nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Cort elimina de la història els darrers carrers franquistes

La Comissió de Toponímia acorda noves retolacions a cent vials més. Una vintena d'ells encara honoren els que tengueren papers destacats durant el franquisme. Es recuperen denominacions tradicionals

Noms de carrers franquistes com Avinguda Nacional, Ruiz de Alda, Sargento Moragues Vidal, Aviador Garcia Morato, José Alemany Vich, Comandante Francisco Cerdó... i un centenar de noms més quedaran, dins enguany, esborrats definitivament dels carrers de Palma. Es tracta de la darrera tongada que faltava per canviar des que es va posar en marxa la Comissió de Toponímia el 2007. Se substituïran per altres denominacions dedicades als defensors dels valors democràtics o recuperació de noms tradicionals.

Un dels exemples és el del carrer José Alemany Vich (al Camp Redó) que passarà a dir-se Costa de les Germanetes. També desapareixeran: l'Avinguda Nacional (a l'Arenal), que serà el carrer de Cartago, i Ruiz de Alda (al Camp Redó) se substituïrà pel nom de carrer Simó Ballester (dirigent de la Revolta forana al segle XV). Així mateix, el carrer Comandante Francisco Cerdó serà el de les Finestres Verdes; el Sargento Moragues Vidal (Son Espanyolet) es canviarà pel carrer de Pere Oliver Domenge (polític 1886-1968) i el de l'Aviador Garcia Morato (a la zona dels Reis Catòlics) es dirà Àlvar Campaner (historiador 1834-1894), entre d'altres. Aquestes noves propostes de noms s'aprovaren a la darrera Comissió de Toponímia, l'octubre passat.

L'acord enumera més d'un centenar de carrers que encara estan pendents de ser retolats sobre el total dels 326 que el Consistori s'ha compromès a canviar en aquest mandat. Així, 93 d'aquestes modificacions estaven relacionades amb la Llei de memòria històrica. Dins aquest grup encara falten per llevar 21 noms, com els ja esmentats. Una altra categoria inclou 98 canvis de normalització lingüística. D'aquest grup, queden per retolar 32 denominacions al català, com calle Pasaje Cantábrico (al Coll d'en Rabassa), calle Fray Antonio Llinás (Cas Capiscol), calle Lisboa (l'Arenal), plaza Mínimos (La Soledat) i calle Reina Laura (Pere Garau). Els altres canvis fins arribar als 326 responen a noms de vials que, o bé no tenien nom o bé s'hi havien de rectificar faltes d'ortografia. Memòria de Mallorca ha participat a totes les reunions de la Comissió. A petició seva, també s'aprovà el canvi dels carrers Gómez Ulla per Ramon Picó i i Campamar (escriptor 1848-1916) i Ramiro Ledesma, que es dirà Passatge particular de Can Fosser. Un altre dels carrers afectats és el del franquista Teniente Escandell, però que sol·licitud de la mateixa entitat serà dedicat a la memòria d'un altre Teniente Escandell, mort a Astúries durant la Guerra Civil, i que fou lleial a la República. Amb aquests canvis Palma dirà a la fi adéu al record d'una època preconstitucional.

Cort, amb un important impuls ciutadà al darrere, fa les darreres passes per arribar a la definitiva superació d'una època que va mantenir dividida la societat. Això no obstant, han fet falta més de trenta anys d'ajuntaments democràtics per assolir la normalització. Els primers canvis de carrers franquistes es produïren fa gairebé trenta anys. Es començà pel Born, que es deia Avenida Generalísimo. També el carrer Unió, per la calle General Mola.

Però l'objectiu de canviar tots els noms dels vials, fruit de la dictadura, es va anar abandonant. L'actual Consistori ho ha tornat a impulsar. En poc temps aquest projecte estarà completament acabat, amb la democratització de les vies públiques.

El PP just va posar 72 noms nous i l'actual Pacte, 326

En l'anterior mandat 2004-07, el PP només va posar 72 noms de carrers en front dels 326 canvis de nom que duu a terme l'actual equip de govern municipal. Però cap d'aquests canvis no van tenir a veure amb el fet que fossin carrers dedicats a honorar el règim franquista. Tant és així que, 69 dels 72 noms van ser posats a carrers que no en tenien, com la plaça Nova d'Establiments, carrer de Juan Gris (Son Cotoner), carrer del gremi d'Hortolans (Son Rossinyol) i carrer de Llorenç Balaguer (Son Sardina). Els tres restants tampoc van ser modificació suscitats pel rebuig a un règim dictatorial. El PP va canviar els dos primers el 2006.

El carrer del Ropit va passar a denominar-se carrer de l'Arner i el vial de les Porres va ser substituït pel carrer del Brigadier Joaquín Ruiz de Porras (1759-1828). El vial que falta va passar de dir-se carrer del Vedrà a Fra Francesc Cantarellas (1884-1968). Les xifres parlen. Per exemple, durant el període 1979-1991 es varen dur a terme 1851 canvis de plaques o denominacions noves. En aquest procés es varen aplicar criteris de l'informe de toponímia de la UIBelaborat pel lingüista Gabriel Bibiloni.

En canvi, del 1991 fins al 2007 (època dels batles populars Joan Fageda i Catalina Cirer)només es varen dur a terme 326 substitucions de carrers, 287 eren noms nous, mentre que 37 corresponien a canvi de nom, dels quals només vuit van ser traduccions al català. Aquí també es varen seguir els criteris de la UIB i es va usar l'article literari, coma la plaça dels Rentadors i carrers dels Molins.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Bertomeu, fa mes de 10 anys
Por muchos nombres que cambieis, la historia no la vais a modificar,. ya esta bien, que los politicos se encarguen de otras cosas mas interesantes para los ciudadanos y dejen la historia para los historiadores.
Valoració:-4menosmas
Per Marta, fa mes de 11 anys
Vaja diligència de tortuga coixa! Quanta d'ineficiència! Bé, a la fi faran net de recordatoris feixistes (vull creure que el mamarratxo de Sa Feixina ja no hi és). Però... i els noms dels botiflers del s. XVIII?
Valoració:1menosmas
Per Antoni, fa mes de 11 anys
El nom de Joan March Ordinas també serà retirat de la via pública?
Valoració:5menosmas
Per albert, fa mes de 11 anys
Genial, i aquí tenim el premi de consolació per quan d'aquí uns dies ens digui que no tomen el Balears
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris