muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín:
13°

S'ha perdut «La Santa Cena»?

Els especialistes encara discuteixen sobre la conveniència de restaurar aquesta obra de Leonardo

Mentre La Santa Cena de Leonardo da Vinci entra en la llargament esperada fase final de restauració després de 20 anys, els historiadors de l'art encara discuteixen sobre la conveniència i èxit del projecte. És un procés inútil, mal orientat i inadequat? O és una solució escollida amb saviesa? Per encendre més la polèmica, un bon grapat de crítics lamenta el fracàs dels restauradors a l'hora de tenir el treball llest per commemorar els 500 aniversari del fresc, el 1997.

Des que va ser acabat el 1497, La Santa Cena ha estat objecte de còpies incessantment. Els turistes i aficionats a l'art arriben per milers anualment a veure el fresc pintat en la paret del menjador de l'església de Santa Maria de la Gràcia, en el centre de Milà. La pintura mostra Crist i els apòstols en el darrer sopar abans que fos crucificat, en el moment en què anuncia que un dels dotze el trairà.

Des del moment en què es va eixugar la pintura, el fresc es començà a deteriorar. Da Vinci experimentava amb tècniques no provades. Per això, un fresc real (una pintura ràpida sobre guix humit) hauria permès respirar la paret, però la seva tècnica produí una reacció química que va fer que la pintura es descloscàs amb rapidesa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris