nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

Un regidor del PP eivissenc defensa a Prada la moratòria del Consell Insular

Josep Ramon Serra, de Sant Antoni, parla de la «greu agressió urbanística»

El regidor del Partit Popular (PP) de l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany (Eivissa), Josep Ramon Serra, va participar ahir a Prada en la taula rodona Experiències municipals de sostenibilitat, organitzada pel Consell d'iniciatives locals per al medi ambient de les comarques de Girona. En una intervenció titulada La conversió d'un poble pescador i agricultor en turístic, Serra criticà l'«ocupació desmesurada del territori» i va esgrimir la moratòria aprovada pel Consell Insular d'Eivissa i Formentera el passat mes de juliol com un instrument «per preservar, especialment la zona costanera». En la dita taula rodona també va participar la regidora de l'Ajuntament d'Alcúdia (Mallorca) Melchora Gómez, del Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB -PSOE), amb la intervenció Alcúdia: municipi ecoturístic, en què va explicar a la resta de participants l'experiència i els resultats de la creació, l'any 1994 en aquest municipi, del «distintiu ecoturístic», un sistema de gestió mediambiental per al sector hoteler de la població.

La «greu agressió al territori i als costums» en una població com la de Sant Antoni de Portmany va motivar la creació, segons va explicar Serra, del programa Ecotur Destinació, l'any 1997. Una comissió formada per setze persones representants de diversos col·lectius socials d'aquest municipi —«molt turístic i de gent molt jove que genera una greu problemàtica», va dir— engegaren un pla d'acció del qual ara se n'avaluen els primers resultats.

Als coneguts factors econòmics positius de la indústria turística, el regidor de Sant Antoni —població de 17.000 habitants que a l'estiu arriba als setanta i vuitanta mil habitants— hi va afegir sense embuts un inventari de greuges que provoquen una «forta pèrdua de la personalitat pròpia». Entre aquests factors negatius citats per Serra hi ha la manca d'aigua i la salinització dels pous, que s'ha pal·liat amb la instal·lació d'una dessaladora fa tres anys; l'ocupació «desmesurada» del territori —'hi ha molt de ciment', va afirmar; la disminució dels usos rurals tradicionals; l'acumulació de fems i els abocadors il·legals, que «proliferen» a l'illa, i l'adquisició de finques destinades al «negoci immobiliari per a estrangers». De la seva banda, la regidora d'Alcúdia va aportar l'experiència d'aquest municipi mallorquí, declarat «ecoturístic» l'any 1992, amb la «voluntat de gestionar el medi ambient de manera correcta». La creació del «distintiu turístic», dos anys després de la dita declaració, ha aconseguit «involucrar una part del sector hoteler en posicions mediambientals», segons va explicar Gómez.

Després de superar una auditoria mediambiental prèvia, per als establiments turístics que volen disposar d'aquesta marca ecològica, el Consistori «se'n fa el màxim ressò possible». La recollida dels olis usats en aquests establiments també s'ha integrat en el sistema de recollida selectiva i el municipi ha habilitat aquest estiu un solar on es recullen les restes de les podes en jardins i dels canvis de mobiliari dels hotels, que després són tractats en una planta de compostatge. Una mesura publicitada en tots els parcs verds de la població.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris