algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

El desordre urbanístic de Cala Major

Cort farà un estudi dels problemes d'aquest barri, que fa una dècada que reclama mesures per aturar la degradació

114844

Imatge de la platja de Cala Major.

Laura Morral.

Cort aprovà ahir fer un estudi dels problemes que afecten la zona de Cala Major-Sant Agustí, una barriada que fa una dècada que es troba en estat de degradació. El nucli ha estat objecte de promeses i plans de reforma per part de l'Administració que han acabat en no-res, paralitzats. Per això, l'Associació de veïns de Cala Major presentà per desembre un escrit a l'Ajuntament, signat pel president, Antonio Silva, en el qual denunciava l'estat d'abandonament d'aquest nucli. Cal pensar que, per gener de 2009, Cort acordà arxivar el pla especial de l'Àrea de Règim Especial (ARE) a la zona que s'havia iniciat el 2004 i tramitar una nova modificació del PGOU dins l'àmbit del turó de Can Tàpara, per evitar que l'edificabilitat que s'hi preveia causàs encara més afecció ambiental. Entre l'estudi i el PGOU, el procés serà llarg i els residents estan cansats d'esperar mentre contemplen la decadència d'un barri que en els anys 60 havia estat la imatge del turisme a Palma.

Murs que cauen, blocs construïts sense gens d'ordre urbanístic, cases i hotels abandonats i carrers crivellats són algunes de les deficiències d'aquesta àrea i els veïns hi reclamen solucions. En la publicació del mes d'agost sobre Transformacions recents en barris turístics madurs, experts en geografia humana del Departament de Ciències de la terra de la UIB afirmen que ni l'anterior ARE paralitzat ni la modificació del PGOU que es vol impulsar ara no recullen respostes efectives ni originals per a un nucli d'aquesta complexitat. El document critica que aquestes iniciatives de reforma pareixen més una relació de projectes d'obres que d'un pla d'objectius integrals. Entre altres debilitats, no hi ha propostes per a la inserció del barri dins la ciutat i falten mesures estructurals que incloguin actuacions econòmiques i socials, segons afirma el mateix informe. Així, la zona es debat en perspectives "incertes", entre mantenir les funcions turístiques i d'oci i la residencial per a la població de baixos recursos.
L'Associació d'Hotelers de Cala Major critica que allà hi ha més de deu edificis en desús, com els degradats Pullman. En un altre escrit de denúncia del novembre passat, més de 200 veïns i els Amics de la Terra exigeixen la recuperació de l'antic minigolf, abandonat fa anys, per ubicar-hi una zona verda. Encara formularan més protestes. I és que la barriada no té cap parc.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris