nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
20°

Aprovat el projecte de la casa Blai Bonet

La junta de patrons de la Fundació Cases Museu dóna el vistiplau al projecte definitiu per a la llar de l'escriptor de Santanyí

El carrer de Palma número 74 ja té projecte de reforma definitiu. Ara caldrà trobar els doblers per dur-lo a la pràctica. En la darrera junta de la Fundació Cases Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet, els patrons aprovaren per unanimitat el projecte de restauració de la casa pairal de Blai Bonet, que d'ençà del 2003 espera convertir-se en centre de poesia contemporània.

L'arquitecte Biel Arbona ha estat l'artífex d'aquest projecte, que preveu la construcció de quatre nivells. "S'ha polit l'avantprojecte i s'ha modificat d'acord a les necessitats", explicà el director insular de Cultura, Maties Garcies. Així, l'entrada principal de la futura casa museu Blai Bonet no serà al conegut número 74 del carrer de Palma de Santanyí, sinó que se situarà a la part de darrere, on antigament hi havia la portassa.

En realitat, la part posterior serà la que més canvis patirà respecte de la fisonomia actual, ja que s'hi construirà un bloc amb tres altures. "A la planta baixa s'ubicarà l'entrada principal i la recepcció; al primer pis hi haurà el centre d'estudis i arxiu, mentre que al segon és on s'edificarà l'espai de residència", afegí Garcies. Cal destacar les dues estances per a residència de professionals o estudiosos, perquè serà el primer centre d'aquestes característiques de l'Illa, apuntà el director general.

Auditori soterrat
La màxima novetat respecte de l'avantprojecte és que la nova proposta preveu la construcció d'un soterrani on s'ubicarà l'auditori o sala d'actes amb una capacitat per a setanta persones. "A més, al pati de la casa s'hi podran realitzar activitats a l'aire lliure, mantenint-hi la coneguda cisterna", indicà Garcies.
L'antiga casa de l'autor d'El cant espiritual es convertirà en un espai més museístic amb un lloc polivalent per a exposicions i una part més museogràfica en la qual s'interpreti la vida i obra de l'artista. L'habitació de Blai Bonet quedarà intacta com a "valor icònic", matisà el responsable de Cultura. En aquest espai museïtzat l'arquitecte també hi inclou un racó de les tertúlies, per on passaren tants escriptors.
En total suposarà la construcció o reforma de 571 metres quadrats i haurà de disposar d'un pressupost d'1.157.169 euros, una quantitat que no té la institució insular. "Ja n'hem iniciat els tràmits amb la Conselleria de Mobilitat per sol·licitar que ens sufragin el projecte a càrrec de l'1% cultural", aclarí Maties Garcies. Precisament, la Conselleria també sufragarà el projecte de replantejament museogràfic que ha presentat la direcció de les Cases Museu i que puja a 100.000 euros.•

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris