muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

Cort encarrega dos informes del creuer Baleares a la UIB

Un docent d'Història de l'Art i un especialista jurídic fan aquests estudis que decidiran si el monument es contextualitza o s'esbuca

L'Ajuntament de Palma ha encarregat dos informes externs per tal de determinar el valor patrimonial del monument al creuer Baleares situat a la Feixina i concloure d'aquesta manera com aplica la Llei de memòria històrica al monòlit.

Un dels estudis l'elaborarà un professor de la UIB expert en Història de l'Art, mentre que el segon informe està sent elaborat per un altre docent especialitzat en temes jurídics. Ambdós són de la UIB però elaboren els estudis a títol particular. El primer haurà d'analitzar si realment aquest monument conté algun element arquitectònic o artístic que valgui la pena conservar. El segon informe sospesarà, en funció dels resultats del primer, quina és la millor solució que s'haurà de donar al creuer Baleares. Les dues opcions posssibles són contextualitzar o enderrocar-lo. El fet que la regidoria de Cultura i Patrimoni que encapçala Nanda Ramon faci una cosa o l'altra dependrà, en bona part, de l'opinió d'aquests assessors. Fa dos anys, concretament el 18 de juliol de 2007, l'Ajuntament de Palma va anunciar que tenia la intenció de tapar la placa del monòlit franquista ubicat a la Feixina i substituir-la per una altra que s'adequàs als valors de la democràcia actual. D'aquesta manera es pretenia donar un nou context a tot el conjunt de la plaça i fer complir l'únic acord d'aquest estil que es va aprovar per ple en l'anterior govern del PP, a petició dels grups de l'oposició. Ara se n'elaboren informes nous, però Cort encara no sap quin serà el final. La responsable d'aquesta àrea no ha descartat en cap moment la possibilitat de llevar-lo d'enmig de la plaça.

El creuer Baleares va ser un dels vaixells de guerra a les ordres dels militars sublevats. Va ser fonat l'any 1938 a 60 milles del cap de Palos pels impactes de l'esquadra republicana

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per llest, fa mes de 11 anys
Aquesta és la qüestió de fons, Indesinenter: amb el que fa l'esquerra [o pseudo esquerra] hi hem d'estar d'acord tots, s'ha de consensuar, etc., en canvi els conservadors fan i han fet el que han volgut; Sr. Bohigas s'ho faci mirar...
Valoració:3menosmas
Per La escuadra la mandan los cabos, fa mes de 11 anys
Segons el titular el que vol Cort són "dos informes del creuer Baleares".
A mi em basta un del cuirassat "Jaime I"

Va, que el tema és prou seriós com per anar de conya. Disculpau, però no me n'he pogut estar.
Valoració:2menosmas
Per Capsigrany, fa mes de 11 anys
Aquets politiquetxos esquerrans tenen massa por a les dretes, els hi falten un parell de dellònsos.
Valoració:7menosmas
Per Indesinenter, fa mes de 11 anys
A l'edició en paper hi ha una llarga carta (cera del Còrpus?) de Benet Bohigas. Ataca Llorenç Capellà (segur que mai no l'ha felicitat per cap article) per posicionr-se a favor de tomar el monument feixista. El circumloqui és pobre, però el final resulta aclaridor. Diu que per tomar el monòlit HI HEM D'ESTAR D'ACORD TOTS. Vaja argument! Creu Bohigas que varen cerca la unanimitat per aixecar-lo? Més encara, creu que, d'haver requerit que TOTHOM estàs d'acord, haurien tomat tots els simbols nazis a Alemanya o feixisites a Itàlia? Vaig conèixer en Benet fa 45 anys a la Victòria vestit de balilla de la OJE. Potser li va quedar cosa d'aquells campaments.
Pel que fa a l'actuació de la senyora Ramon estic d'acord amb els dos comentaristes. Ja va mostrar el llautó amb el tema de Jinetes de Alcalá, manipulant la informació dels veïns i afirmant (està publicat en aquest mateix diari) que el monument era anterior a la guerra! No va passar la bolla. Ara torna jugar amb "informes" a la carta?
Valoració:15menosmas
Per Apàtrida, fa mes de 11 anys
Totalment d'acord amb el comentari de Toni. Sembla mentida que a aquestes alçades i amb un ajuntament suposadament d'esquerres encara s'hagi d'obrir un debat sobre la permanéncia o no d'aquest fastigos monolit. No m'imagin una situació semblant a Alemania amb un monument nacionalsocialista.

Quan la dreta governa ho fa "sense complexes". Quan ho fa la suposada esquerra tot son pors i empegeiments. Si alguns dels valents esquerrans mallorquins assassinats pels feixistes al 36 aixequés el cap, es moriria de vergonya.

Salut i abaix amb el monolit.
Valoració:15menosmas
Per Toni, fa mes de 11 anys
Quins polítics d'esquerres mes d'estar per casa que son vostès, Sra. Ramón i comparsa ! No sap vostè, de sobres que ho sap, el que va fer el creuer Baleares a reu de la costa sud-est espanyola? Au, dona, que ja ha mostrat massa el llautó. No sé què diria el senyor Anguita, figura emblemàtica de IU, si li demanaven parer, però estic convençut que l'enderrocament seria la seva elecció. Es el mes just i ètic, des de un punt de vista democràtic, progressista i d'esquerres, però vostè i en Grosske, Sra. Ramón, ja sabem tots que dobleguen fàcilment la cintura davant la Corona i tot allò que es diu "políticament correcta" es sempre de la seva elecció. A veure, idò, què trauran a les pròximes eleccions, crec que l'oblit, perquè no crec que cap treballador, es a dir els seus electors per si ja no ho recorden, tinguem cap gana de tornar a donar el vot a un partit que predica el que no creu, per mostra: Sa faixina. Sap que hi ha una llei que li permetria tomar aquest monument al feixisme mes criminal sense que vostè hagi de perdre els anells o es que no el vol tomar i prou? Parli clar, Sra. Ramón, i no faci el ridícul cercant formules “contra natura” per fer contents als que, tanmateix, sempre seran els seus adversaris polítics, a no ser que, en un futur, vostè tingui intencions de baratar de partit que, ja veu, tampoc me sorprendria amb aquest espectacle esperpèntic d'una esquerra borda d'ideals salvant el cul a una dreta orgullosa d'un passat que tots voldríem oblidar ja d'una vegada sense que els botxins mol refreguin per sa cara amb monuments que fa molts anys haurien d'haver desaparegut del paisatge urbà. En resum, ja fa un poc d'oi tanta comèdia per part de qui hauria de donar passes endavant en lloc de posar pals a les rodes. Miri, Sra. meva, la infàmia mai pot ser altra cosa malgrat la disfressin i li posin careta. Això vostè ho sap de sobres, no sé per què traeix la seva ideologia i, a sobra, mos pren per beneits.
Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris