cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

La reforma laboral penalitza el contracte temporal i afavoreix l'acomiadament

El Govern central està disposat a pagar, amb càrrec al Fons de Garantia Salarial, vuit dies del cost total dels acomiadaments objectius de tots els contractes de foment de l'ocupació, ja sigui procedents o improcedents i individuals o col·lectius. Si s'arriba a mantenir aquesta mesura en la seva proposta definitiva, el Govern permetria un acomiadament més barat per als empresaris, encara que sense disminuir la indemnització que percebrien els treballadors acollits a aquest tipus de contracte.

Es tracta, doncs, d'una proposta més generosa que la que Treball presentà el mes d'abril, en la qual només s'estenia el pagament de vuit dies d'indemnització per part de Fogasa per als acomiadaments procedents a totes les empreses, quan actualment només s'abona a aquelles que tenen menys de 25 treballadors.

La nova solució valdria per a tots els acomiadaments per causes objectives -econòmiques, tecnològiques, organitzatives i productives- als contractes de foment, ja fossin declarats procedents (20 dies d'indemnització) o improcedents (33 dies), o es tractassin d'individuals o col·lectius, a més de qualsevol tipus d'empresa. Amb tot, hi ha una sola excepció: el cas dels acomiadaments disciplinaris considerats improcedents.

Així es reflecteix en el document sobre la reforma laboral que l'Executiu lliurà als agents socials dimecres vespre i que van discutir durant més de deu hores sense arribar a cap acord. Davant aquesta situació, l'Executiu aprovarà per decret el seu text el proper 16 de juny. A més, el cap de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, apel·là a la responsabilitat dels partits de l'oposició, a qui demanà el suport per tirar endavant una reforma laboral en què el Govern prioritza: la contractació indefinida davant la temporal, reduirà l'esforç en el cost de l'acomiadament i dotarà de major flexibilitat la negociació col·lectiva, segons apuntà Zapatero.

Mentrestant, els sindicats UGT i CCOO i la patronal CEOE es culpen mútuament de la impossibilitat de l'acord, tot i que coincideixen en les raons: els costos de les indemnitzacions per acomiadament i l'ampliació de les causes per què es pot considerar procedent l'extinció d'un contracte. Aspectes, ambdós, que no hi figuren en cap dels textos que el ministre de Treball, Celestino Corbacho, va posar sobre la taula en la maratoniana reunió.

Els 'temporals', més cars
Una altra de les novetats de l'actual document respecte al de l'abril és l'encariment de l'acomiadament als contractes temporals, actualment en vuit dies, fins als dotze, que s'anirien augmentant de manera progressiva fins al 2014.

Al capítol sobre flexibilitat interna de les empreses, el Govern proposa diverses clàusules d'"inaplicació salarial", que permetrien despenjar-se dels convenis col·lectius segons determinats supòsits. Entre aquests document assenyala una "significativa caiguda de l'activitat" o un "canvi en la posició competitiva de mercat" per a l'empresa, i que en perilli la viabilitat futura i l'ocupació. En aquests casos s'insta empreses i treballadors a cercar un acord per canviar les condicions salarials o de treball, i si l'assoleixen qualsevol de les parts podria sol·licitar un procediment arbitral que seria obligatori per a l'altra, amb un laude vinculant i d'aplicació immediata.

D'altra banda, s'endureixen les condicions per a l'encadenament de contractes temporals. Així, el Govern proposa que no es puguin encadenar contractes, ja sigui en un lloc de feina o en un altre de diferent -dins una empresa o una altra del mateix grup- amb el mateix o diversos contractes, durant un màxim de dos anys.

El PP, "disposat a pactar"
El líder del PP, Mariano Rajoy, assegurà que si el Govern el crida per abordar la reforma laboral, el partit està "disposat a pactar i a parlar", si bé lamentà haver llegit als mitjans que la intenció de l'Executiu sigui pactar amb CC, CiU i ERC.

En un to ben diferent s'expressà l'expresident del Govern Felipe González, qui envià un SMS a Zapatero per donar-li el seu suport. "Avui més que mai tens tot el meu suport, governar és això, prendre decisions difícils i dures".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris