nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
18°

Calvo no convoca les juntes generals de les empreses

L'informe de la secretaria general diu que és un “frau de llei” la petició del PP de voler canviar els estatuts de totes les entitats municipals per controlar-les des de l'oposició

La batlessa de Palma, Aina Calvo, no convocarà les juntes generals de les cinc empreses municipals, tal com ho havia demanat el PP. Ahir signà un decret que es basa en un informe jurídic -elaborat per la secretaria general- que considera "un frau de llei" la petició de l'oposició, registrada el 22 de febrer, que demanava una modificació dels estatuts.

El primer tinent de batle, José Hila, i el regidor d'Hisenda i Pressupostos, Andreu Alcover, van assenyalar ahir que la convocatòria de les juntes generals amb l'objectiu de modificar els estatuts de les empreses i que els regidors sense responsabilitat de govern puguin formar part dels seus consells d'administració suposaria una infracció dels articles 49.5 del reglament orgànic del ple, l'article 6.4 del Codi Civil i dels articles 123 i 124 de la Llei reguladora de les bases del Règim Local.

Pel que fa al reglament orgànic del ple, estableix que "si la petició d'una sessió extraordinària fa referència a un assumpte que manifestament no sigui competència de l'Ajuntament en ple, la presidència pot denegar la realització de la sessió". És a dir, el ple pot decidir sobre l'aprovació de normes fonamentals com ara els pressupostos o els plans generals d'ordenació, i també té competències en matèria de control i fiscalització. No obstant això, l'acció executiva correspon únicament a la junta de govern.

D'aquesta manera, Alcover va aclarir que l'informe emès per la secretaria general constata que "intentar governar l'Ajuntament des de l'oposició seria anar en contra de la llei". També afegeix que el ple "és l'òrgan que controla, però són les juntes de govern i l'Ajuntament els que governen les entitats autònomes i les empreses públiques". "Si volen governar, el camí està delimitat i només hi ha un mecanisme per fer-ho", va manifestar Alcover. Així, l'únic camí "legal" al qual pot recórrer el PP és presentar una moció de censura.

En resum, que segons la secretaria general, el PP pretenia apropiar-se d'atribucions de la batlessa fent un ús "fraudulent" de les competències del ple.

Competències del batle

El decret de la batlessa també es fonamenta en l'article 123 i 124 de la Llei de bases de Règim Local, en els quals s'estableixen les competències del president de la corporació. Interpreta que el ple no pot adoptar una decisió com aquesta sense una proposta prèvia de Junta de Govern o de la batlessa. Respecte d'Emaya, el regidor José Hila (PSOE) assenyalà que el consell d'administració està "vàlidament constituït". I és que va ser l'equip de govern el que va validar els actuals membres que el componen, "i no l'oposició". Així, si el PP no dóna suport a la proposta de l'equip de govern de nomenar Alcover nou president d'Emaya, UM -amb Cristina Cerdó com a titular- continuarà al capdavant d'aquesta empresa municipal.

"En aquesta legislatura, el PP ja ha donat bastants mostres de voler imposar els seus criteris", va destacar Hila. El decret de la batlessa també informava que no tiraria endavant l'acord adoptat en el ple de dia 22 per fer-ne dues sessions mensuals.

Per la seva banda, tant el PP com UM varen criticar la decisió adoptada per la batlessa. No entenen que Calvo parli de "frau de llei", ja que governa a cops de decret i, a més a més, intenta comandar una majoria des d'una minoria.

En aquest sentit, els dos grups de l'oposició no descarten emprendre accions. Segons varen afirmar, primer estudiaran els decrets i posteriorment intentaran presentar un recurs contenciós administratiu als jutjats.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unitat de cures intensives, fa mes de 10 anys
Ai la geganta com se la mira...
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris