algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 12°
12°

Cort aprova el projecte bàsic de renovació del primer bloc de Corea

Es preveu una reordenació de l'espai, de manera que es passi de 24 habitatges a 19

53030

Vista de la zona coneguda com a Corea, a Palma.

A. MATEU

La junta de govern de l'Ajuntament de Palma ha aprovat el projecte bàsic de renovació del primer bloc dels habitatges socials de Camp Redó, conegudes com "Corea", i, en concret el relatiu al bloc XII, situat entre els carrers General Riera i Felip II, les obres del qual començaran l'octubre. L'elecció de l'esmentat bloc per començar la rehabilitació s'ha a causa del seu estat de conservació i els seus valors arquitectònics i urbanístics, segons ha informat en un comunicat el Consorci de Rehabilitació Integral de Barris (RIBA) l'entitat pública dependent de la Regidoria d'Habitatge de Palma i del Govern que coordina la rehabilitació de les zones degradades de la ciutat.

El projecte bàsic preveu una reordenació de l'espai, de manera que el bloc que actualment té 24 habitatges passa a tenir 19, de manera que s'aconsegueix que tots els habitatges compleixin amb la normativa actual de superfícies mínimes i habitabilitat i, alhora, es respecta la superfície construïda. Una vegada realitzada la rehabilitació, el bloc presentarà una estructura renovada i els pisos seran "absolutament nous i dotats dels conceptes més moderns constructius", segons la nota del Consorci Riba. El projecte de renovació, redactat per l'arquitecte Joan Cerdà, preveu la renovació dels habitatges en funció de criteris de comoditat funcional i de modernització arquitectònica i de totes les instal·lacions i escomeses de llum, aigua i gas, així com la millora de l'accés dotant cada escala d'un ascensor.

També es dotarà els habitatges de tots els avenços constructius i de compliment obligat relacionats amb l'aïllament acústic i tèrmic i amb l'eficiència energètica -per a la qual cosa s'aplicarà la solució de "façana ventilada"-, i es modificarà la seva distribució per adaptar-les a la normativa d'habitabilitat vigent. A més es reforçarà l'estructura per complir els estàndards actuals i s'introduiran criteris de sostenibilitat als materials de construcció. En els buits de la façana es crearan espais comuns per al lleure i l'encontre dels veïns i es milloraran també els espais lliures entre blocs per al seu ús col·lectiu. Dels 24 habitatges del bloc XII, cinc són de propietat municipal i en la resta dels casos s'ha arribat a un acord amb els amos, la majoria dels quals han estat reallotjats en pisos-pont mentre durin les obres.

El Consorci RIBA ha recordat que el Pla d'Integral de Camp Redó estipula tres línies d'actuació clarament definides com són la rehabilitació social, l'econòmic-laboral i finalment la dels habitatges, equipaments i infraestructures. La renovació dels habitatges socials de Camp Redó part de la premissa de conservar la seva forma i volum així com la tipologia de l'edifici original i la morfologia urbana. Els blocs de Corea, amb la seva proposta d'illot obert, generant un espai urbà qualificat, la racionalitat de les distribucions en planta i la simplicitat compositiva de les façanes, són un exemple de l'arquitectura de l'avantguarda europea del període d'entreguerras, segons el Consorci RIBA. Estan en la línia de la "Afrikanische strasse" de Messes Van der Rohe a Berlín (1925-27) o el conjunt d'habitatges "Onkel Tomos Hüte", de Bruno Taut i Otto Rudolf Salvisberg, de 1926. Entre els elements a preservar a Corea destaquen la tipologia d'habitatges i blocs (amb tres escales amb dos habitatges per planta), així com la senzillesa volumètrica dels edificis i la simplicitat compositiva de les façanes, i la disposició dels blocs en illot obert, que genera espais lliures de parcel·la.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris