algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
15°

Set dels nou edificis desallotjats des de la tragèdia de Rodríguez Arias, encara apuntalats

Excepte una que s'ha esbucat i una més que s'ha arreglat, les altres cases esperen les obres de reforma

La majoria d'edificis que s'han desallotjat a Palma des de l'esfondrament del Camp d'en Serralta continuen igual. De les nou cases afectades, una s'ha reparat -tot i que ara té uns altres problemes- i a una altra els veïns hi han pogut tornar, perquè s'ha esbucat l'immoble que la feia perillar. Amb tot, els altres set continuen apuntalats o esperant les obres definitives i, segons els residents, no s'hi ha fet res. Tot i això, a dues de les set finques amb problemes també hi han pogut tornar alguns dels habitants.

El cas dels números 52 i 52 A -són el mateix edifici- del carrer del Socors és un dels més cridaners. A final d'octubre, poc després de la tragèdia del Camp d'en Serralta, se'n desallotjaren els 29 residents perquè la part de davant de l'immoble n'amenaçava tota l'estructura. La casa s'estalonà mentre no s'enderrocava, però des de llavors no s'hi ha actuat en absolut. Segons Sebastián Santiago, un dels antics habitants, ara tots els veïns han trobat un lloc per viure. Però alguns han trigat molt: la setmana passada -sota l'atenta vigilància dels Bombers-, encara treien els darrers objectes personals que hi quedaven.

Cort declarà en ruïna els números 52 i 52 A i el 19 de novembre aprovà que s'havien de tomar en un termini de quinze dies. Amb tot, encara no s'hi ha fet res. Segons l'Ajuntament, no s'ha enderrocat l'edifici perquè la zona on és té una regulació especial i, abans de deixar cap solar buit, cal que els propietaris presentin un projecte referent al que hi construiran. Això és per assegurar que no quedin massa temps terrenys sense ocupar al centre de Palma. Com que encara no se n'ha presentat cap pla, no s'ha pogut esbucar. Ara Santiago, a més, creu que el propietari no vol enderrocar l'edifici, sinó reformar-lo, tot i que els havia fet firmar una carta en la qual els comunicava que es tomaria. El número 54 del mateix carrer també està apuntalat o s'ha de tirar per avall.

El cas del número 7 del carrer dels Desemparats és molt diferent, perquè no es desallotjà l'immoble perillós, sinó el de davant. El 12 de maig es feren sortir els veïns d'enfront durant dos dies pel risc d'ensorrament imminent del número 7: feia tres mesos que tenia una ordre de demolició pendent quan va caure un tros de paret enmig del carrer. Quan passà això, s'esbucà a corre-cuita i ara els veïns ja són altre pic a casa.

En canvi, el número 5 de Jaume Ferrer, a la Llonja, està igual. A principi de novembre caigué un tros de la façana i els Bombers obligaren a partir les nou persones que hi vivien. Mesos abans, els tècnics municipals ja havien advertit el propietari que havia d'arreglar l'edifici, però no en féu gens de cas. Finalment, arran de l'incident i davant la passivitat del titular, la Sala estalonà la casa per un procediment urgent. Ho va fer de manera subsidiària i en lliurà la factura a l'amo per abril. Amb tot, des que s'apuntalà l'immoble -que continua en un estat lamentable, com s'aprecia a simple vista-, els veïns no hi han pogut tornar a viure.

El problema principal del número 14 del carrer de Mont Lueri, a Son Cotoner, sí que s'ha solucionat. A causa d'un avís de cruis, el 28 d'octubre els Bombers obligaren tots els residents a anar-se'n durant unes hores. Quan el revisaren, permeteren que hi tornassin tots els habitants llevat dels d'una planta baixa. També en precintaren un soterrani. Ara, les esquerdes, causades per l'aigua, s'han reparat. Tanmateix, hi ha noves dificultats: la veïna del quart explica que l'aigua es filtra des del terrat i que les humitats són molt greus. Els dos pisos de dalt són deshabitats però, sense creure-s'ho gaire, afirma que la propietària els assegura que no hi ha perill.

Ben devora hi ha un altre edifici tancat i barrat: el número 4 del carrer de Sagasta. El 17 de maig, els Bombers en desallotjaren les dues dones que hi residien, perquè els fonaments havien davallat uns centímetres. Encara no hi han tornat i manca veure si l'estructura es podrà salvar. De moment, el Consistori hi ha ordenat obres urgents que no s'han duit a terme.

Un altre immoble que està igual que quan es desallotjà, és el número 7 de la plaça del Progrés. El 17 de febrer el revisaren els Bombers, avisats pels dos habitants, que s'alarmaren quan caigué un tros del sòtil. Des de llavors, la porta i el bar de la planta baixa continuen tancats amb quatre cadenats. Segons un veí de davant, no s'hi ha vist treballar cap manobre. El número 10 del passatge Galaico, al Coll d'en Rabassa, es manté també buit i precintat. Els Bombers en feren partir els sis habitants el 3 de març, quan els especialistes de la Sala hi descobriren filtracions d'aigua i problemes estructurals. José Martínez, que viu al mateix carrer, assegura que tampoc no hi ha vist cap obrer.

Al número 4 de la Costa d'en Brossa, en canvi, sí que s'hi han reincorporat alguns dels residents. Ara, tampoc no s'hi han executat les obres: els Bombers tallaren tot el carrer el 20 de novembre per causa d'una sèrie de cruis que hi detectaren. Una vegada estalonat, alguns veïns hi pogueren tornar, però el local de la planta baixa continua tancat. El comerciant que hi tenia la botiga, Juan Martínez, es queixa que no s'hi ha realitzat cap actuació.

Al número 13 del carrer dels Oms no s'ha efectuat cap reparació, tampoc. No s'hi ha fet res des que, el 5 de febrer, trobaren que la fuita d'aigua d'una canonada d'Emaya havia inundat el soterrani i podia haver afectat una columna mestra. Ara encara esperen que Emaya o Cort duguin a terme les obres, però de totes maneres ja hi han pogut tornar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris