algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 20°
27°

Èxit total del documental «La Resistència» (1715-2015), de Pere Sánchez

Després de l'estrena a CineCiutat, el 4 de març de 2015.

Dbalears Diari (Youtube)

La sala gran del Cineciutat va quedar petita per encabir la gent interessada en assistir a l'estrena que es feia ahir vespre, i en acabar, els comentaris eren unànimement elogiosos.

El documental ha estat produït per Al vent Produccions, i ha estat possible gràcies a l'aportació de la Fundació Josep Irla, Del Grup Blanquerna i d'altres col·laboradors anònims.

La presentació s'emmarcava dins els actes del Tricentenari. El documental mostra la resistència de Mallorca fins que va caure el 1715 i les conseqüències de la derrota al llarg d'aquests 300 anys. Al documental hi participen coneguts historiadors com Pere Morey Servera, Bartomeu Mestre, Guillem Morro i Oriol Junqueras.

En acabar la projecció prengueren la paraula Bartomeu Mestre, Guillem Morro que valoraren positivament el resultat de la feina de Sánchez i complementaren la informació del documental.  

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per arg, fa mes de 6 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que "si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa" se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, "per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa". Això demostra que el gentilici "català" es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus.

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:7menosmas
Per Resistance, fa mes de 6 anys

Balears, valencians, i aragonesos, sempre agermanats contra es feixisme pancatalanista

Valoració:-18menosmas
Per Poqueta cosa, fa mes de 6 anys

Light, molt light. d'anar per casa.
La veu de la locutora, sense comentaris.
Es nota que està fet en rapidesa.
Agafant en Junqueres retoci a la mateixa seu d'ERC, aquí et mat.

Un poc més currat, es veu que en Bauza no ha donat un euro.

Valoració:-8menosmas
Per Poqueta cosa, fa mes de 6 anys

MIlitant d'ERC, lladonista.
A jugar a Fútbol s'ha dit.

Un documental es fa en rigor, i això no arriba ni entremés.

Costa doblesr, esforç, assessors i estudis, els qui intervenen són bons això sí.

Valoració:-14menosmas
Per Arrom, fa mes de 6 anys

Molt bon documental.

Valoració:19menosmas
Per I doncs, fa mes de 6 anys

Jo sempre ho he dit: Tret d'unes poques excepción de gent d' ultra-dreta, la resta de persones que recolçen el gonellisme o que no saben o no contesten, és perque desconeixen aquests fets, perque s'han ocupat des-del governs d'amagar-los i donar una idea molt breu de la Guerra de Successió. Gràcies a tots els que han treballat per donar-ho a conèixer i ojalà aquest Juliol puguem conmemorar els fets i retre homenatge als mallorquíns que varen morir a mans de les tropes borbòniques, compostes la major part per castellàns.

Valoració:22menosmas
Per Josep, fa mes de 6 anys

Gran documental, completament recomenable!!
Tots aquells que encara sigueu increduls sobre el passat català de Mallorca, és una oportunitat única per conèixer la realitat.

La penosa realitat que sofri aquesta terra, fam, miseri, absolutisme i un ESPOLI FISCAL que encara dura avui en dia . Els borbons NO dugueren res de bo a n'aquesta terra.

Canviaren un sistema pre-DEMOCRÀTIC per un d'absolutista.

Companys la guerra després de #300anys no està perduda. Seguim combatint a l'enemic.

#independència

Valoració:21menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 6 anys

Un documentari molt digne!

Valoració:23menosmas
Per ministeri català de propaganda, fa mes de 6 anys

"Al documental hi participen coneguts historiadors com Pere Morey Servera, BARTOMEU MESTRE (AKA Balutxo), Guillem Morro i ORIOL JUNQUERAS...."

No hase falta desir nada más....

Valoració:-29menosmas
Per Espectador, fa mes de 6 anys

Resistance, ahir vaig anar a veure aquest documental sense cap expectativa. Una vegada l'he vist, te recoman que el vegis. És possible que quan l'hagis vist, tu mateix decideixis esborrar el teu comentari.

Valoració:27menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris