algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Cort apuja l'IBI 50 € als habitatges mitjans en plena crisi immobiliària

Un increment del 5,6% en la taxa de l'Impost de Béns Immobles aprovada per l'Ajuntament de Palma l'octubre de l'any passat ha provocat un augment considerable en els rebuts del 2009

110974

Aina Calvo anuncià que l'Ajuntament renunciava a dur a terme la revisió cadastral.

Teresa Ayuga

En el darrer debat sobre l'estat de la ciutat, que tingué lloc el passat mes de juny, la batlessa de Palma, Aina Calvo, anuncià que l'Ajuntament renunciava a dur a terme la revisió cadastral dels immobles de Ciutat a causa de l'actual moment de crisi econòmica. Això no obstant, els ciutadans de la capital balear propietaris d'un habitatge mitjà i que ja han rebut la factura de l'Impost de Béns Immobles (IBI) han percebut que s'incrementa devers 50 euros amb relació a la de l'any passat. Així, alguns ciutadans han de pagar fins a poc més de 100 euros més que l'any passat pel rebut de l'IBI.

"Com és que l'Ajuntament du a terme una revisió cadastral en temps de crisi?", es demanen els ciutadans tot cercant una explicació a l'increment que hauran de pagar en els propers mesos pel rebut de l'IBI. La pujada, però, no és deu a una revisió cadastral, sinó a una pujada de l'índex d'aquest pagament. I és que a l'hora de calcular l'IBI es tenen en compte dues variables: d'una banda el valor cadastral (que a Palma no es revisa des de l'any 1996) i, de l'altra, el tipus impositiu que aplica l'Ajuntament.

Serveis

És, per tant, la pujada d'aquest tipus impositiu, fixat per l'Ajuntament, que ha fet incrementar el rebut de l'IBI. Es tracta d'un aument del 5,6% que ja es va aprovar el mes d'octubre de 2008 i que en el seu moment el regidor d'Hisenda de Cort, Andreu Alcover, va justificar "per mantenir els serveis que ofereix Cort". En aquest sentit, el regidor d'Hisenda explicà ahir que "es tracta d'una pujada que es va fer d'acord amb l'IPC d'aleshores, tot i que després va caure en picat". Així mateix, Alcover recordà que "aquest increment no té res a veure amb la revisió cadastral, que no s'ha dut a terme" perquè "es tracta d'un impost que s'ha d'anar actualitzant i feia molt que no es tocava". Això no obstant, i amb relació a la revisió cadastral, el responsable d'Hisenda de Cort va explicar que "en cas que s'hagués fet efectiva l'esmentada revisió, els rebuts d'IBI haurien pujat molt més". D'aquesta manera, l'Ajuntament de Palma enguany té previst ingressar, en concepte d'IBI, devers 80 milions d'euros.

5,6%

Augment. El mes d'octubre de 2008 l'Ajuntament de Palma va aprovar una pujada del 5,6% de la taxa de l'IBI. I és que aquest impost consta de dues variables: el valor cadastral i el tipus impositiu que aplica cada consistori.

A Palma, la darrera va ser l'any 1996

L'Ajuntament de Palma no du a terme una revisió cadastral des de 1996, de manera que, segons explicà el regidor d'Hisenda, "en haver passat més de 10 anys des de la darrera revisió el preu dels habitatges es troba al 15% del valor del mercat i no al 50%". És per aquest motiu que Cort tenia previst fer-ho en el decurs d'aquesta legislatura, però l'actual crisi econòmica va ser la principal causa perquè es paralitzàs la revisió esmentada. I és que en cas que s'hagués procedit a fer-ne una, s'hauria apujat un 100 per cent el valor dels habitatges, de manera que durant 10 anys l'IBI s'hauria incrementat un 10 per cent per any.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per esclaus fiscals, fa mes de 11 anys
Ha triat un mal moment, en pleba crisi, per acabar d'escurar les butxaques dels ciutadans. Si hagués retallat tots el dois que paguen els pressuposts municipals, no haguera fet falta xuclar mes la sang del contribuents.
Sempre reben els mateixos: que té ca seva o qui té un cotxo!, o que vos pensau que no pujaran l'impost de circulació?.
Valoració:3menosmas
Per Un ciutada, fa mes de 11 anys
Sembla que la història es repeteix. Els dos darrers anys de govern municipal de Ramon Aguiló varem haver d'aguantar una campanya de desprestigi que ajudà molt (per no dir que fou determinant) a que els socialistes i de rebot els altres partits progressistes quedassin allunyats del govern municipal per molts d'anys. Ara que n'Aina Calvo i el seu equip, han tingut la valentia d'escometre la política municipal com feia molts d'anys que no es feia i s'hagi atrevit a intervenir de forma seriosa en el tema Baluart, sembla que torna a començar una nova campanya de notícies tendencioses. Estic segur que aquest cop els ciutadans de Palma sabrem reaccionar. No es possible que ens deixem manipular per determinats medis. El futur de la ciutat de Palma és nostre... dels ciutadans!
Valoració:0menosmas
Per a, fa mes de 11 anys
jo trob que la noticia està molt ben escrita i explicada per M. Ramis, que segueisqui així, amb la bona feina...
Valoració:3menosmas
Per pardal soleat, fa mes de 11 anys
Que es baixin tots el sou i després comencerem a parlar.
Però d'això ni piu
Valoració:4menosmas
Per joan seguí, fa mes de 11 anys
L'any passat na Calvo va dir que no apujaria l'IBI enguany per la crisi i mira per on, que el meu pis val de cada dia menys i m'ha arribat el rebut de pagar 548 euros, quan l'any passat eren 493 i fa dos devers 450!!! Mecagondena, els que no protestau és que sou mil·lionaris o és que pagau renda i no vos enterau de res! Això és un robatori més gran que la Seu de Mallorca!
Valoració:7menosmas
Per això aconseguireu, fa mes de 11 anys
I com és que no ho treguéreu l'octubre de l'any passat idò? Ah, que encara el Grup Serra no havia esmolat els ganivets contra na Calvo pel tema Baluard. Per molt que la critiqueu el que aconseguiu és fer-la una màrtir, de fet el que aconseguiu és que molta gent que votava Bloc ara votaria Calvo.
Valoració:-3menosmas
Per informació?, fa mes de 11 anys
Campanya de difamació in crescendo. Això hauria estat notícia l'any passat. Com molesta als cacics no tenir un batle a les ordres!
Valoració:-6menosmas
Per informació?, fa mes de 11 anys
Campanya de difamació in crescendo. Això hauria estat notícia fa un any. Com els molesta als cacics no tenir un batle a les ordres!
Valoració:-5menosmas
Per informació?, fa mes de 11 anys
Campanya de difamació in crescendo. Donen notícies de l'any passat. Com els molesta no tenir un batle a les ordres!
Valoració:-5menosmas
Per a pagar, fa mes de 11 anys
Aquesta es socialista, com ZP, que va dir que treuria les tropes de Irak i les va enviar a una altre guerra. Dues variables poden pujar, ah, no pujarem una... pero la altre puja... són més llestos que la fam.
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris