nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
12°

Cort recuperà el nom del carrer dedicat a Joanot Colom

El carrer va ser dedicat el 1862 a l'agermanat. 30 anys després el seu nom es traspassà a l'actual plaça d'Espanya, i el carrer Colom es dedicà al descobridor. Ara, i per evitar confusions, s'hi afegirà una explicació amb el nom i la reputació de l'homenatjat

39138

La placa del carrer es mantindrà, però s'hi afegirà un rètol explicatiu.

L'Ajuntament de Palma recuperarà la dedicació del 1862 del cèntric carrer Colom a l'històric cap dels agermanats mallorquins, Joanot Colom, en comptes de referir-se a Cristòfol Colom. Tal com s'explicava ahir en l'article de Bartomeu Mestre a dBalears, aquesta via es va dedicar a partir de 1892 al descobridor perquè la figura de Joanot Colom encara s'enaltí més en donar nom a una plaça. Però en acabar la Guerra Civil, el nom fou suprimit i la plaça denominada "de España". Durant l'època del batle Aguiló, la denominació "Colón" va canviar a "Colom" per qüestions de normalització lingüística, però res més.

Ara, l'actual regidoria de Cultura i Patrimoni, que dirigeix Nanda Ramon, a través de la comissió de toponímia que realitza un estudi dels noms de carrers, considera que aquesta via ha de ser en honor de Joanot Colom.

No obstant això, es mantindrà la placa que diu Colom sense el nom. Hi ha una raó històrica per fer-ho. Segons Ramon, el segle XIX la norma general i el gust de l'època era retolar els carrers tan sols amb el primer llinatge de l'homenatjat. "Aquesta és la realitat de la toponímia urbana vuitcentista que cal respectar", va indicar. La regidora va afegir que per evitar confusions col·locarà una placa al costat de la denominació del carrer amb el nom complet de l'homenatjat a fi de proporcionar-ne més informació al ciutadà.

Joanot Colom va ser un dirigent agermanat del segle XVI que va estar empresonat a Bellver i executat cruelment a Ciutat. Els quarters del seu cos van ser exposats en diferents llocs de la ciutat. A la Porta Pintada se'n mostrà el cap durant segles dins una gàbia. La casa de Colom va ser enderrocada i el seu solar, sembrat de sal. És l'actual plaça del Rosari. Avui en dia, a l'indret hi ha una làpida instal·lada durant la I República davant la qual cada any es ret homenatge als agermanats.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Jo tenia entès que es nom d'en Joanot Colom s'havia posat a s'actual plaça de sa Porta Pintada, es triangle que uneix sa plaça dita actualment d'Espanya i es carrer des Oms i que aqueixa es deia plaça Eusebi Estada i, en canviar per plaça d'Espanya, es nom d'Eusebi Estada es posà an es carrer per on encara ara passa es tren de Sóller, que es devia dir carrer de Bunyola per coincidir amb sa carretera que va a aquest poble (igual que es carrer de Manacor), nom que ara du un carrer que fa confluència amb s'ara citat situat entre s'estació des tren de Sóller i es pont des tren. Per altra banda coincideix amb n'Apàtrida novament, si més no en es tema de s'estàtua que ha de presidir sa gran plaça que és travessada per ses avengudes
Valoració:-8menosmas
Per Cazador cazado, fa mes de 11 anys
Hoooooombre! N'Apàtrida parlant de la humilitat dels altres! I ell faria i ell llevaria i ell prefereix,,, Comparau quanges de vegades diu JO en els seus comentaris i sabreu que ès un egòlatra!
Valoració:1menosmas
Per Apàtrida, fa mes de 11 anys
"Els responsables haurien de fer el camí que els vaig marcar a l'article" Paraula de Balutxo.

Jo també soc de l'opinió de que a Balutxo li manca una bona mica d'humiltat. I per molt que mosseguin els "balutxistes" més rabiosos, la supèrbia no és bona companyera de viatge. A vegades els seus textes semblen obra d'un iluminat.

Jo llevaria demà mateix el nom de la Plaça d'Espanya i posaria el de Joanot Colom sense pensar-ho dues vegades. I traslladaria la seva estatua per substituir la del Rei feudal que ara, pel meu gust, ocupa masa espai. Digueu-me raro si voleu però prefereixo mil vegades a un lluitador popular que a un monarca conqueridor.
Valoració:-8menosmas
Per Anticapitalista, fa mes de 11 anys
Menys comèdia senyora Ramon. No ens vengui amb suposades raons vuitcentistes que amaguen la covardia consistorial de progrés. Joanot Colom tenia el seu nom a l'actual Plaça d'Espanya. Per cert, no hi ha cap argument vuitcentista perquè la Plaça dels Agermanats es digui del Rosario. Ja es ben hora que recordi els fets de la Germania, ara mal recordats per una placa que va ser posada per un senyor de dretes. Vos deis d'esquerra, però no teniu vergonya.
Valoració:9menosmas
Per Maria, fa mes de 11 anys
Quanta d'enveja que te tenen Tomeu! Mentre tu mostres cara ells s'amaguen covardament. Mentre tu construeixes ells et volen tomar!
Valoració:10menosmas
Per Jordi, fa mes de 11 anys
A què ve aquesta reclamació d'humilitat? Per falsa modèstia? Per fer de beato fals? Els lluitadors han d'anar ben cara alta i ben orgullosos!Vaja frerum i monjum de confessionari que tenim per aquí! Quan un es rebota contra els que ens desfan la memòria és atacat per miserables que no han mogut un dit mai. Aquests mallorquins hipòcrites i sense senyals fan el joc als colonitzadors.
Amb folklòrics "opinadors" que en comptes d'esmolar fan osques, encara té molt més mèrit aixecar la veu. Endavant, Balutxo!
Valoració:13menosmas
Per Reparació, fa mes de 11 anys
Aquest que reclama humilitat als altres hauria de veure que no és un tema d'opinió, ni de Mestre ni de ningú, sinó de reparació i justícia. El juliol de 1936 la plaça es deia de Joanot Colom i els feixistes li robaren el nom i posaren el d'Espanya. Doncs, com a primera providència, s'ha de refer l'abús i, més endavant, si el consistori vol canviar els noms ja ho farà. A mi ja m'aniria bé que fos Plaça de Jaume I (encara que ja té el carrer Conquistador), però també m'aniria bé que fos la plaça de Ciutat. Abans, però, a reparar la malifeta. I vostè a deixar d'adjudicar qualificatius, perquè això sí que és ser poc humil i petulant!
Sembla que a molts els sap greu que uns altres facin la feina de destapar els abusos històrics i s'estimin més "matar al mensajero" que aplaudir que es desemmascarin les putades.
Valoració:12menosmas
Per Senyor Mestre, sigui un poc més humil per favor, fa mes de 11 anys
Què vol dir el Senyor Mestre? Que li hem de posar Plaça de Joanot Colom a la Plaça d'Espanya? A mi personalment m'agradaria més que fos Plaça del Rei Jaume I, que per alguna cosa ja hi ha l'estàtua. La seva és una opinió com la de qualsevol altra (bé, els altres no exigim que les autoritats fagin exactament el camí que nosaltres marcam, no som tan petulants). En tot cas me pareix una bona notícia que es recuperi el nom d'un carrer per honrar Joanot Colom.
Valoració:-10menosmas
Per estau més contents així?, fa mes de 11 anys
Tranquils, els puristes podreu posar a les cartes i allà on fagi falta el nom de Joanot Colom quan hagiu d'escriure la direcció del carrer.
Valoració:-18menosmas
Per quina genteta, fa mes de 11 anys
Decisió que ja estava presa abans de l'article d'ahir m'imagin. Tots aquells que varen aprofitar l'article per despotricar s'haurien de ficar la llengua per allà on saben. En tot cas sempre hi haurà tikis mikis que en saben més que la Comisió de Toponímia i que la resta de mortals. Quina genteta que hi ha per l'esquerra nacionalista, Deu mevet!!
Valoració:-14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris