Cort prepara les notificacions per exigir als habitants de Son Banya que abandonin el poblat. Està previst que en les pròximes setmanes rebin l'ordre municial. Si algun d'ells es nega a deixar els habitatges, es posaran en marxa mesures policials i judicials per tal que el desallotjament es faci per força. Naturalment, Cort és partidari de seguir un procés paulatí i negociat, però ja no consentirà més dilacions en els seus plans. L'objectiu final és convertir Son Banya en un solar durant l'actual mandat. L'assassinat de la Parrala ha accelerat de manera molt important el pla de reallotjaments que prepara la regidoria de Benestar Social de Cort, encapçalada per Eberhard Grosske. Ahir es va escampar per l'Ajuntament la convicció que s'ha d'acabar amb Son Banya tan aviat com sigui possible perquè, tanmateix, la seva pervivència no ajuda a tenir "controlat" el problema de la droga sinó tot el contrari. És a dir, provoca que existeixi una tumoració que fa més difícil el problema.
Això, en la pràctica, suposa una acceleració del pla que l'Ajuntament de Palma tenia en marxa. La primera passa serà la notificació de desallotjament, que aniran rebent bona part dels pobladors a partir de les pròximes setmanes. Es creu que els narcotraficants més populars seran els darrers destinataris del document, ja que l'acció municipal cerca llevar-los el "coixí". Després, quan s'hagi aconseguit l'evacuació parcial, es posaran en marxa les mesures policials per tal d'acabar-la. "Ja no hi haurà contemplacions amb Son Banya", informaren ahir fonts oficials de Cort. Les persones del poblat que no tinguin relació amb el tràfic de drogues seran acollides pel pla de reinserció municipal, tant en qüestió d'habitatge com d'obtenir feina.
Ara bé, aquells individus que posseeixin domicilis a altres indrets i recursos propis, que és cas dels narcotraficants, no seran atesos pel Consistori. Cort ja ha previst que, probablement, no voldran abandonar la zona i aquesta serà l'hora de la possible acció policial per procedir al tancament del poblat. La indignació creada per l'assassinat de la Parrala ha estat el detonant de l'acceleració del pla. L'Ajuntament de Palma s'està dotant de totes les armes legals que té al seu abast per tal que no hi pugui haver cap entrebanc a l'hora de la definitiva clausura de Son Banya, que ha entrat en la darrera etapa de la seva història. La Parrala n'ha marcat el final.
De la tipologia especial al pla de reallotjament
Son Banya va néixer als anys seixanta per tal de treure de la ciutat grups de gitanos que ja creaven problemes al normal desenvolupament ciutadà. Era una Palma petita i provinciana i aquest col·lectiu es movia per la zona compresa entre el carrer del Sindicat, la porta de Sant Antoni i la plaça Major. Va ser un fals intent "d'integració" fet molt als afores de Palma i quan es construïen les barriades obreres de la perifèria. Sel's donà un habitatge que molt aviat quedà degradat.
Als anys setanta, amb la irrupció del narcotràfic a gran escala, Son Banya es va covertir en un centre de distribució de drogues. Amb l'arribada de la democràcia, als vuitanta, tant l'Ajuntament com el Govern balear intentaren executar una reforma integral del poblat. Així, s'hi reduiria la població i s'hi millorarien els habitatges. Es volien construir cases de "tipologia especial", és a dir habitatges més dignes però sense arribar a ser com les cases normals. La iniciativa també fracassà, igual que la intenció municipal d'anar reduint edificis.
Els patriarques
Finalment, entre constants negociacions amb els gitanos, s'arribà a una època de tolerància ja als anys noranta. No obstant això, els vells patriarques pactistes, començant pel Tio Quico, s'anaren esvaint i la nova generació de caps del poblat ha anat generant constants problemes en paral·lel a un gran enriquiment personal. El cas de la detenció del cap d'Atracaments de la Policia José Gómez fa tres anys va precipitar els esdeveniments, però fins l'assassinat de la Parrala la intenció de Cort era fer un desallotjament més paulatí. Ara el procés pot agafar una acceleració gairebé imparable.