algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Confrontació pel futur del Baleares

El debat sobre contextualitzar o llevar el monument de la Feixina es manté obert fins que els dos docents de la UIB no n'hagin fet els informes

110372

El Consistori encara no té clar què farà amb el monument del creuer Baleares a la Feixina.

T. AYUGA - MALLORCA

El futur del monument dedicat al creuer Baleares, situat a la Feixina, ha creat confrontacions entre els experts, el Consistori i agents socials de Palma. El debat es manté obert entre els partidaris de llevar-lo d'enmig d'aquest emplaçament, entre els quals hi hauria sectors del Bloc i entitats socials, com ARCA i Memòria Històrica, i els partidaris de contextualitzar-lo sense aixecar polèmiques ni desenterrar "velles rancúnies", com el PSOE, el PP i els veïns de la zona de Santa Catalina. Els professors de la UIB que estan elaborant els informes externs encarregats per l'Ajuntament de Palma perquè determinin els possibles valors patrimonials que pot tenir el monòlit amb vista a decidir si és més adequat tomar-lo o contextualitzar-lo en funció del que marqui la Llei de memòria històrica encara no s'han posicionat.

Tant Catalina Cantarellas, la professora d'Història de l'Art que fa l'informe patrimonial, com Bartomeu Colom, el docent expert en temes jurídics, no volen emetre cap opinió respecte a aquest tema fins que no estiguin enllestits tots els documents. Tanmateix, les veus socials ja han expressat l'opinió. L'Associació per a la recuperació de la memòria històrica féu una nova crida contra la simbologia feixista i per extensió a la reivindicació de la retirada de l'obelisc en honor del creuer Baleares. A més, ja ha reclamat a Cort en nombroses intervencions més valentia per eradicar tots els símbols que encara perviuen. Per l'associació, queden moltes restes d'exaltació de la victòria i del règim feixistes.

Des del Bloc, tot i la discreció que ha volgut donar al tema, s'assegura que el partit sempre ha reivindicat durant molt de temps que monuments feixistes com la creu dels Caídos o el de la Feixina no fossin als carrers de Palma. El fet de no haver parlat encara del monòlit seria atribuïble a una distracció. Quant als dos estudis sobre el monument que no han finalitzat, el Consistori veu convenient que es faci aquesta recerca i que se'n conegui el contingut. Per contra, els veïns de Santa Catalina, la barriada on s'ubica aquest monument, estan dividits. Mentre que l'Associació del raval de santa catalina pensa que qualsevol símbol repressor s'ha d'eradicar, altres entitats de la zona opinen que s'hauria de deixar tal com està.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Arnau, fa mes de 11 anys
És vergonyós que encara hi sigui! Haurien d'esbucar aquest símbol feixista d'aquesta època franquista!
Valoració:1menosmas
Per Pepet, fa mes de 11 anys
Tomar monuments: això si que és una urgència urgent. Gestionar bé no és una prioritat. El que hem de menester és fotre monuments per abaix. Amb això, la crisi té els dies comptats. Es la solució. Segur.
Valoració:-6menosmas
Per llest, fa mes de 11 anys
¿Tragèdia naval...? Bombardeigos contra la població civil, crims de guerra!!!
El Palau de la Generalitat no s'aixecà per homanatjar als que llançaven les bombes... Les coses al seu lloc...
Valoració:-11menosmas
Per cabrit i bassa, fa mes de 11 anys
Jo veig el monument com el record d'una gran tragedia naval, no com un simbol feixista.
Uns diuen que l'han de retirar perquè el "Baleares" va bombardeixar població civil, per la mateixa regla hauriem d'esbucar el palau de la Generalitat, ja que des de allà es va decidir bombardeixar Palma, en varies ocacions.?..
Valoració:2menosmas
Per Oriol, fa mes de 11 anys
¿No trobeu que ni ha prou de perder el temps i el diner per tomar monuments?
Valoració:-2menosmas
Per Agermanat, fa mes de 11 anys
Avui l'article d'en Balutxo il·lustra de com s'ha d'actuar: igual que amb el monument a la reina Isabel II!
Valoració:-5menosmas
Per fa vergonya, fa mes de 11 anys
No el podríem tomar con el pont del tren, les Cases del Sentiscle o l'entorn de La Real?

Hi ha coses que es poden malmetre i d'altres que no. La METRÒPOLI decideix amb els seus fidels amos residents a la COL·LÒNIA on la gent mira esmaperduda.
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris