nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Els doblers per construir el palau de congressos s'acaben per desembre

Els 30 milions d'euros del Govern i de Cort no donen per a més i el grup Barceló no posarà els 95 que manquen per acabar-ne les obres

110352

El palau de congressos dóna feina a unes tres-centes persones.

Miquel Àngel Canals(Arxiu)

El Govern balear sap que els 30 milions d'euros que les institucions han destinat a la construcció del palau de congressos s'acabaran d'aquí a quatre mesos, per desembre. A partir d'aquest moment, les obres a l'edifici quedaran aturades perquè el grup Barceló, que en guanyà el concurs, ha anunciat que aquest projecte ara no li interessa i no hi posarà més doblers. El grup hoteler ha aturat la seva expansió i refredat les inversions a causa de la crisi econòmica, i una d'aquestes és el polèmic palau de congressos amb hotels inclosos que promogué l'expresident Jaume Matas a la façana marítima de Palma. Les fonts consultades donen per segur que la feina hi quedarà aturada per falta de finançament i que el Govern denunciarà el grup Barceló als tribunals per incompliment de contracte. Les negociacions, en aquest sentit, estan sent aspres des que el mateix president Antich es va assabentar per la premsa que Barceló abandonava el projecte. En aquells moments, ell cercava solucions als problemes i dificultats que plantejava l'empresa concessionària, dels quals havia estat informat per la batlessa de Palma, Aina Calvo. Les converses i les negociacions posteriors que s'han obert amb el grup hoteler tampoc no van per bon camí.

Retrets

Barceló retreu a les institucions que en canviassin el projecte inicial i que l'actual encara no tingui els permisos concedits. I en això té raó: la batlessa Aina Calvo forçà la normativa fins a uns extrems insòlits per executar el palau de congressos i un hotel annex, i els permisos encara són enlaire. Però Cort i el Govern critiquen Barceló perquè acceptà modificar-ne el planejament inicial i començar-hi a fer feina i ara ho denuncia. Recorden, a més, que el projecte es pot executar sense problemes mentre l'estructura no depassi els 30 metres d'altura. Barceló al·lega també un sobrecost. Els treballs es xifraren en 125 milions d'euros, 30 a posar per Cort i pel Govern -que ja s'han pagat- i la resta, per part dels empresaris. Però fins i tot Acciona, que construeix l'edifici i amb un 3% forma part de la UTE de Barceló, ha desmentit els seus socis: no existeix cap sobrecost. De fet, se suprimí una segona planta de pàrquings i un immoble destinat a hotel, unes modificacions que han abaratit força l'obra en uns moments, a més, en què els materials de construcció són més econòmics que abans.

El malestar del Govern Antich amb Barceló és tan palpable que les fonts consultades asseguren que, durant les negociacions actuals, aquest grup no només vol abandonar el projecte, sinó que a sobre "sembla que hi vulguin guanyar doblers". L'única esperança de l'Executiu i de Cort és que algun altre empresari vulgui suplir Barceló. S'han mantingut converses, però en ara com ara el projecte, tal com està concebut, no interessa. Tant és així que es podria a tornar a plantejar la possibilitat d'instal·lar-hi un casino i un centre d'oci per fer més atractiva l'oferta, uns complements dels quals se'n parlava ja en temps de Matas. Hi ha problemes legals, perquè el palau de congressos està considerat un "equipament públic". Tanmateix, si la batlessa Calvo ja "decretà" que un hotel ho pot ser, un "equipament púbic", no s'ha de descartar res.

Calvo, la gran perjudicada

El gran perjudicat polític si s'aturen les obres no serà Antich, sinó la batlessa de Palma, que impulsà l'edifici seguint les passes de Jaume Matas. El palau de congressos i la reordenació de la façana marítima han estat, juntament amb els "corredors verds" i els discutits "carrils bici", les gran apostes del seu mandat. Arribar a les eleccions de 2011 amb l'estructura a mig constuir o amb el palau sense inaugurar; la façana marítima sense acabar i els carrils bics tan qüestionats com ara per la mobilitat del trànsit, serà per a ella un fracàs de primer ordre. De fet, el projecte de Matas era "nul de ple dret", com reconegué la regidora d'Urbanisme, Iolanda Garví, i va ser la mateixa Calvo qui el redreçà. Per aconseguir-ho, n'augmentà l'altura de 30 a 39 metres ignorant el PGOU.
La Comissió de Medi Ambient es veié forçada a donar llum verda a la proposta. L'arquitecte del palau, Patxi Mangado, elaborà un informe paisatgístic de tres línies i positiu, naturalment. També s'ha trobat una solució per al problema de la via de cintura, que transcorre ran de l'hotel: l'autopista es convertirà en un "carrer" més estret i s'hi instal·laran semàfors. Matas pretenia fer un soterramet, una empresa faraònica que la batlessa no està disposada a assumir com a seu. El palau de congressos dóna feina a unes tres-centes persones. En temps de crisi, aquest és l'aspecte més "immediat" que preocupa el Govern.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan, fa mes de 11 anys
Goma 2!!!! ja.
Valoració:3menosmas
Per Carla, fa mes de 11 anys
Crec que el Grup Barceló no té cap interés a invertir ni un euro a les Illes, s'estimen més el Carib. Per altra banda li han de fer complir el que estigui per escrit i sinó fer via i cercar inversors nous, aquesta obra per una ciutat moderna com Palma és necessària, les grans ciutats tenén Palau de Congressos i la nostra ciutat a més és una ciutat turística de les més importants de la mediterrània. És veritat que gràcies a sort hem perdut de vista a n'en Matas, no vull ni imaginar el que sería dels nostres imposts en mans seves. Palma Arena, Parc de la Riera, ´Parc de ses Estacions, la macro Òpera, viatges, festes, palauets, prevaricacions, fraus, ... Esper que tothom tingui clar que el PP no mereix ja ni un sol vot de confiança: Cardona, Rodrigo de Santos, Collado, Sans, Duran, Ballester, Moises, Flaquer, Viane, Ordinas, Rosselló.... i tots els que sabent-ho i consentian.
Valoració:14menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 11 anys
Del 125 milions de pressupost encara no se han gastad 30 milions, lo millor ès aturar las obras i esbucar lo fet. Axò se diu avortar una operation. Si las empresas privadas no ho volen fer, ja que en saben més, manco ho conseguirà un ajuntament.

Se tracta de esbucar, aplanar els solars i fer-los servir de aparcaments.
Tal vegada dins 30 anys o més hi hagi una oportunitat, però lo que volen fer ès una animalada urbanistica i crec que dins 30 anys ho serà més.

Lo que no pot esser, no pot esser. La gent del futur no voldrà aquest bunyol si se fa i el demolirà.

Valoració:5menosmas
Per Toni, fa mes de 11 anys
Gràcies a Deu que en Matas ja no és al Govern! si no hauria soterrat el carrer, el Palau de Congressos, hi hauria fet un altre Palma Arena damunt, pistes de pàdel, una piscina olímpica després ho hauria enderrocat tot per tornar-ho a fer i omplir-se les butxaques!! LLADREEE!! MIRA QUIN BUNYOL HEM HERETAT!!

Matas, Mallorca no perdona
Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris