nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

Cort proposa menys altures i densitat per a Son Bordoy

Cort presenta avui, en un ple extraordinari sobre Son Bordoy, una proposta amb set punts que canvia el projecte. Demana que els edificis del pla que ja tenia el vistiplau de la Conselleria d'Habitatge del Govern siguin més baixos

114536

Els camps on s'ha de construir la futura urbanització.

T.Ayuga.

L'equip de govern de Cort presenta, en el ple d'avui, una proposta amb set punts sobre el projecte per urbanitzar Son Bordoy inspirada en set propostes formulades pel Partit Popular. De fet, les alternatives de la batlia i les del PP són molt semblants. Segons el Consistori, s'assemblen tant perquè han preparat un text alternatiu per a cada una de les del PP, que ja s'inspiraven en l'informe que per juliol elaborà Cort sobre les reserves estratègiques de sòl.

Menys atapeïts

D'entre les propostes de la direcció de l'Ajuntament de Palma, que previsiblement s'aprovaran avui amb pocs canvis, en destaca la primera, sobre un dels aspectes més polèmics del projecte: s'hi afirma que la Sala "proposarà al Govern reduir altures i densitat de la Reserva Estratègica de Sòl de Son Bordoy, respectant la coherència amb el nou model de Ciutat". Per la seva banda, el PP proposava "disminuir les possibilitats de creixement de Son Bordoy" i establir-hi "uns nivells més adients amb criteris de sostenibilitat i qualitat de vida".
Són molt semblants, però hi ha matisos: la iniciativa de l'equip de govern no preveu, necessàriament, que es redueixi el nombre d'habitatges que es construiran a Son Bordoy. Segons el pla actual se'n preveuen 846, mentre que la planificació feta en l'època del PP n'incloïa tan sols 225.

Els partits del Pacte demanen que es minvi l'alçada dels blocs per adequar-la a la dels que envolten la zona que s'ha d'edificar, a més d'estudiar la densitat de població del Molinar per redactar un projecte que hi sigui coherent. Això pot voler dir que, per ventura, caldrà construir més metres quadrats d'habitatge i fer edificis més baixos, però fer-ne més. Segons ja avançà Garví la setmana passada, seria possible perquè la proposta actual preveu 21.964 metres quadrats de zona verda, devers 4.000 més que no els que s'exigeixen per complir la normativa. Així doncs, potser només caldria retallar el parc per edificar més. Així i tot, aquest aspecte encara s'estudia i Cort no descarta que s'hagi de reduir el nombre de pisos o la mida que tindran, per abaixar la densitat d'habitants.

Aturar el creixement

Cort demana "mesures que augmentin la protecció" dels camps del Molinar per evitar-hi més creixement. Gairebé com el PP, reclama que el Consell de Mallorca faci els accessos del Molinar abans que s'acabin les obres dels habitatges i que el Govern garanteixi les connexions amb la via de cintura i la Ma-19. A més, com ja manifestà Garví la setmana passada, sol·licita que hi hagi parcs sense edificis i que no es construeixin els habitatges fragmentant la zona verda. El PP també ho demana. Així mateix, l'Ajuntament té intenció de reclamar que es fomenti la participació ciutadana; que els cedeixin els terrenys que toquen, com a mínim d'un 20%, tal com marca el Pla Territorial; preparar un informe conjunt de tots els departaments municipals que tinguin res a aportar-hi; i que es garanteixi la presència de Cort en la planificació i el seguiment del projecte. La majoria de propostes són gairebé calcades entre l'oposició i l'equip de govern.

El ple d'avui, que és extraordinari i tractarà tan sols de Son Bordoy, l'havia convocat el PP en el marc de la seva croada contra el projecte del Govern, que els populars consideren "incoherent amb el model urbanístic implantat a la zona". L'edil d'Urbanisme, Iolanda Garví, ja declarà divendres que el pla no s'adeia "amb el tipus de ciutat que defensam". Amb paraules diferents, el PP i el Pacte de Cort tenen un discurs semblant. En allò que discrepen, potser, és en l'afirmació del Partit Popular que darrere el pla aprovat per l'Executiu s'hi amagava una operació d'especulació urbanística. El conseller d'Habitatge, Jaume Carbonero, ja els respongué divendres quan assegurà que allò que constituïa una especulació era que tot el sòl públic que hi havia per alçar blocs de pisos protegits el subhastassin els populars durant la darrera legislatura. De fet, però, amb les propostes de Cort, qui queda més qüestionat és el Govern.

Els populars s'indignen amb Calvo

Segons el regidor del Partit Popular Àlvaro Gijón, amb la proposta de set punts que presentà ahir horabaixa el Pacte de govern a Cort, la batlessa, Aina Calvo, pretén "silenciar" i "coartar" el PP. Explica que, segons la normativa dels plens municipals, les propostes alternatives s'han de discutir abans de les originals, les que havien presentat ells. Així, si s'aprova la iniciativa del Pacte, com és previsible, les del PP ja no s'hauran de debatre. A més, Cort ha presentat totes les alternatives en un sol punt, de manera que la sessió, segurament, s'acabarà ben aviat. "Això ja ens ho havien fet una altra vegada, en el ple de Son Gotleu", es queixa l'edil.

I afegeix que si l'equip de batlia havia de preparar unes propostes tan semblants a les que ja havien formulat ells, ja els podrien haver parlat de pactar-ne una transacció, d'arribar a acords. De fet, Gijón, que recorda que el ple extraordinari sobre Son Bordoy l'havia demanat el PP, acusa la batlessa de tenir una actitud retorçada i poc democràtica. Amb tot, avisa que, en la sessió d'avui, encara que Calvo no els vulgui sentir, els haurà d'escoltar.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Anònim, fa mes de 11 anys
En un entorn urbà la densitat ha de ser densa. Si s'urbanitza s'haurien de fer pisos molt i molt alts. La densistat a les ciutats, és el que les fa sostenibles, perquè així no s'ha de consumir més territori metropolità o rural per construir habitatges unifamiliars que és el que destroça la natura.
Valoració:4menosmas
Per Lluis Garcia, fa mes de 11 anys
Volem Son Bordoy verd.
Valoració:5menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 11 anys
Vull fer recordar que són obligatoris els aparcaments per llei.

No se parla de aparcaments i tal vegada sigui un oblit i no hagin previst construir els aparcaments per els habitatges, per els locals comercials i els visitants.

Hi ha anècdotes sobre hospitals construïts amb ascensors que no hi caben les lliteres, que no tenen inodors, lavabos, etc. Els regidors són capaços de aprovar la construcció de una barriada sense aparcaments.
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris