algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Cort anuncia el segon eix cívic al carrer Fàbrica

La proposta afectarà el carrer de la Fàbrica i anirà des de l'avinguda d'Argentina fins a Comte de Barcelona. Una comissió formada per veïns i comerciants de la barriada decidirà si vol que el tram sigui exclusivament per a vianants

115030

El tros de color vermell correspon al tram del carrer de la Fàbrica en què es projecta el segon eix.

L'equip de govern a l'Ajuntament de Palma ha après la lliçó del carrer Blanquerna. Aquest 2010 executarà el segon eix cívic de Ciutat al carrer de la Fàbrica, al barri de Santa Catalina, però abans de fer el projecte cercarà el consens dels veïns, comerciants i restauradors de la zona per evitar rectificacions posteriors. La proposta es finançarà amb els nous fons estatals. La regidora d'Urbanisme, Yolanda Garví, va anunciar ahir aquesta proposta, que correspon a una de les 35 actuacions que es van aprovar ahir en junta de govern dins el marc del nou fons estatal. En conjunt, tots aquests projectes suposaran una inversió per part de l'Estat de 17,7 milions, 1,2 milions dels quals seran per executar aquest segon eix cívic, el pla "més important" dels que es varen presentar ahir.
Aquesta vegada Cort ha optat perquè una comissió de seguiment vinculada al barri decideixi si vol que aquest carrer sigui exclusivament per a vianants o, per contra, s'hi permeti la circulació lenta de vehicles.

La regidora d'Urbanisme reunirà aquest grup a partir del mes de febrer perquè "entre tots vagin definint els usos que tindrà el carrer". De fet, el Consistori no vol que es repeteixi la mateixa polèmica que ja va passar amb Blanquerna en el moment que Cort va presentar el projecte inicial d'eix cívic, el passat mes d'abril. Aquella proposta incloïa que el carrer fos completament per a vianants, però es va plantejar sense el consens dels afectats de la zona. Les queixes dels comerciants -especialment-, que s'oposaven a la prohibició total del trànsit en aquell tram, van obligar Cort a rectificar el projecte, a modificar-lo i a tenir-hi en compte les aportacions dels veïns i negociants de la barriada. En aquest segon eix, el tram afectat -en una primera fase- anirà des de l'avinguda d'Argentina fins al carrer del Comte de Barcelona. La previsió és que les obres comencin el mes de maig i hauran d'estar acabadades abans de final d'any, tal com estipula el pla E.

Al marge de tot això, Garví va voler destacar que, si la comissió, que "es convocarà de manera immediata al febrer", acorda que el carrer sigui per a vianants, el Consistori "ho acceptarà". Encara que Cort deixi l'elecció en mans del grup designat, no amaga que la seva preferència sigui restringir-hi el pas dels vehicles. Segons va remarcar la mateixa Garví, per l'equip de govern és millor que els ciutadans guanyin tot l'espai en detriment dels cotxes. Segons la regidora, l'eix de Santa Catalina presenta certes diferències respecte al de Blanquerna. Per començar, l'amplada del carrer de la Fàbrica és bastant menor. Fa 12 metres, mentre que el tram de Blanquerna en té 20. Això vol dir que en menys espai s'hauria d'incorporar carrils per a bicicletes, per a aparcaments i per al trànsit, en cas d'acceptar-hi els cotxes.

El projecte inclou altres actuacions que, segons Garví, "milloraran la barriada i la seva mobilitat" amb la creació d'espais oberts a la ciutat. En línies generals, la proposta planteja suprimir barreres arquitectòniques, adequar-ne els accessos, reformar-ne la pavimentació i dotar el carrer d'un nou enllumenat amb xarxes de baixa tensió. També preveu soterrar el cablatge i els contenidors. Després d'anunciar el pla, el president de l'Associació de veïns del raval de Santa Catalina, Pere Felip, va manifestar que els residents de la zona estan disposats a dialogar amb l'equip de govern per acordar una proposta que "acontenti la majoria". Per això, les entitats del barri convocaran una consulta popular per valorar els avantatges de convertir el carrer de la Fàbrica en un tram restringit als cotxes. Els restauradors de la zona creuen que la nova proposta és una oportunitat de poder gaudir d'un vial reformat. L'eix cívic de Santa Catalina és el segon dels sis eixos que, dins el nou model de Ciutat, estaven inclosos dins el programa electoral d'Aina Calvo. Els quatre restants són els d'Arxiduc, Nuredduna, Llevant i Son Cotoner.

Una nova plaça a la Soledat

Un altre dels projectes inclosos en aquest nou pla E és la remodelació de la plaça de Sant Francesc Xavier, situada al barri de la Soledat. El regidor d'Infraestructures, Francisco Donate, va explicar que aquesta és una de les propostes més "innovadores", ja que el projecte és fruit d'un procés participatiu que s'ha perllongat durant dos anys. Els alumnes del col·legi de la Soledat es van presentar un dia amb una maleta al despatx de la batlessa Aina Calvo. A dins hi havia una petita maqueta amb un nou disseny d'aquesta plaça. Els alumnes hi havien incorporat tot allò que consideraven que hi mancava per poder gaudir de l'espai.

Aquest projecte, segons Donate, es va desenvolupar i ampliar a partir de llavors i preveu la millora dels carrers adjacents. El pla presenta un paviment continu, sense voravies i projecta una plaça nova de gairebé el doble de superfície. Així mateix, preveu la reordenació dels aparcaments i el trànsit restringit per als residents amb l'objectiu "d'ampliar-ne els usos actuals". Ara per ara, aquest espai, que està totalment obsolet i degradat, queda encaixonat dins el barri i aquest és l'únic parc i entorn obert de què disposen els veïns de la Soledat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per En què pensa aquesta gent, fa mes de 11 anys
És curiós aquesta obra destruirà l'únic eix cívic que es va realitzar en el pla del Batle Aguiló. Si heu passejat per aquest carrer encara es pot observar com les voravies són més amples i l'enrajolat de les voreres millor.
No entenc perquè enlloc de malmetre un eix cívic ja mig fet no es posen masns a l'obra a un altre lloc que hagi de mester canviar radicalment. El mateix barri de Santa Catalina n'és ple a vessar.
Valoració:5menosmas
Per Toni, fa mes de 11 anys
Avui he passat per aquest carrer. Jo ni el tocaria, és l'únic carrer de tota la barriada que està mínimament bé.
Valoració:6menosmas
Per no iniciat, fa mes de 11 anys
Pels no iniciats: Me voleu dir que punyetes és un EIX CÍCVIC????????
Crec que ni la redactora de la nocia ho sap ja que no ho explica
Valoració:6menosmas
Per Toni, fa mes de 11 anys
Tot al voltant del mercat de Santa Catalina, la majoria de suposats passos de vianants estan ocupats per aparcaments de zona blava, contenidors de fems i fins i tot un aparcament de bicis. No tots els passos de viantats que sí es poden fer servir com a tals estan adaptats a cadires de rodes. A l'altre costat de la plaça del Progés, els cotxes aparquen damunt les voreres i els caps de cantó. Que no seria millor solucionar tot això abans de començar les noves obres?
Valoració:8menosmas
Per P., fa mes de 11 anys
aquesta obra hauria d'incloure també l'esbucament del monument feixista!
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris