèficit de l'any anterior (que era de 2,5 milions). Les quantitats restants de 6 milions aproximadament deriven del fet que durant el 2009, segons Alcover, es varen prendre mesures d'austeritat que han permès tancar l'exercici passat amb bons resultats i que també "tindran repercussions positives en el de 2010".

"És un resultat que reflecteix uns comptes municipals pràcticament equilibrats en una situació econòmica de crisi generalitzada", va remarcar el regidor Andreu Alcover. Així mateix, va criticar el PP per haver filtrat "dades tergiversades", com ara que el Consistori té "un forat de devers 30 milions d'euros". "El PP té accés al programa de comptabilitat d'aquest ajuntament i s'ha de ser seriós", va retreure a l'equip conservador.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris