algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Cort no recuperarà el nom de Joanot Colom per a la plaça d'Espanya

Mantindrà aquesta zona cèntrica de Palma amb la mateixa denominació que va ser posada pels colpistes el 1936

39098

El nom de plaça Espanya fou posat pel feixistes després de la Guerra Civil.

Arxiu

L'Ajuntament de Palma no canviarà el nom de la plaça d'Espanya pel de Joanot Colom. La dedicació d'aquest personatge serà, tal com ha anat informant dBalears en les darreres edicions, a l'actual carrer de Colom. Segons l'expert en toponímia Gabriel Bibiloni, el carrer Colom es va dedicar a l'agermanat mallorquí quan es va obrir aquest vial el 1862. El 1892 "varen canviar Colom per Colón en dedicació al descobridor d'Amèrica i al mateix temps es posà el nom de Joanot Colom a la plaça de la Porta Pintada", destaca. A tot això, Bibiloni entén que la plaça Espanya no és exactament el nom originari de Joanot Colom. En tot cas s'hauria de retornar el nom de l'agermanat a la plaça de la Porta Pintada, però "entenem que la denominació d'aquesta plaça és molt emblemàtica, perquè té més de 300 anys d'antiguitat i s'ha de preservar", afegeix Bibiloni.

Per tant, el carrer Colom es mantindrà talment i es col·locarà davall de la placa un rètol explicatiu amb el nom sencer de Joanot Colom i els seus mèrits. En aquest cas, el descobridor de les amèriques quedaria sense vial. És per això que el Consistori té previst denominar una altra via de Palma amb el nom d'aquest personatge històric.
Una de les possibilitats és posar aquesta nomenclatura en un nou carrer del centre o en algun altre que encara no tingui denominació. En aquests moments, el tema s'està estudiant en l'informe sobre el canvi de noms de carrers i normalització lingüística que està duent a terme la regidora de Cultura, Nanda Ramon.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per albert, fa mes de 11 anys
`correcció, em semblaria be que es fes, però ja veiem de quin peu calça el bloc a palma. El de sempre molt PSM defensa la llengua i cultura pròpies però al final res.
Valoració:9menosmas
Per Pere Antoni, fa mes de 11 anys
Faltaría más!. I a la plaça de Pina hi seguirà havent el monument al Cor de Jesús (amb la placa canviada, això, sí). O és que voleu que s'oblidi que gràcies als militars golpistes a Espanya visquérem uns anys collonuts?.
Valoració:8menosmas
Per humor amarillo, fa mes de 11 anys
Mallorqui de nacionalitat catalana ? doncs aquesta denominaçiò no es troba ni al passat ni al present , hauries de prendre molt de vi per trobarla al futur. mallorqui de nacionalitat catalana, quins dois.
Valoració:-44menosmas
Per Tomeu Maritim, fa mes de 11 anys
I pollença reclama tornar esser capital de L´illa.Confiam amb el vostro suport.
Valoració:-15menosmas
Per Mallorqui de nacionalitat catalana, fa mes de 11 anys
a sense mirar enrera: qui no coneix es seu passat, esta condemnat a repetirlo eternament.
Si tu vols que a sa teva ciutat s'emprin es noms de carrers imposats a cop d'estat, t'ho hauries de fer mirar. Cada pic n'hi ha menys com tu a ses societats civilitzades... Nedar sempre a favor de sa corrent no es sempre lo correcte.
Valoració:6menosmas
Per Iniciativa popular, fa mes de 11 anys
I no se pot posar en martxa una iniciativa popular per forcar a aquests gorrinos a fer be sa seva feina i restablir es nom de sa placa ?.
Jo donc tot es meu suport a Bartomeu Mestre en es seu esforc perque ses coses se facin amb es cap, i estic segur que qualsevol persona raonable que conegui es arguments historics opinara igual. Sa democracia hauria de funcionar aixi, no ?
Valoració:28menosmas
Per sense mirar enrera, fa mes de 11 anys
Idò perque no li canvien el nom a l`illa i li possam Medina Mayurqa, i aixi anem mès enrera.
Valoració:0menosmas
Per blog2742, fa mes de 11 anys
Sílvia no és així. El carrer d'en Colom està assignat per decisió de l'Ajuntament de Palma, des del 13 de maig de 1892, a Cristòfol Colom. Allò que vol fer ara Nanda Ramon és assignar el carrer a Joanot, l'agermanat, a qui es va retirar el nom de la plaça que ocupava feia més de 40 anys quan, l'any 1936, els feixistes el substituïren per Plaza de España. La confusió que existeix no és gens innocent. No hi ha com embullar la troca per diferir les responsabilitats.
Valoració:26menosmas
Per Sílvia, fa mes de 11 anys
Però meam, pel que he pogut llegir aquí http://www.nanda.cat/post/77587 JOANOT COLOM JA TÉ CARRER!!! El carrer Colom de devora Cort es refereix a Joanot Colom l'agermanat, i NO al Colom navegant... El que s'està estudiant és si cal posar una placa que ho expliqui, perquè hi ha bastanta confusió sobre el tema...
Valoració:11menosmas
Per Balutxo, fa mes de 11 anys
LA PLAÇA D'ESPANYA ÉS UN BOTÍ DE GUERRA

Aquesta informació em resulta sorprenent. Ahir, sense haver-ho demanat, vaig rebre un correu que es feia ressò del meu comentari a la notícia que Nanda Ramon retornaria el nom del carrer d'en Colom a l'agermanat i que vaig qualificar de nyap, perquè la concessió d'aquell espai a Cristòfol Colom es va fer correctament, mentre que la usurpació il·legítima del nom de Joanot Colom es va produir a l'actual plaça d'Espanya. El correu que he esmentat m'informava que no es prendria “cap decisió que no estigui tot estudiat a fons i escoltades totes les opinions”. Vaig respondre que era una mesura prudent i intel•ligent, perquè si hem estat tants d'anys esquivant la reparació deguda, no venia tampoc d'una setmana. Avui, amb l'informe de Gabriel Bibiloni i la insistència en el nyap de Nanda Ramon, he pogut constatar la nul·la credibilitat de l'anunci. Es veu que, la meva opinió, no era una de les “totes” indicades, perquè no he tingut ocasió d'expressar-la ni d'aportar la documentació que l'avala, tot i que els responsables coneixen bé.

Circumscriure el nom de la plaça de Joanot Colom a l'espai de la Porta Pintada és totalment incorrecte. Hi ha prou referents i documents que desfan la limitació al•ludida: la botiga d'un selleter que hi havia l'any 1910 a la plaça de Joanot Colom (al costat d'on ara és l'edifici del Crèdit Balear), o l'acció d'uns falangistes, la matinada de dia 14 d'abril de 1936, quan “una escuadra coloca una bandera de Falange en la estátua de Jaime I en la plaza de Juanot Colom” i, l'absoluta i irrefutable evidència de l'antiga postal de J. Tous, impresa per Hauser i Menet l'any 1904 (just després de tomar la murada) que certifica com la plaça de Joanot Colom arribava fins a les avingudes i abastava l'ample espai on hi ha l'estàtua dedicada al rei en Jaume.

Si aquesta limitació de la superfície de la plaça Joanot Colom a l'espai de la Porta Pintada ha estat la premissa per descartar la reparació deguda, tal com s'informa avui, és obvi que no té cap validesa científica, perquè s'empara en una inexactitud. Altra cosa és que s'utilitzi la falsedat com a excusa de mal pagador per esquivar l'acció reparadora que, per raó i per justícia, caldria adoptar.

El resultat, com era previsible però no desitjable, és que, sobre una notòria inexactitud prou coneguda (prou demostrable, si més no), s'ha volgut justificar el manteniment del nom de la plaça d'Espanya, imposada arran de la insurrecció feixista militar de 1936. Així es legitima “democràticament” la retirada del nom de Joanot Colom d'aquell espai. Ara, de rebot, es foragitarà el nom del navegant correctament concedit l'any 1892. L'Ajuntament de Palma no hauria d'emparar-se en informes inexactes i precipitats per legitimar la seva covardia. Tanmateix, en aquest assumpte, s'ha vist al llarg dels anys que no hi ha voluntat política de reparar la ignomínia. Això, que es podria entendre amb ajuntaments del Partit Popular (que encara es nega a condemnar el franquisme), delata la conducta dels considerats partits progressistes.

Amb aquest so l'enterraren. Una vegada més certificarem que els que no saben convèncer s'han de conformar en vèncer, però no hi puc donar passada i no em vull resignar. Tothom ha de saber qui té la responsabiliat de refermar la ignomínia! Ara, “democràticament”, gràcies a una conducta pusil•lànime amb complicitats vergonyants, la plaça d'Espanya mantindrà el nom com un botí de guerra.

Bartomeu Mestre i Sureda, Balutxo
Valoració:38menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris