algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Cort tanca el 2009 amb 887.000 euros de dèficit

Avui s'ha aprovat l'exercici que tinguè 65,5 per cent menys de dèficit que l'any anterior

La Junta de Govern de l'Ajuntament de Palma ha aprovat avui la liquidació del pressupost de la institució per a 2009 amb un dèficit de 887.000 euros, la qual cosa suposa un 0,186 per cent del pressupost inicial previst per al passat exercici i una disminució del 64,5 per cent respecte al dèficit resultant de 2008, que va assolir els 2,5 milions. Segons ha assegurat aquest matí el regidor d'Hisenda, Funció Pública, Innovació i Interior del Consistori, Andreu Alcover, la valoració d'aquestes xifres és "molt positiva" perquè el percentatge de desviació pressupostària és "molt inferior" a l'autoritzat pel Ministeri d'Economia i Hisenda del Govern central fixat en el 5,17 per cent, que genera una "garantia" que de cara al futur "possibilitarà iniciar la nova època en les millors condicions possibles", en relació amb la recuperació.

No obstant això, Alcover ha explicat que durant el passat exercici es va produir un descens dels ingressos previstos, sobretot respecte als relacionats amb el sector de la construcció, si bé l'Ajuntament va adoptar una sèrie de mesures "eficients i eficaces" que van fer "possible" l'equilibri en els comptes municipals. Així, durant 2009 es van ingressar 23,5 milions en concepte de plusvàlues, impostos de construccions i llicències urbanístiques davant els 47,7 milions previstos (24,2 milions més dels recaptats finalment), la qual cosa suposa una variació negativa del 50,7 per cent en relació amb l'esperat en aquests termes per al passat exercici.

Davant això, l'administració municipal va dur a terme a maig i juny de l'any passat una reserva de crèdit del pressupost de despeses del consistori d'uns 9 milions d'euros, que va afectar a totes les àrees, a més d'una reducció de les dotacions als organismes autònoms que, segons el regidor d'Hisenda, tenien superàvit, la qual cosa va permetre estalviar uns altres 8 milions. A tot això cal afegir els 2,5 milions d'euros que l'Ajuntament va poder adquirir en forma de deute per finançar el dèficit de 2008, segons l'establert al Reial Decret 5/2009, que permet dur a terme aquestes actuacions. Per contra, el dèficit de 2009 se sufragarà mitjançant l'estalviat gràcies al retall del 5 per cent de mitjana al sou dels funcionaris i a la congelació de les pensions retributives, tal com estableix el Reial Decret Llei 8/2010, de 20 de maig, que contempla aquestes mesures per reduir el dèficit públic.

Segons Alcover, entre 2008 i 2009 es van recaptar a través dels impostos relacionats amb la construcció prop de 41 milions d'euros menys dels previstos, una quantitat que s'ha pogut cobrir gràcies al superàvit resultant de 2007, que va assolir els 15 milions, a més dels 2,5 milions adquirits en forma de deute, els 9 milions que es va prohibir gastar a totes les àrees municipals i els 8 milions estalviats a través de la reducció de les dotacions als organismes autònoms.

Austeritat

El responsable d'Hisenda de l'Ajuntament de Palma ha remarcat també que el pressupost inicial consolidat per a 2010 (que inclou el del consistori, el de les empreses públiques i el dels organismes autònoms) de 586 milions d'euros està "molt per sota" de l'aprovat per a 2007, que va superar els 649 milions, la qual cosa suposa un retall del 9,7 per cent. En aquest sentit, Alcover ha assegurat que, no obstant això, el pla d'austeritat del consistori "no comença ara", i que la situació d'equilibri pressupostari de 2009 "no vol dir que l'Ajuntament estigui totalment sanejat i que no s'hagi de prendre cap altra mesura d'austeritat".

Segons el regidor d'Hisenda, algunes partides estatals podrien minvar o desaparèixer, com és el cas del Fons Estatal d'Inversió Local (FEIL), per la qual cosa, si no es preveuen nous ingressos, el pressupost de 2011 suposarà "necessàriament" una quantitat "inferior" a la del present any. Davant d'aquesta possibilitat, el Govern municipal ja ha aplicat, segons Alcover, un retall als sous dels alts càrrecs municipals, que, al costat dels retalls dels salaris dels empleats públics, suposaran un estalvi de 6,6 milions d'euros.

D'altra banda, es preveu també l'estalvi d'un milió més per l'extensió d'aquestes mesures als organismes autònoms, una quantitat que es veurà incrementada amb la reducció de despeses de manteniment en les empreses públiques, l'impacte de les quals no ha estat encara comptabilitzat, gràcies a la redacció del pla d'austeritat per part de la comissió no permanent creada a tal efecte a proposta d'Unió Mallorquina (UM).

El punt de vista del PP

El responsable d'Hisenda del consistori ha acusat el PP de manejar dades "tergiversades" en relació amb el dèficit municipal, ja que, segons va recordar, la formació va manifestar a través de la premsa, que la desviació pressupostària de l'Ajuntament se situava en els 50 milions. Així mateix, Alcover ha assegurat haver llegit als diaris que els populars han apuntat a un "forat" de 38,8 milions d'euros al consistori i a una disminució d'ingressos municipals de 31 milions, sense tenir en compte, va dir, la reducció del dèficit el 2009. En aquest sentit, el regidor d'Hisenda ha remarcat que el PP té el "mateix accés" al programa de comptabilitat de l'Ajuntament que ell mateix, pel qual les xifres a què al·ludeixen són "interessades" o bé són fruit que "no saben interpretar el programa de comptabilitat", una cosa que, segons Alcover, seria "més preocupant". Així, el responsable dels comptes municipals ha asseverat que el comportament del PP a Palma "no és seriós" i que el que haurien de fer els populars és "agrair la gestió que es porta actualment a cap".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per damnificat, fa mes de 10 anys
Però tenim carril bici. Sense bicis. Però carril bici.
Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris