algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Armengol insta els partits a ser implacables amb la corrupció

Demana a Antich que aprimi el Govern i li passi competències. El PP li recorda que se sustenta amb imputats i que té departaments que sobren en plena crisi

110538

Armengol, en un moment del seu discurs al Principal.

Ferran Aguiló

No fou l'únic element recurrent en un discurs que recordà el trentè aniversari dels ajuntaments democràtics i que tornà a vincular la Diada, que teòricament rememora el naixement del Regne de Mallorca, amb l'arribada de Jaume I i la catalanitat de l'Illa. La socialista aprofità, un cop més, la presència del president del Govern, Francesc Antich, per demanar-li que millori el finançament dels consells aplicant criteris de població i ahir també li exigí que empri la crisi per aprimar la seva administració fent efectiu el traspàs de les competències estatutàries.

"No podem demorar més temps aquest procés i hem de ser valents", advertí Armengol. "Hem d'aprofitar aquesta oportunitat per fer política d'austeritat administrativa i burocràtica, racionalitzant l'administració, evitant duplicitats i concentrant els serveis en les institucions que en són competents", sentencià la presidenta, que plantejà la necessitat d'impulsar un canvi en el model econòmic que ha provocat la crisi. Acabà instant a una "gran mobilització social" per fer que la serra de Tramuntana sigui declarada Patrimoni de la Humanitat.

El discurs d'Armengol no agradà gens al PP. El seu portaveu al Consell, Jaume Font, el considerà "vergonyós" i li demanà que no doni lliçons quan se sustenta amb el vot de dos imputats per casos de suposada corrupció. També criticà que parlàs d'evitar duplicitats a l'administració quan té dos departaments, el de Turisme i el de Joventut, gairebé buits de contingut. Tampoc no el satisferen les referències al català i el fet que no concretàs mesures anticrisi.

En representació dels guardonats, l'historiador Josep Massot i Muntaner defensà un progrés "que no suposi un retrocés de les nostres senyes d'identitat". L'acte institucional, que es va dur a terme al teatre Principal i que congregà uns 500 convidats, finalitzà amb el cant de La Balanguera i un concert de Paco Ibáñez.

Homenatge als defensors de les llibertats

Començà amb la veu de Lluís Llach ressonant per la sala del teatre Principal enmig d'un silenci sepulcral i acabà amb l'emblema de Raimon, Al vent.

Així va arrancar ahir l'acte institucional del Consell Insular amb motiu de la Diada de Mallorca. Enguany se celebrava que feia 733 anys que Jaume II, fill del rei conqueridor, va jurar la Carta de Privilegis i Franqueses del Regne de Mallorca.

Ara bé, en aquesta ocasió la commemoració estigué marcada pels 30 anys de la democràcia i un homenatge als 50 anys de la Nova Cançó. No en va, a l'inici de la cerimònia, que va ser transmesa per TVM i Ona Mallorca, es projectaren breus pinzellades de cantautors que defensaren les llibertats d'un poble represaliat per la dictadura i empenyeren la societat cap al desenvolupament de la democràcia durant la transició. Es pogué escoltar i veure Lluís Llach, Raimon i Maria del Mar Bonet, entre d'altres.

Enguany no foren ocupades totes les cadires del teatre Principal. Hi faltava Rosa Estaràs, fins divendres presidenta del PP balear, a més de Catalina Julve i Antoni Pasqual d'UM. Aquestes foren les absències més destacades. No obstant això, una part de la cúpula del PP protegia José Ramón Bauzá, que debutava en el seu primer acte institucional com a nou líder del PP balear.

D'altra banda, el president del Govern, Francesc Antich; la batlessa de Palma, Aina Calvo; el delegat del Govern, Ramon Socias, i la majoria dels consellers de l'Executiu autonòmic tampoc no es volgueren perdre la cita. També hi acudiren els consellers de la institució i els vicepresidents Antoni Alemany, Joana Lluïsa Mascaró i Dolça Mulet com a principals escortes de la presidenta Francina Armengol. Totes aquestes persones ompliren el teatre en un acte en què el Consell premià l'arxiduc Lluís Salvador amb el guardó honorífic de fill adoptiu i el compositor i pianista Jaume Mas Porcel amb el de fill predilecte.

La jornada del 12 de setembre es completà amb el lliurament de les medalles d'or i els premis Jaume II, que en aquesta edició foren per als campions mallorquins dels Jocs Paralímpics de Pequín 2008, l'entitat sense ànim de lucre Amics del poble sahrauí, Bombers de Mallorca, Llars del menor del Consell de Mallorca i per a personalitats com Margalida Mulet, fundadora de l'Ateneu Alcari, una institució que ha contribuït a la inclusió social dels col·lectius més desfavorits. Tots reberen una gran ovació del públic. L'èxit final de l'acte es visqué quan el cor del Principal guanyà la partida. Així es va clausurar l'acte de la Diada de Mallorca, amb centenars de veus interpretant a l'uníson La Balanguera. Els versos de Joan Alcover es podien escoltar alhora a càrrec del cor del teatre Principal, que era dirigit per Francesc Bonnín. Després del descans amb canapès, va sortir a l'escenari Paco Ibáñez.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per llest, fa mes de 11 anys
Carla, aquesta festa és un invent de la que fou Presidenta del Consell, la vertadera Diada de Mallorca ha de ser el 31 de desembre i, com tu dius, una festa del i pel poble.
Valoració:3menosmas
Per ciutadana per a l'honestedat, fa mes de 11 anys
Molt bé això d'aprimar el Govern, però que no sigui per engreixar els Consells, tranvasar el personal d'una part a l'altra no resol la situació...
Si les competències que es traspassen s'assoleixen amb la mateixa gent que actualment és al Consell, ja va bé.
Valoració:0menosmas
Per Paco, fa mes de 11 anys
Cit del text de la notícia: "la presidenta, que plantejà la necessitat d'impulsar un canvi en el model econòmic que ha provocat la crisi", això són coses serioses de les que parlar... i el PP només es fa fixar en la corrupció.
Valoració:5menosmas
Per Black&Decker, fa mes de 11 anys
Eivissa Centre, farmàcia Salom, els Jardins de Tramuntana del teu estimadet....
Valoració:-5menosmas
Per josep, fa mes de 11 anys
El que vos fa ràbia és que el pacte ho està fent bé, i el PP no treu cap. Ànim i a seguir.
Valoració:8menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 11 anys

A Antoni.

No estic per defensar.

El judici que se féu a en Cañellas era nul, no se podia fer, ja que els tribunals o la justitia havian perdud la competentia per estar prescrit.


Lo que puguin dir els judjes o tribunals sobre un procediment prescrit ès pura opinion. Els judjes o tribunals van prevaricar ja que el judici era nul per haver prescrit els pressumptes delictes i se havia de haver archivad el sumari (sobreseït li diuen).
Valoració:-10menosmas
Per Carla, fa mes de 11 anys
En primer lloc aquesta festa hauria deser pels mallorquins, ciutadans, gent delpoble i no per les institucions i com diu en Xisco Màs sempre pels mateixos, un lluç que es mossega la coa. Per tant reclamoel 12 de semtembre festiu per poder gaudir de les activitats lúdiques. Per altra banda crec que necessiten persones i/o entitats que els sàpiguen programar aquestes activitats, les d'ara no són gens bones, ni fan per una Gran Diada que és el que toca. I per acabar en comptes de fer discursos llegits, els facin des de l'ànima, amb força, amb tendressa, amb ironia si cal, però no llegits estil predicadora mongil.
Valoració:-14menosmas
Per Antoni, fa mes de 11 anys
No hi haurà algú que recordi al PP quan se li omple la boca de dir que ells son coherents amb les sentencies judicials dels corruptes, al manco fent-los fora del partit? A la reunió de la dimissió de Rosa hi havia Biel Canyelles, que no semblava expulsat...i si no record malament, esta condemnat per dur-se'n doblers, no es així?
Valoració:17menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 11 anys
Que sigui implacable amb la feina (o sigui, que faci feina) i que deixi els sermons als capellans.
Valoració:-12menosmas
Per Pep Ros, fa mes de 11 anys
Deu ser la política que més clar parla, i ses dubte una gestora millor que els responsables del Palma Arena, el metro o Turisme Jove. Pel que jo conec el consell fa molt bona tasca a afers socials. I tant debò enlloc de criticar els discursos institucionals el PP fes un pensament sobre el seu futur.
Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris